Radioactiviteit komt overal voor, in de lucht, in de grond, in bouwmaterialen en in het menselijke lichaam. Er bestaan, naast r öntgenstraling, drie vormen van radioactieve straling . Ze zijn genoemd naar de eerste drie letters van het Griekse alfabet, namelijk alfa-, bèta- en gammastraling .
Bronnen van ioniserende straling
Ioniserende straling is van nature aanwezig, maar kan ook van afkomstig zijn van kunstmatige bronnen. Straling van natuurlijke bronnen noemen we achtergrondstraling. Kosmische straling uit het heelal: Kosmische straling is afkomstig van de zon en van bronnen buiten het zonnestelsel.
Stralingsbronnen thuis en in gebouwen
Alles met een zender: DECT telefoons, Wifi, smartphone, babyfoon, printer, smart-tv, apparaten die werken op bluetooth.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie. Alfastraling bestaat uit de kernen van heliumatomen die met 10.000 tot 20.000 km/s rondrazen.
Tot op de dag van vandaag wonen en werken er zevenduizend mensen in de omgeving van de voormalige centrale, terwijl een veel kleiner aantal bewoners ondanks de risico's naar omringende dorpen is teruggekeerd.
De symptomen van stralingsziekte zijn hoofdpijn en vermoeidheid bij lichte vormen. Bij zeer zware gevallen treden zwaardere symptomen op, zoals misselijkheid, overgeven en uiteindelijk de dood binnen een paar weken. Iedereen die wordt blootgesteld aan een extreem hoge dosis straling krijgt stralingsziekte.
Het is bekend dat jodium effectieve bescherming biedt tegen straling. Jodium ondersteunt vooral de schildklier, borstweefsel en de prostaat. Juist ook die lichaamsdelen zijn erg vatbaar voor straling. Producten zoals spirulina, wakame en kombu zijn de grootste natuurlijke bronnen van jodium.
Aluminiumfolie houdt straling tegen, dus wikkel de antenne van je router ermee in.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Antennes, hoogspanningslijnen, mobiele telefoons en elektrische apparaten zorgen voor elektromagnetische velden. Sterke elektromagnetische velden kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met bronnen van sterke elektromagnetische velden.
Het is tegenwoordig mogelijk dit te laten meten door een expert. Ook is het mogelijk zelf te meten met behulp van een stralingsmeter. Deze meters pikken hoog en laagfrequente stralingsvelden op en laten de waarden zien op verschillende plekken in uw huis of kantoor.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Blootstelling aan ioniserende straling betekent echter niet dat je gegarandeerd kanker krijgt. Sterker nog, de kans dat dat niet gebeurt is veel groter dan de kans dat het je wel overkomt. Wel is het zo dat, naarmate je meer straling ontvangt, de kans op het krijgen van kanker als gevolg van straling toeneemt.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Mineralen als nano platina, zink, magnesium en koper kunnen helpen om schade door straling te voorkomen en te herstellen.
Geen radioactieve straling
Bij doorstralen denken veel mensen aan radioactieve straling. De straling die bij doorstralen van voedsel wordt gebruikt is echter een totaal andere dan die in kernreactoren gebruikt wordt. De stralingsenergie gaat door het voedsel heen, maar maakt voedsel niet radioactief.
5G-straling kan zo'n hoge frequentie krijgen dat het zelfs door boombladeren kan worden tegengehouden. Dat probleem omzeil je door veel antennes te plaatsen - die wel stuk voor stuk een veel zwakker signaal verspreiden. 5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen.
Hoofdpijn, allergieën, slapeloosheid, depressie, hartkloppingen en oververmoeidheid: duizenden mensen zeggen deze klachten te krijgen door de straling van zendmasten, wifi, mobiel bellen en appen. Het wordt Elektro Hypersensitiviteit (EHS) genoemd, maar het wordt door de wetenschap niet erkend.
Nee, straling kun je niet zien of voelen. Alleen met speciale meetinstrumenten kan worden vastgesteld of ergens straling is.
Door jodiumtabletten te slikken, raakt uw schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium). Hierdoor is er geen ruimte meer voor radioactief jodium.