Het is goed om de eerste dag niet meteen verschillende activiteiten te gaan doen, zoals spelen, wandelen etc. Laat hem op zijn eigen tempo wennen en intervenieer niet.Zorg dat er voldoende drinken voor hem klaarstaat.Geef hem op tijd te eten en wees voor hem beschikbaar.
Op de leeftijd van zo'n 12 weken treedt bij uw pup de zogenaamde rangorde fase op. Uw pup zoekt actief zijn plaats in de rangorde.Hij probeert zijn grenzen te verleggen en u uit te dagen om duidelijkheid te krijgen over zijn plaats en rol binnen de roedel.
Hij moet leren dat er buiten spelende kinderen rondrennen, dat er vrachtwagens rijden, brommers voorbijrazen, andere honden lopen met hun bazen en nog veel meer. Let op: alles wat je pup nu leert, blijft hem zijn leven lang bij.
DE ONTWIKKELING VAN PUPPY'S – DE SOCIALISATIEPERIODE
Als ze 5-7 weken zijn, gaan de pups langere avonturen aan en spelen ze intensief met elkaar en met andere leden van de roedel, en dit voor ongeveer de helft van de tijd dat ze wakker zijn. Ze verkennen hun omgeving graag met hun tanden.
Acht weken is een ideale leeftijd om pups in hun nieuwe thuis te plaatsen, zodat verdere socialisatie met mensen, gecombineerd met zindelijkheidstraining en opvoeding kan plaats vinden. Helaas realiseren sommige fokkers en kopers zich het belang van dit tijdstip niet. Pups worden nogal eens te vroeg verkocht.
Een jonge pup tot 10 weken mag maximaal 30 minuten alleen zijn. Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken.
Puppy leren om alleen te zijn? Wanneer de pup zo'n 11 weken oud is, is het een goed moment om de hond te laten wennen aan alleen zijn. Vanaf deze periode bouw je de periode van alleen zijn langzaam op.
De vuistregel is dat je met een pup van deze leeftijd vier tot vijf keer per dag gaat wandelen. De maximale duur van deze wandelingen kun je gemakkelijk uitrekenen: namelijk 10 minuten per levensmaand. Dat betekent dat een pup van 2 maanden oud, vier tot vijf keer per dag maximaal 20 minuten lang mag wandelen.
Dit kan helpen om ongelukjes, 's nachts of wanneer je weg bent, te voorkomen. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om een puppy ongeveer 2 uur voor het slapengaan of voordat je hem alleen thuis laat geen water meer te geven.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden. Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).
Zodra je hond zich comfortabel begint te voelen in de bench, kun je de periodes langer maken. Puppyleeftijd en de maximaal aangeraden tijd in een bench: 8–10 weken: 30–60 minuten. 11–14 weken: 1–3 uur.
Jonge pups (van 2 t/m 8 maanden) Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen.
Dus op de vraag: 'Hoe snel went een hond aan een nieuwe baas? ' is geen eenzijdig antwoord. Soms duurt het slechts een paar weken, maar het kan ook maanden duren. Het belangrijkste is om je nieuwe hond op zijn gemak te stellen, hem tijd geven en zelf ook relaxt onder de situatie blijven.
Zorg voor een fijn plekje waar je puppy zich veilig voelt en makkelijk kan slapen, bijvoorbeeld door een hondenbench aan te schaffen. Belangrijk hierbij is dat zijn slaapplekje niet te veel wordt gestoord door omgevingsgeluiden. Spelen met je hond is altijd een uitstekend idee!
Zorg voor een fijne en veilige plek waar hij kan ontspannen en slapen. Als je puppy nog klein is, is het aan te raden om een fijne puppy bench voor hem aan te schaffen. Zo heeft hij een veilig plekje waar hij ongestoord kan rusten en slapen. Naarmate hij ouder wordt kan je rakker ook prima in een mandje liggen.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in de kleren bijten, in de handen, stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen, in riem bijten en andere dingen. Dit noemen we overprikkeling. Een pup die overprikkeld is leert niet veel meer omdat hij het niet meer op kan nemen in zijn hersens.
Naarmate je puppy ouder wordt, kan hij zijn blaas beter onder controle houden en hoeft hij minder vaak uitgelaten te worden. Je kunt je puppy nu elke 3 uur uitlaten, inclusief 's nachts. Hij moet ook worden uitgelaten na elke maaltijd en na het slapen.
Volgens Durston kunnen honden eigenlijk niet langer dan drie à vier uur alleen zijn, maar dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van het karakter van je hond. “Net als mensen kunnen sommige honden prima even alleen zijn en hebben andere juist meer gezelschap nodig”, legt de hondentrainster uit aan Metro UK.
Leg er een comfortabele ondergrond in, zoals een kleedje of kussen of eventueel een stevige rubberen mat. Kies liefst materiaal dat gewassen kan worden: neem bijvoorbeeld een kussen waar u de hoes vanaf kunt halen. Zorg er altijd voor dat uw hond vers drinkwater tot zijn beschikking heeft in de bench.
Puppy's jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten.
's Nachts naar buiten
Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen.
Zodra je puppy begint te bijten, haal je hand rustig weg en geef je pup het speelgoed of kauwstaafje ervoor in de plaats. Hiermee leert je pup waar hij wél op mag kauwen en geeft hem bovendien een uitlaatklep voor zijn natuurlijke kauwbehoefte.
Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven.