Naast dat je de cacaopoeder op je cappuccino kan gooien of er een chocoladereep van in elkaar kan flansen, kun je nog veel meer met cacao. Zo kun je zelf super simpele warme chocolademelk maken of popcorn met pindakaas en chocoladesaus.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden.Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Als we klanten vragen hoe ze cacaopoeder in hun keuken gebruiken, zijn de drie populairste antwoorden chocoladetaart, brownies en warme chocolademelk. Dit zijn allemaal geweldige manieren om te genieten van het gewaardeerde poeder van de cacaoboon. Maar die drie dingen zijn meestal niet genoeg om zo'n grote zak te rechtvaardigen.
Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken.
Om te profiteren van de voordelen voor de gezondheid van het hart van Super Cacao, meng je gewoon 2 theelepels in warme of koude melk en zoet je het naar smaak (maak eerst een pasta om klontjes te voorkomen voordat je je glas bijvult - of gebruik een garde). Wij vinden de onze lekker met een paar druppels vanille-essence en een snufje kaneel.
Rauwe cacao is rijk aan antioxidanten en flavonoïden
Antioxidanten helpen je goede HDL-cholesterol in je bloed te verhogen (waardoor je minder LDL-cholesterol aanmaakt). Een hoger HDL-cholesterol heeft een bloeddrukverlagende werking.
Vraag: Cacao bevat gezonde bestanddelen, lees ik nogal eens. Kun je dan ook zelf gezonde chocolademelk maken van cacaopoeder met magere melk? Antwoord: Uit onderzoek blijkt dat de zogenoemde flavanolen in cacao gunstig zijn voor onder meer hart en bloedvaten.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Cacaopoeder is ook een geweldige toevoeging aan smoothies en andere dranken . Meng het met je favoriete fruit, melk of yoghurt voor een smakelijk en gezond drankje. Een lepel cacaopoeder verandert een simpele pindakaas smoothie in een chocoladeachtige verwennerij. Warme chocolademelk is een andere klassieke keuze die tot de laatste slok heerlijk is.
Cacaopoeder wordt veel gebruikt in allerlei zoete gerechten, zoals taarten, koekjes en brownies, maar ook in hartige recepten zoals molesaus en chili .
Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd.
Cacao is een bron van voedingsstoffen
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Hartaandoeningen: Cacao bevat cafeïne. De cafeïne in cacao kan bij sommige mensen een onregelmatige hartslag veroorzaken en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met hartaandoeningen . Diabetes: Cacao lijkt de bloedsuikerspiegel te kunnen verhogen en kan de bloedsuikerspiegelcontrole bij mensen met diabetes verstoren. Diarree.
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Avonden: Onderzoek suggereert ook dat pure cacaodrankjes in de avond de slaapkwaliteit kunnen verbeteren en slapeloosheid kunnen verminderen, vooral bij ouderen . Cacao is rijk aan magnesium en bevordert ook ontspanning en diepere slaap. Dus waarom zou u niet eens pure warme cacao toevoegen aan uw ontspanningsroutine?
Deze drank kan voordelen bieden voor uw spieren en botten, maar kan ook aandoeningen zoals hartziekten bij volwassenen en obesitas bij kinderen bevorderen vanwege het suikergehalte . Daarom is het beter om chocolademelk met mate te drinken als een incidentele traktatie in plaats van dagelijks te consumeren.
Een bestanddeel van cacao, genaamd epicatechine, kan de natuurlijke werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol verbeteren.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Onderzoek toont aan dat cacaopoeder antioxidante polyfenolen bevat die veel gezondheidsvoordelen hebben. Ze verminderen bijvoorbeeld ontstekingen en helpen veelvoorkomende aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en een hoog cholesterolgehalte te voorkomen .