Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes. Dit recht geldt niet alleen voor journalisten of fotografen, maar ook voor vloggers of gewone mensen die hun eigen activiteiten of die van anderen op straat willen vastleggen.
Foto's die je vindt op het internet, bijvoorbeeld via Google, mag je niet zomaar gebruiken. Een foto is namelijk altijd intellectueel eigendom van de maker. Daarom geldt het Intellectuele Eigendomsrecht (IE). Dit is een verzamelnaam voor rechten voor diverse creaties, zoals foto's.
Je mag foto's of filmpjes die je maakt van mensen op straat of op andere plekken waar iedereen mag komen, vaak gewoon gebruiken, bijvoorbeeld op je Facebook of op een website.
Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts.
Zoek altijd uit waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt. Is een auteursrechtelijk beschermde afbeelding elders geplaatst (met vermelde toestemming), controleer dan of deze verder verspreid mag worden. Staat er geen expliciete toestemming vermeld, dan is een afbeelding vaak illegaal geplaatst.
Overweeg een melding of aangifte
Je kunt melding of aangifte doen bij de politie als iemand jouw foto/video zonder toestemming verspreidt. Bij belediging, smaad en/of laster is er sprake van strafbare feiten.
Wanneer deze beelden zonder toestemming van degene op de foto of video worden verspreid is dat strafbaar. Komen deze afbeeldingen van een gehackte computer, dan valt dit onder computervredebreuk.
Rechtenvrij beeldmateriaal bestaat eigenlijk niet. Meestal bedoelen we beeldmateriaal waarvoor de maker bij voorbaat toestemming heeft gegeven voor gebruik. Bij Creative commons (CC) geeft de auteur bij voorbaat toestemming om zijn werk (digitaal) te gebruiken, delen en/of bewerken.
Auteursrechten gelden alleen voor foto's die origineel zijn, d.w.z. dat de fotograaf creatieve keuzes heeft gemaakt. Hoewel de lat hiervoor laag ligt, zijn sommige foto's nu eenmaal niet origineel genoeg. Die foto's mag je dus gewoon gebruiken.
Dat gebruiksrecht is zeer ruim omschreven. Wanneer je foto's deelt, plaatst of uploadt, dan verleen je Facebook een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om onder meer je foto te gebruiken en te distribueren in overeenstemming met je instellingen voor privacy en apps.
Nee, dat mag niet!Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Verwijder de foto of video in overleg met de politie
Het is heel begrijpelijk dat je al het beeldmateriaal zo snel mogelijk van het internet verwijderd wilt hebben. Websites zoals Youtube helpen daarbij wanneer je bij hen melding maakt.
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).Houden uw buren zich niet aan deze regels?Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Rapporteer bij de website dat dit een nepprofiel is en iemand jouw naam en/of foto's gebruikt zonder toestemming. Let op, want als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen in overleg met de politie te doen.
Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto's en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Als hij of zij onder de achttien is, wordt dit gezien als (het maken en) verspreiden van kinderporno.
Seksueel expliciete beelden of tekstberichten verzenden door middel van mobiele telefoons of internetapplicaties wordt vaak sexting genoemd. Het begrip sexting is overgewaaid uit de Angelsaksische wereld en is een Engelstalige samenstelling uit 'sex' (seks) en 'texting' (wat Engels is voor sms'jes verzenden).
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.
Aangiftes van diefstal, vernieling of zakkenrollen volgt u via Mijn Politie. Dat is de persoonlijke, vertrouwde online omgeving van de politie. Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte.
Bij een bedreiging met een mes of vuurwapen kan het bewijs van de bedreiging geleverd worden door middel van getuigenverklaringen, maar ook via bijvoorbeeld camerabeelden. Ook hier geldt de mogelijkheid om getuigen nader te ondervragen bij de rechter-commissaris.
Wanneer kun je aanspraak maken op het auteursrecht? Door het maken van een foto of een ander werk, krijg je automatisch auteursrechten. Dat gaat vanzelf, je hoeft daar verder niets voor vast te leggen.