Andere voorbeelden van noten die eigenlijk geen noten zijn, maar zaden of vruchten: Cashewnoot. Pistachenoot. Macademianoot.
Maar wist je dat kastanjes, eikels en beukennootjes tot de weinige echte noten behoren? Walnoten bijvoorbeeld zijn helemaal geen noten, maar toch kun je er allergisch voor zijn, en spreek je dan van een notenallergie.
De botanische definitie van een noot is een vrucht met één zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Hierbij kun je dus denken aan hazelnoten of kastanjes. En er zijn meer noten die eigenlijk geen noot zijn. Net als de amandel vallen ook cashews en walnoten hier niet onder.
De amandel is een van de gezondste noten die je kunt krijgen, omdat de amandel technisch gezien geen noot, maar een zaad is en daarom vol voedingsstoffen zit. De amandel is het eetbare zaad dat aan de boom Prunus Dulcis, ofwel amandelboom, groeit.
Nee. Noten zijn boomvruchten, hiertoe behoren de amandel, hazelnoot en walnoot. Pinda's worden door veel mensen ook tot de noten gerekend, maar dit is echter niet waar. De pinda groeit niet aan een boom maar groeit als een peul aan een struik op de grond.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Heb je een notenallergie, dan mogen zaden en pitten wél. Zonnebloempitten, pijnboompitten, croutons, pompoenpitten en sesamzaad, het past in je notenvrije dieet.
In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Bij kinderen zien we steeds vaker cashewnootallergie. De reactie op cashewnoot is vergelijkbaar met pinda-allergie. Er zijn aanwijzingen dat bij lichte reacties voor pinda en noten, bijvoorbeeld OAS, deze niet uit het dieet geschrapt moeten worden.
Het onder staande is in het algemeen veilig voor gebruik door mensen met een nootallergie: Nootmuskaat. Flespompoen (butternut pompoen). Kokosnoot.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Noten zijn droge vruchten met een hard omhulsel en groeien aan een boom. De pinda daarentegen groeit verrassend genoeg onder de grond en is een gedroogde peul. De pinda heeft dus eigenlijk niks te maken met noten, maar valt onder de peulvruchten en is familie van bonen, erwten en linzen.
Het zijn allemaal boomvruchten met een harde schaal eromheen. Voorbeelden van schaalvruchten zijn dan ook amandelen, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en pistachenoten.
Noten in je voedingspatroon
Het advies voor volwassenen is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. In de nieuwe Schijf van Vijf hebben noten zelfs een apart puntje in het vak met eiwitrijke producten gekregen. Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed.
Noten zijn droge vruchten met een harde of houtachtige wand.Voorbeelden zijn hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, macadamia noten, pistachenoten en cashewnoten. In het rijtje met noten worden door velen ook vaak pinda's genoemd, maar in werkelijkheid zijn het peulvruchten.
Mensen die allergisch zijn voor walnoot, zijn dat vaak ook voor pecannoot (80%) en hazelnoot (71%). Voor cashewnoten (30%) en pistachenoten (22%) is er minder risico op een allergische reactie.
In brood worden ook noten verwerkt zoals in rozijnen- of notenbrood. Indien er sprake is van een notenallergie moeten bepaalde broodsoorten worden vermeden. Noten zijn een wettelijk erkend allergeen, aanwezigheid moet op de etikettering worden vermeld.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
De behandeling bestaat uit het vermijden van de vruchten, noten en/of groentes waar je op reageert. Helaas is er geen behandeling waardoor je van deze allergie kunt genezen. Gelukkig zijn de klachten over het algemeen mild en niet ernstig. Dit komt omdat de eiwitten niet precies hetzelfde zijn.
Wanneer je allergisch bent voor noten, dan reageert jouw afweersysteem op het eiwit uit noten. Hierdoor ontstaat een IgE-reactie. Dan worden er antistoffen door het lichaam aangemaakt. Tijdens dat proces komt histamine vrij.
Grenada Chocolate biedt je zowel een notenvrije chocolade als een notenvrije cacaopoeder, die gemaakt zijn van 100 procent cacao. Zelfs als je last hebt van allergieën, blijft het genieten van smeltende chocolade een echte traktatie - met gegarandeerd notenvrije chocolade!
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
De eerste vruchten zullen pas na 5 jaar te zien zijn. De macadamia is momenteel de duurste nootsoort en er wordt vaak gezegd dat de noot erg vet is.
Walnoten zijn in het bijzonder goed voor je. Ze werken goed tegen stress, een hoge bloeddruk, verlagen het cholesterol en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Dit wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden antioxidanten, meer dan in andere noten.