Bij hete dranken denk je uiteraard aan koffie en thee. Dit kun je uit stenen of porseleinen kopjes drinken, maar ook uit glas. Voorwaarde is dan dat het glas extra sterk moet zijn en bestendig tegen hitte moet zijn. Sommige glazen zijn dubbelwandig, wat betekent dat er een extra wand in het glas aangebracht is.
Thee moet altijd op een donkere plek bewaard worden. Een glazen pot kan dus wel, maar dan in de kast, op donkere plaats, of in ieder geval op een plek waar het niet in contact komt met direct zonlicht.
indien de buitenzijde van het glas beschadigd wordt, kan ze de spanning die opgebouwd is in de kern niet meer tegenhouden en 'ontploft' de ruit. Het is een beetje te vergelijken met een waterballon waar je een gaatje in prikt.
Thee in een wijnglas houdt de smaak beter vast dankzij het taps toelopende glas. Vinologisch kok Robèrt Verweij is voorstander van het serveren van thee in een wijnglas. 'Het is ook een manier om meerwaarde te geven aan het product en het drinkt prettiger.
Daarbij komt dat gehard glas een hittebestendigheid tot ongeveer 270 graden Celsius heeft. Wanneer het glas toch zou bezwijken onder druk of hitte valt het uiteen in stukjes zodat niemand gewond kan raken.
In tegenstelling tot andere materialen, zoals metaal, is glas een slechte warmtegeleider. Glas voert warmte erg slecht af wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron (zoals een kachel) vlak naast staat. Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan.
Dit warmte en brandwerende glas kan temperaturen aan tot wel 350°C (Pyrex) of zelf 740 °C Robax) en is daarmee zeer geschikt voor onder andere kachels, ovens, bouwlampen en andere lampen die veel hitte afgeven. Gewoon glas zoals enkelglas of floatglas is hiervoor niet geschikt.
Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS). NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren.
Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen door middel van een Heat Soak test worden aangetoond.
Het ritueel van glas stuk gooien of vertrappelen zou al dateren van de vijfde eeuw vóór Christus. Glasgerinkel zou toen vooral gediend hebben om boze geesten de daver op het lijf te jagen en zo het geluk in stand te houden. Het glas zou ook verwijzen naar de broosheid en kwetsbaarheid van het leven.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Glas geleidt warmte niet zo goed, de binnenkant wordt heet terwijl de buitenkant nog (even) koud blijft, de binnenkant wil dus sterk uitzetten, de buitenkant niet....
Kristal kan niet tegen veel warmte, zelfs al is het redelijk dik. Het glas is erg zacht en raakt gemakkelijk beschadigd en daarvoor is het eigenlijk te duur.;) Het meeste glas wordt na verloop van tijd witter en doffer na de vaatwasser. Na het afwassen produceert de machine namelijk hete stoom.
Soda verwijdert thee-aanslag
Wat je doet is de gootsteen vol laten lopen met heet water. In dat water gooi je daarna behoorlijk wat soda. Je laat de koppen en mokjes een uurtje in het water liggen en borstelt dan met speels gemak en met behulp van een borstel de aanslag definitief weg.
Ondanks dat gehard glas een hittebestendigheid tot ongeveer 270 graden Celsius heeft, wordt de kwaliteit niet aangetast. Indien gehard glas toch breekt, valt dit in honderd kleine stukjes uiteen om verwondingen te voorkomen. Gehard glas wordt vaak gebruikt op plaatsen waar veel mensen samen komen.
Dit gebeurt bij een temperatuur van zo'n 740-780 graden, afhankelijk van glassoort, glaskleur enz.. Gaat de temperatuur verder omhoog (zeg: bij 810 graden) dan versmelten de glasstukken steeds meer met elkaar, tot het uiteindelijk één plaat is.
Keramisch glas, ook wel bekend onder de naam kachelglas of vuurvast glas, is een glassoort welke door zijn samenstelling een hoge temperatuurbelasting kan verdragen. Door zijn hoge smeltpunt mag keramisch glas niet bij het normale vlakglasafval komen.
Gehard glas is hittebestendig
Het is 4 tot 5 x zo sterk als ongehard glas en valt bij breuk uit elkaar in duizenden stukjes die geen letsel kunnen veroorzaken. Gehard glas kan grote temperatuursverschillen aan, zonder dat het breekt.
Hittebestendig noemen we materialen die over het algemeen temperaturen van rond de 1000°C kunnen weerstaan.
Net als mechanische breuk, is thermische breuk geen productfout en valt dit niet onder een eventuele garantie van een glaszetter of leverancier. Wel komt het inmiddels steeds vaker voor dat het risico op glasbreuk meeverzekerd is in een verzekering voor het huis of vastgoed.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
De thermische isolatiewaarde van glas, ook wel bekend als de UG-waarde of U-waarde, geeft weer hoeveel warmte er verloren gaat per vierkante meter, bij een temperatuurverschil van 1 °C en wordt uitgedrukt in W/m²K. Hoe lager deze waarde ligt, hoe beter de beglazing de warmte isoleert.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.