De kandidaat-koper is op geen enkele manier gebonden door de optie. Beslis je uiteindelijk om toch niet te kopen, dan is dat je goed recht. De termijn van de optie is steeds vrij te bepalen tussen de partijen. Dit kan gaan van enkele dagen tot zelfs maanden.
Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden. Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper.
Een optie is bindend
Omdat door het lichten van de optie de verkoop automatisch volgt, is het noodzakelijk dat alle modaliteiten van de verkoop (zoals de prijs, betalingstermijnen en voorwaarden) nauwkeurig in de optie zijn opgenomen. De optie is dan ook bindend voor zowel de koper als de verkoper!
De optie geeft doorgaans het recht om exclusief te onderhandelen met de koper in kwestie. Misschien heb jij een oogje op een huis waar al een optie op is. Zolang de verkoop niet definitief is, kan je zelf ook gewoon een bod doen. Een optie op een huis is meer gentlemen-agreement dan een juridische afspraak.
Een optie nemen op een woning
Wanneer een verkoper jou een optie op een woning geeft, gaat hij ermee akkoord om de woning gedurende een bepaalde periode – die wordt onderling afgesproken en duurt doorgaans één tot veertien dagen – niet aan iemand anders te zullen verkopen.
De prijs van de optie wordt voor een groot deel bepaald door de koers en de mate van beweeglijkheid ('volatiliteit') van de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde is het effect waar de optie van is afgeleid. Dit kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook een index.
Dit is een eenzijdige verbintenis van de verkoper om niet te verkopen aan iemand anders binnen een bepaalde termijn (bv. 1 week of 14 dagen). Beslis je binnen deze periode te kopen, dan laat je dit schriftelijk weten aan de verkoper. Dit noemt men dan het "lichten" van de optie.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
Het tekenen van de aankoopbelofte is voor de koper bindend. De verkoper is niet gebonden tot een verkoop. Hij heeft een maand de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren. Als het bod aanvaard wordt, ben je gedwongen om de woning aan te kopen.
Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen, soms voor een vastgestelde prijs. Wie een koopoptie neemt op een huis heeft dat huis nog niet gekocht, maar verzekert zich voor een korte periode van de mogelijkheid om te kopen.
Wat is een verkoopoptie of aankoopbelofte? Een verkoopoptie is een eenzijdige rechtshandeling waarbij een koper zich ertoe verbindt om gedurende een bepaalde termijn een aanbod te handhaven betreffende een bepaald goed.
Bij een gekruiste optie – waarbij een aankoopoptie en verkoopoptie elkaar in de tijd opvolgen en er in beginsel nog geen koop-verkoop is zolang er nog geen partij is die zijn optie heeft gelicht – wacht men een eventuele verkoop af alvorens de akte te laten verlijden.
Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een (voorlopig) koopcontract is getekend maar dat de koop nog niet definitief is. Vaak zijn er voorwaarden gesteld waaraan moet worden voldaan voordat de koop definitief is.
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
Het financieringsvoorbehoud is de bekendste ontbindende voorwaarde. De koper moet de hypotheek dan nog regelen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper. Lukt dat niet, dan kan hij op grond van het voorbehoud van financiering nog onder de koop uit.
Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst. De fase tussen 'beschikbaar' en 'verkocht onder voorbehoud / verkocht', heet dus 'onder bod'.
Als de koper gebruik maakt van zijn bedenktijd of de ontbindende voorwaarden, dan krijgt hij zijn geld gewoon terug (of de bankgarantie wordt beëindigd). Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
In elk geval is een aankoopbelofte ook een bindend document. Het is wel iets soepeler dan een compromis, omdat je niet gebonden bent aan de termijn van 4 maanden waarbinnen de notariële akte verleden moet worden. Je kan die akte pas later laten verleden.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.
Opschortende voorwaarden
Wanneer de verkoper akkoord gaat met een opschortende voorwaarde voor een lening, leggen jullie samen een periode vast binnen dewelke de financiering moet worden toegekend. Drie à vier weken is een gebruikelijke termijn.