Ga voor biologisch: de soja voor biologisch vlees en in biologische producten is duurzamer geproduceerd dan gewone soja. Je kunt ook letten op het Fairtrade keurmerk: dit garandeert dat het product is gemaakt met oog voor mens en milieu.
Al onze producten hebben van nature een lage CO2- en watervoetafdruk. Dus of je nu verslingerd bent aan soja, haver of amandelen, je kiest verantwoord! We kopen zo duurzaam en lokaal mogelijk voor minder voedselkilometers.
Is soja milieuvriendelijk? Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie. In veel producten zit echter duurzaam geteelde of biologische soja, die niet ten koste gaat van het kappen van regenwoud. Deze soja komt steeds vaker uit Europa.
Sojaproducten kunnen zeker een deel zijn van je dagelijkse voeding. De basisvarianten (sojaboon (edamame), tofu (tofoe/tahoe), tempé) hebben gezondheidsvoordelen en vind je terug bij de peulvruchten in de donkergroene zone. Varieer zeker ook met andere peulvruchten.
Nadelen van soja
Niet alleen de oorsprong van de soja, maar ook de industriële verwerking ervan heeft zijn impact op het milieu. Zo blijkt uit tal van studies dat een kilogram sojabonen zo'n 0,6 kg CO2-equivalenten uitstoot, terwijl bij de productie van een kilogram tofu in totaal 0,7 kg CO2 vrijkomt.
Aankopen op z'n Alpro's
Onze soja is 100% Proterra-gecertificeerd. Dat is een label dat alleen van toepassing is op ecologisch duurzame, sociaal verantwoorde, GMO-vrije sojabonen. Bij de soja die wij gebruiken, komt geen ontbossing kijken.
Al onze soja is GGO-vrij. 100% van onze biologische bonen en de meeste van onze gewone bonen worden geteeld in Europa (vooral Frankrijk)
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.
De basis sojadrink wordt gefermenteerd met behulp van dezelfde yoghurtculturen. Hierdoor ontstaat de plantaardige variatie op yoghurt. Er bestaan misvattingen over de gezondheidsvoordelen van het fermenteren van soja. Vaak gaan die misverstanden over de absorptie van bepaalde (voedings)stoffen.
Toch kunnen we stellen dat voor de productie van biologisch voer in Nederland géén soja wordt gebruikt die geteeld is op gronden waarvoor bossen gekapt zijn. Vrijwel alle biologische soja voor de productie van biologisch veevoer in Nederland wordt namelijk geïmporteerd uit China en een klein deel uit Europa.
Albert Heijn eist van leveranciers dat alle soja (100%) die in Zuid-Amerika wordt geproduceerd en die wij (in)direct gebruiken in onze eigen merkproducten, RTRS- of Proterra-gecertificeerd moet zijn, zodat het niet in verband kan worden gebracht met ontbossing of landconversie.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Vandaag gebruiken we daar 100% lokale, Franse sojabonen. In België zijn we dit jaar opgestart met een vijftal landbouwers. In 2015 hebben we in samenwerking met een vijftigtal landbouwers op 170 hectare lokaal geteelde soja geoogst in Nederland. In 2017 schalen we dit op naar 305 hectare.
Alpro Go On scoort Nutri-Score A. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur.
Soja scoort zo hoog op duurzaamheid omdat de sojabonen uit gebieden (Europa en Noord-Amerika) komen, waar geen boskap voor de teelt heeft plaatsgevonden. Omdat sojayoghurt bovendien niet afkomstig is van dieren, scoort het een 10 op dierenwelzijn.
Brazilië en de Verenigde Staten zijn altijd de grootste leveranciers van sojabonen voor Nederland geweest. De landen hebben elkaar telkens afgewisseld als grootste leverancier. Sinds 2019 is Brazilië weer de belangrijkste leverancier van sojabonen.
Soja is een goitrogene stof die een schadelijke werking heeft op de schildklier. Dat werkt als volgt: soja voert jodium af, en dat is een stof die we juist zo hard nodig hebben om onze schildklier aan de gang te houden. Heb je een trage schildklier, vermijd dan zeker soja!
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen.
De gevaren van soja
'Gezoete sojayoghurt is geen gezonde voeding', zegt ze. Een dieet met grote hoeveelheden producten op basis van bewerkte vormen van soja, is waarschijnlijk ontoereikend en zal hardlopers niet alle voedingsstoffen geven die ze nodig hebben.
Conclusie. Sojayoghurt is een goed alternatief voor yoghurt van koemelk. Als je een plantaardig eetpatroon hebt of wilt gaan volgen, is het een gezonde bron van eiwitten. Hierdoor past sojayoghurt ook goed in een koolhydraatarm dieet.
De toekomst volgens Alpro? Die is 100% plantaardig! We willen jou en alle andere mensen op deze fantastische planeet inspireren om vaker voor plantaardige voeding te kiezen. Zo zetten we samen een eerste grote stap naar een betere wereld.
*De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
In 2016 kwam Alpro in handen van Danone, nadat het Franse bedrijf Alpro's moederbedrijf WhiteWave Foods overnam.