Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron. Je huisarts schrijft dit voor.
Bepaalde soorten pijnstillers (de prostaglandine-synthetase-remmers) helpen vaak om de menstruatiepijn te verminderen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn diclofenac, ibuprofen, indometacine en naproxen.
Naast anticonceptiemiddelen zijn er veel andere oorzaken die invloed hebben op je cyclus: een stevige verkoudheid of griep kan er al voor zorgen dat je 4 of 5 dagen overtijd bent. Stress is ook een bekende factor; misschien werk je te hard of heb je zorgen in je privéleven. Ook je eetpatroon is van invloed.
Bij middelen met alleen het hormoon progesteron kan de bloeding helemaal weg blijven, zo lang je het middel gebruikt. Met de pil, de ring en de pleister kun je menstruatie(s) overslaan. De hormonen in anticonceptie kunnen ook maken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen dan in je natuurlijke cyclus.
Medicijnen met hormonen
Medicijnen met oestrogeen en/of progesteron kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken, waardoor het bloedverlies minder wordt. Als u stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig bloedverlies meestal weer terug als u ongesteld bent.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Progestageenhormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Ze moeten vanaf een aantal weken tot dagen voorafgaand aan de verwachte menstruatie worden gebruikt. Hierdoor wordt de menstruatie uitgesteld. Voorbeelden zijn lynestrenol en norethisteron.
De huisarts kan jouw tabletten voorschrijven waardoor de menstruatie kan worden uitgesteld. Deze tabletten bevatten een van de vrouwelijke geslachtshormonen norethisteron (Primolut) of lynestrenol (Orgametril). Primolut; hiermee kun je jouw menstruatie tot twee weken uitstellen.
Paracetamol werkt pijnstillend. Het vermindert tijdens de menstruatie de pijnlijke steken of kramp in de onderbuik en vermindert de doffe pijn in de rug en van spierpijn. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend.
Dit werkt vooral goed bij lichte menstruatiepijn. Naproxen vermindert de baarmoederkrampen en de pijn, zoals buikpijn en hoofdpijn. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan door naproxen afnemen. Buikkrampen en pijn verminderen binnen één uur.
Sommige medicijnen zorgen ervoor dat de menstruatie wegblijft, zoals de anticonceptie-pil, een hormoonspiraal of antidepressiva. Stress. Eetproblemen, zoals anorexia nervosa.
Lage rugpijn tijdens de menstruatie ontstaat omdat deze vrijgekomen hormonen de steunbanden of ligamenten rondom de heupen en de wervels verslappen. De onderrug zakt als het ware in elkaar. Na de menstruatieperiode nemen de hormonen in hoeveelheid af en verstevigen de banden opnieuw.
Voordat je menstruatie begint, schommelen de hormoonspiegels in je lichaam, waardoor fysieke en emotionele veranderingen optreden. Dit staat bekend als PMS. Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten.
Over geslachtshormonen
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.
Heel wat vrouwen zien van maand tot maand variatie in hun cyclus, gewoonlijk rond de twee of drie dagen. Het zou dus kunnen dat je je menstruatie op dag 27 van de ene maand en op dag 33 van de andere krijgt.
Het ene lichaam werkt nu eenmaal regelmatiger dan de ander. Vooral in de eerste jaren dat je ongesteld bent, kan je menstruatie of ovulatie nog weleens uitblijven of onregelmatig zijn. Dit is gebruikelijk en geen reden tot paniek. Dat komt doordat in de puberteit de hoeveelheid hormonen in het bloed wisselt.
Na het nemen van de morning-afterpil komt de menstruatie meestal op dezelfde dag als verwacht, maar soms ook een paar dagen eerder of later. Als de menstruatie lichter is of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest.
Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar.
Wat is de minipil? De minipil is een kleine pil waar één hormoon in zit: progestageen. Het is een variant op de anticonceptiepil, waar twee hormonen in zitten: progestageen én oestrogeen. De minipil is geschikt als je geen oestrogeen mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.
Een koperspiraaltje bevat geen hormonen en heeft geen negatieve invloed op je libido. Je krijgt door het plaatsen van een koperspiraaltje dus niet minder zin in seks.
De nadelen van een spiraaltje zijn voornamelijk van praktische aard. Een spiraaltje moet door een arts of verloskundige worden geplaatst en verwijderd. De behandeling kan soms als wat pijnlijk worden ervaren. De menstruatie kan veranderen en meer of minder worden.
Uzelf noch uw partner kunnen het spiraaltje voelen tijdens het vrijen. Soms zijn de draadjes te voelen; mocht dit een probleem zijn, neem dan contact op met uw arts. Indien het spiraaltje goed zit, bent u beschermd tegen zwangerschap. In zeldzame gevallen wordt het spiraaltje na die tijd nog uit de baarmoeder gedreven.
De meeste vrouwen menstrueren twee tot tien dagen lang. Meestal is het bloedverlies de tweede dag het sterkst. Gemiddeld verliest men tijdens een menstruatie ongeveer 50 milliliter bloed. Het menstruatiebloed stolt niet doordat de baarmoederwand het enzym plasmine bevat dat bloedstolsels afbreekt.
De hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie, verschilt per vrouw. Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie.