De Algemene Bond Uitzendondernemingen is een Nederlandse branchevereniging van uitzendondernemingen en payrollbedrijven. Tot de ruim 500 leden behoren een aantal grote Nederlandse uitzendconcerns, waaronder Randstad, USG en Manpower.
De ABU is de Algemene Bond Uitzendondernemingen. De ABU is een vertegenwoordiger van 65% van de uitzend- en payrollbranche. De ABU beschrijft zich als een belangenbehartiger en als een speler die oplossingen levert voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Om dit te bereiken heeft de ABU een cao voor uitzendkrachten.
ABU en NBBU hebben vanaf 30 december 2019 nieuwe en volledig geharmoniseerde cao's voor alle 850.000 uitzendkrachten in Nederland. De ABU bereikte samen met NBBU, FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV een onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao's zorgen voor een gelijk speelveld en zijn sterk vereenvoudigd.
Met het ABU-keurmerk laat u zien dat u voldoet aan de gestelde kwaliteitscriteria op onder andere CAO naleving (of toetsing van de kwaliteitseisen voor payrollondernemingen), correcte afdracht van belasting en sociale premies en het voldoen aan wet- en regelgeving.
Meer kwaliteit en transparantie in de uitzendbranche, meer zekerheid voor uitzendkrachten én opdrachtgevers en meer ruimte voor bonafide uitzendondernemers. Dat is het doel van dit plan. Om dit plan te laten slagen, roept de ABU op tot meer samenwerking en scherpere controles in de keten.
Een contract met uitzendbeding duurt maximaal 78 weken. Start u als uitzendkracht vanaf 3 januari 2022? En werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt het uitzendbeding maximaal 52 weken.
Dertiende maand voor uitzendkracht
Een uitzendkracht zal wel in aanmerking kunnen komen voor een dertiende maand uitkering als hij hierover aparte afspraken heeft gemaakt met de inlener en de uitzendonderneming, waarvoor de uitzendkracht werkt, deze afspraken overneemt.
Wil je je laten certificeren als uitzendbureau, dan moet je voldoen aan de NEN 4400-1 norm. Deze norm stelt eisen met betrekking tot personeels- en loonadministratie aan ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikbaar stellen, zoals uitzendbureaus.
De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) is een Nederlandse branchevereniging van uitzendondernemingen en payrollbedrijven. Tot de ruim 500 leden behoren een aantal grote Nederlandse uitzendconcerns, waaronder Randstad, USG en Manpower.
Per 01 juni 2021 is de ABU cao niet langer meer Algemeen Verbindend Verklaard. Vanaf dat moment ontstaat er een zogenaamde AVV-loze periode. Dit heeft belangrijke gevolgen voor niet bij ABU of NBBU aangesloten uitzenders. Voor ABU en NBBU leden heeft het vervallen van de AVV-periode geen directe gevolgen.
Uitzendkrachten met een uitzendbeding verliezen direct hun uitzendbaan als zij ziek worden. Zij hebben dan na 1 of 2 wachtdagen recht op een Ziektewet-uitkering. Uitzendkrachten die zonder uitzendbeding werken hebben bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op loondoorbetaling.
Uitzendondernemingen zijn verplicht om 1,02% van het brutoloon van uitzendkrachten die in fase A (volgens de ABU-cao) of fase 1 en 2 (NBBU-cao) zitten, te besteden aan de ontwikkeling van hun duurzame inzetbaarheid. Dit geldt per kalenderjaar. Tot en met 2019 spreken we over scholingsbestedingsverplichting.
Iedere werknemer, dus ook een uitzendkracht, waarvan de arbeidsovereenkomst door of vanwege de werkgever wordt beëindigd heeft recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is bedoeld ter compensatie van het ontslag en om te helpen bij de overstap naar ander werk.
opzeggen uitzendovereenkomst met uitzendbeding
Hij mag de uitzendovereenkomst op elk moment opzeggen. Wel is hij verplicht om het uitzendbureau gedurende de termijn van 52 weken (tot 3 januari 2022 was dit 78 weken) uiterlijk één werkdag van tevoren te waarschuwen, zodat het uitzendbureau voor vervanging kan zorgen.
Een eigen uitzendbureau starten is snel gedaan, hier zijn namelijk geen speciale regels aan verbonden. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KVK) en je kunt van start. Maar om er echt een succes van te maken is méér nodig.
Het belangrijkste verschil met uitzenden is dat de werving en selectie van de werknemer bij payrolling plaatsvindt door de inlener. De inlener selecteert dus de werknemer waarmee hij wil werken en verzoekt het payroll bedrijf vervolgens om deze werknemer in dienst te nemen.
Emirati: de officiële inwoners van Dubai. Expats: buitenlandse inwoners die wonen en werken in Dubai.
Hoewel de Emiraten zo'n 9 miljoen inwoners hebben, zijn er maar een miljoen echte Emirati, de rest zijn immigranten. 'De Emirati krijgen alles wat ze willen van de overheid,' zegt Chauvelle. 'Het is hier een dictatuur, vergis je niet. Maar de Emirati zijn gelukkig.
Een emiraat verwijst doorgaans naar een provincie of rijk dat door een prins bestuurd wordt. Een regio in Saoedi-Arabië die door een emir bestuurd wordt, wordt bijvoorbeeld een emiraat genoemd.
Het antwoord op de vraag of een VCU-certificaat verplicht is, is kort en bondig: nee, een certificaat is niet wettelijk verplicht. Wanneer je regelmatig personeel uitzendt naar bedrijven die werkzaamheden uitvoeren waar verhoogde risico's aan zijn verbonden dan is het wel verstandig om een VCU-certificering te behalen.
De norm NEN 4400 beschrijft aan welke eisen uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk moeten voldoen om aantoonbaar hun 'verplichtingen uit arbeid' na te leven.
Opdrachtgevers kunnen een VCU certificaat eisen wanneer zij personeel vanuit uw uitzendorganisatie inlenen. VCU is een certificering voor uitzendbureaus vanuit Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) waarbij beoordeeld wordt op criteria op het gebied van veiligheid en gezondheid.
De eerste twee dagen dat je ziek bent gelden bij een overeenkomst met uitzendbeding als wachtdagen. Je hebt deze dagen geen recht op loon.
Jij krijgt telkens een tijdelijk contract als je aan het werk gaat. Het uitzendbureau mag zelf bepalen hoe lang deze contracten duren. Er zit wel een maximum aan: je mag als uitzendkracht in fase B maximaal zes tijdelijke contracten overeenkomen binnen een periode van vier jaar.
Vaak wordt gedacht dat je als uitzendkracht minder verdient dan dat wanneer je in loondienst bent bij de opdrachtgever waarvoor je werkt. Dit is niet waar. Als uitzendkracht krijg je gewoon hetzelfde salaris als je collega. Dit heet met een technisch woord: de inlenersbeloning.