Online aangifte doen met een nabestaandenmachtigingMet een nabestaandenmachtiging kunt u online aangifte doen voor de overledene. De vooraf ingevulde aangifte over het jaar van overlijden staat klaar vanaf 1 maart na het jaar van overlijden. U kunt met de machtiging ook aangifte doen over eerdere jaren.
Als er iemand is overleden, doet de nabestaande of de uitvaartondernemer hiervan aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente verwerkt het overlijden van deze persoon in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen (BRP).
Executeur verplicht aangifte te doen
De executeur is wettelijk verplicht om de aangifte erfbelasting te doen. Bovendien moet die er ook voor zorgen dat de erfbelasting betaald gaat worden. Hiervoor is de executeur zelfs persoonlijk aansprakelijk. Het aangifte doen kan dan zonder overleg met de erfgenamen.
Na het overlijden zetten we de toeslagen van de overledene stop. Binnen 5 weken ontvangen de nabestaanden hiervan bericht. Ook van de verdere afhandeling van de toeslagen krijgen de nabestaanden van ons bericht. Het kan zijn dat de toeslag na het overlijden nog ten onrechte wordt uitbetaald op naam van de overledene.
U hoeft niet aan ons door te geven dat iemand is overleden. Wij krijgen deze informatie van uw gemeente. Woonde de overledene buiten Nederland? Dan moet u deze informatie wel aan ons doorgeven.
Dit wordt automatisch stopgezet
Na het overlijden van een naaste moet je contracten, abonnementen, lidmaatschappen en verzekeringen stopzetten.
Uw notaris kan u adviseren over erfbelasting.Hij helpt u graag met de aangifte.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.
Als u meer hebt geërfd dan het vrijstelde bedrag moet u altijd aangifte doen. Ook al hebt u geen aangiftebrief gekregen. De aangifte moet uiterlijk 8 maanden na de overlijdensdatum bij ons binnen zijn.
De erfgenamen en de algemene legatarissen kunnen de aangifte zelf invullen. De meeste mensen vinden het invullen van een aangifte van nalatenschap een ingewikkelde zaak. Veel mensen doen dan ook een beroep op een notaris, maar dat is niet verplicht.
Wanneer iemand overlijdt, moeten de wettelijke erfgenamen (benoemd door de wet) en de legatarissen (aangeduid door een testament) van de overledene een aangifte van nalatenschap indienen. De fiscale wet legt deze verplichting op om de administratie in staat te stellen de successierechten te innen.
Wanneer je familielid of partner overlijdt, is het verstandig dit zo snel mogelijk door te geven aan belangrijke instanties als de bank, de woningbouwvereniging of de hypotheekverstrekker en de werkgever of in het geval van pensioen, het pensioenfonds.
Aan de aangifte van overlijden zijn geen kosten verbonden. Een uittreksel van de overlijdensakte kost € 15,70 (tarief 2023).
Wat als u overlijden niet meldt bij de bank? U bent verplicht het overlijden te melden bij een bank. Als u dat niet doet, dan is dat strafbaar, net als geld opnemen van die rekening.
Hoeveel belasting je over een erfenis betaalt, hangt dus af van je relatie met de overledene en de waarde van de erfenis. Over een erfenis tot € 130.425 betaal je 10, 18 of 30%. En over alles daarboven 20, 36 of 40%.
Het tarief wordt berekend op het bruto actief en volgens een degressief barema. In de rechte lijn is dit: 1% als het bruto actief minder bedraagt dan euro 32.000, dus maximaal euro 320 voor deze schijf. 0,75% op het bruto actief van euro 32.000,01 tot euro 120.000, dus maximaal euro 660 voor deze schijf.
Dit doen we binnen 4 maanden na het overlijden.
Ofwel bij een notaris, wat gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kost. Ofwel gratis bij het Kantoor Rechtszekerheid bevoegd voor de woonplaats van de overledene, op voorwaarde dat de nalatenschap aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoet.
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kenteken op uw naam laten zetten.