Hoeveel bodembedekking voor een goed stalbed? Paarden op stal hebben een goede dikke laag bodembedekking nodig van minstens 15 tot 20 cm over de gehele stalvloer. Deze dikte moet door gehele stal zijn, beter kun je ook geen plek leeg laten.
Paarden gaan meestal grote hoeveelheden stro eten als er onvoldoende bronnen van vezels beschikbaar zijn in het rantsoen. Ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag is een richtlijn. Normaal gesproken dien je iets meer kg kuilgras per dag te geven, omdat kuilgras meer water bevat dan hooi.
In de periode dat de koeien op stal staan is dat dagelijks 8 tot 10 kilo stro per koe. Zo blijven de koeien schoon en hebben ze steeds een warm en comfortabel ligbed. De bodem van stro en mest wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger.
De stro en ruwvoerprijzen stijgen momenteel flink. De extra kosten bedragen snel 20 tot 30 euro per box per maand. Iedere ondernemer wil het beste voor de paarden en klanten, met beheersbare kosten. Hoe kun je deze balans goed bewaken?
Antwoord: Om als paardenvoer te gebruiken worden haverstro, gerstestro, tarwestro en koolzaadstro gebruikt. Gerstestro en haverstro worden het meest gebruikt. Haverstro is het beste, aangezien het zachter is en de meeste voedingsstoffen bevat.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Vlas is een wat duurder strooisel, maar dit product brengt veel voordelen met zich mee die dit compenseren. Vlas heeft namelijk een hoger absorptievermogen dan stro en houtkrullen, zo hoeft u wat minder te strooien.
Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.
Paarden moeten minimaal 1,25 – 1,5% van hun lichaamsgewicht binnenkrijgen aan droge stof uit ruwvoer. Droge stof is het gewicht van het ruwvoer zonder het deel gewicht aan vocht dat in het voer zit. Voor hooi geldt een percentage van ongeveer 85% van het totaalgewicht.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Je kunt de stal dagelijks uitmesten met een mestvork en een kruiwagen maar je kan ook kiezen voor het oppotsysteem en de stallen periodiek leeghalen met bijvoorbeeld een trekker. Dagelijks uitmesten is echter hygiënischer.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
De juiste stalstrooisels
Kies een goed stalstrooisel dat droog, geur- en stofvrij is en gemakkelijk af te voeren. De ideale bodembedekking is ook veerkrachtig en absorbeert goed. Er zijn heel wat mogelijkheden om een comfortabele stal voor je paard te maken. De ene keuze is niet per se beter dan de andere.
Over het algemeen wordt er voor houtkrullen uitgegaan van 0,8 / 1 kg per vierkante meter als bodem. Gebruik houtkrullen per stal van 10m2: Strooi in een geheel uitgemeste stal 80 tot 100kg (4 balen)houtkrullen. Dagelijks de vijgen verwijderen en enkele malen per week de erg natte plekken.
De voordelen van gerstestro tarwestro zijn groot. Tarwestro neemt namelijk veel vocht op, houdt warmte vast en heeft veel volume en is daardoor een ideaal product als bodembedekker voor in de koeienstallen.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.