Het geel gekleurde water van de Amazone is tot 320 kilometer uit de kust te onderscheiden van overig zeewater. De monding van de Amazone is meer dan 330 km breed.
Dwars door het gigantische regenwoud stroomt de op één na grootste rivier ter wereld: de Amazone-rivier. Hij is 6.992 kilometer lang en heeft wel 1.100 zijrivieren. De rivier is de breedste ter wereld. In het regenseizoen kan hij ongeveer 40 kilometer breed worden.
Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland. Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
De Amazone rivier wordt beschouwd als de langste rivier ter wereld met ten minste 6.400 kilometer (4.000 mijl). Ongeveer een vijfde van al het zoete water dat in de oceanen van de wereld stroomt is afkomstig van de Amazone rivier.
Volgens Guinness World Records telt de Nijl 6695 kilometer en de Amazone 6400. Maar Braziliaanse wetenschappers zeggen dat de Amazone 6800 kilometer lang is, en daarmee dus nummer één.
Van de Amazone heb je sowieso gehoord. Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana.
Als de Amazone verdwijnt, verdwijnt niet alleen het evenwicht in de natuur, het zorgt er ook voor dat de inheemse bevolking hun land en inkomsten verliest. Nu al hebben veel oorspronkelijke bewoners in Brazilië te maken met voedseltekorten, ziektes, geweld en gedwongen verhuizingen.
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA; Nederland) en de Universidade de Brasília (Brazilië) toont aan dat de Amazone rivier op zijn minst 9,4 tot 9 miljoen jaar (Ma) oud is.
Francisco de Orellana Samen met Francisco Pizarro nam hij deel aan de verovering van Peru. In 1541 slaagt hij erin de volledige Amazone door te varen. Deze op één na langste rivier ter wereld heeft een totale lengte van ongeveer 6530 kilometer.
Waar de naam Amazone vandaan komt, is niet helemaal zeker, maar het Perzisch zou de bron kunnen zijn. De bron van amazone zou verband kunnen houden met de woorden voor 'sterke vrouw' of met het woord voor 'oorlog'. Maar de bekendste Amazonen zijn de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Al tientallen jaren duiken de berichten op: iedere vijftien seconden verdwijnt er een stuk Amazonebos ter grootte van een voetbalveld, inmiddels een stuk bos ter grootte van twee keer Duitsland verdwenen. Al sinds de jaren 60 is er sprake van serieuze ontbossing.
De grootste oorzaak van ontbossing is het plaats maken voor landbouw en veeteelt. Daarnaast wordt bos vernietigd voor bijvoorbeeld de aanleg van palmolieplantages, de papierindustrie en mijnbouw. Over de hele wereld verliezen dieren zo hun leefgebied. Naast ontbossing worden bossen ook bedreigd door brand.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
De jungle van Taman Negara
Taman Negara is het oudste tropische oerwoud van de wereld. In Taman Negara verplaatst u zich voornamelijk over het water, waarbij u de bewoonde wereld steeds meer achter u laat. Om het hoofdkwartier van het nationaal park te bereiken vaart u drie á vier uur over de Tembeling-rivier.
Wel is de Kongo de diepste rivier van de hele wereld. Op sommige plaatsen bereikt hij maar liefst een diepte van 250 meter. Samen met de Luapala vormt de Lualaba de bron van deze krachtige rivier, die er samen ook voor zorgen dat de Kongo een van de grootste debieten van de hele wereld heeft.
Dwars door het gigantische regenwoud stroomt de op één na grootste rivier ter wereld: de Amazone-rivier. Hij is 6.992 kilometer lang en heeft wel 1.100 zijrivieren. De rivier is de breedste ter wereld. In het regenseizoen kan hij ongeveer 40 kilometer breed worden!
De Caño Cristales in Columbia is dan ook terecht uitgeroepen tot de mooiste rivier ter wereld. Als je een fotogenieke locatie zoekt, moet je in het Nationaal Park Serranóa de la Macarena van Colombia zijn. Daar vind je de regenboogrivier Caño Cristales, die gedoopt is tot de mooiste rivier ter wereld.
De Aril is een rivier in Cassone di Malcesine in Noord-Italië aan de oostelijke oever van het Gardameer. De rivier ontspringt boven de stad, stroomt door het oude centrum en mondt na 175 meter bij de haven uit in het Gardameer. Er wordt gezegd dat het de kortste rivier ter wereld is.