Waarom zijn rompertjes zo handig? Doordat rompertjes uit één stuk bestaan voorkomt dit een blote buik en rug. Je baby verliest zo niet onnodig warmte en jij hoeft hier dus niet de hele tijd op te letten. Een romper houdt de luier op zijn plaats, dit verkleint de kans op lekkage.
Je kunt ze in de winter gebruiken als ondergoed met een t-shirt en een truitje eroverheen. Veel ouders vinden dit zelfs gemakkelijker met een rompertje met korte mouwen dan met lange mouwen. In de zomer kun je ze op hete dagen als enige kledingstuk aandoen bij je baby. Ga dan voor een leuk printje op het rompertje!
Het ene kind draagt geen rompers meer als hij twee jaar is, de ander gaat over op een hemdje en broekje als hij ruim drie is. Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden. Veel ouders kiezen er daarom voor om te stoppen met het gebruiken van rompers als hun kind zindelijk aan het worden is.
De winnaar: de rompertjes van Wibra!
Deze rompertjes blijven perfect in de was, er zit enorm veel stretch in, ze zijn er in leuke printjes én de prijs is dus heel fijn.
Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.
De meeste baby's kunnen bij de geboorte maat 50 aan, want dat is de gemiddelde lengte. Sommige kindjes zijn wat groter en passen daarom bij de geboorte maat 56. Mocht jullie kindje te vroeg geboren zijn dan hebben we ook veel babykleding in maat 44. Tip!
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
Maat 62 is een babymaat die tussen maat 56 en maat 68 zit. Deze maat past bij een gewicht van ongeveer 5 tot 6,5 kg en een hoofdomtrek van 40 cm. Ben je op zoek naar slofjes voor je kleine?
Een boxpakje wordt veel gedragen voor het eerste levensjaar. In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
6 body's per maat
Die trek je niet over het hoofdje aan, maar wikkel je rond je kindje. Voorzie zeker een 6-tal van deze body's per maat. Overslagbody's in maat 50 en maat 56 zijn een must, maar weet dat veel merken ze intussen ook hebben tot maat 62.
In de avond zal het altijd afkoelen, en ligt je baby stil. Hierdoor kun je je baby beter een extra laagje kleding aantrekken, met de dikte afhankelijk van het seizoen. Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden.
Sommige ouders vinden het lastig om een romper met korte mouwen of lange mouwen aan te trekken bij hun baby, vooral bij newborns. Kies daarom voor het gemak van een overslagromper. Door de handige overslag is het heel gemakkelijk om de romper bij je baby aan te doen omdat er niks over het hoofdje van je baby hoeft.
Babykleding. Je hebt vast al eens de babymaten 50-56 of 62-68 gezien, maar waar staan deze maten eigenlijk voor? De maten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Eerst vouw je de linker- en rechterkant van het rompertje naar binnen. Vervolgens rol je 'm van boven naar beneden op. Als je rolletje klaar is kun je 'm dicht maken met de drukknoopjes. Superhandig!
1.75, 71 kg en maat 40 voor broeken. Shirts een M. 1.75, 71 kg en maat 40 voor broeken.
Gemiddeld is een baby die maat 44 past ongeveer 2-2,5 kg zwaar. Als een kindje zwaarder is, past hij meestal geen kleding in maat 44 voor baby's. Dan is maat 50 over het algemeen ook redelijk passend, al kan het wel iets te lang zijn.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.