Willem, prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje of onder zijn postume bijnaam Willem de Zwijger en in Nederland vaak Vader des Vaderlands genoemd. Zijn oorspronkelijke naam is Wilhelm. Willem is in de Nederlandse literatuur zijn vernederlandste naam.
Prins van Oranje
Willem wordt in 1533 op slot Dillenburg (in het huidige Duitsland) geboren. Hij erft in 1544 het Franse prinsdom Oranje (Orange) en mag zich voortaan 'prins' noemen.
Tot eind 1813 woonde hij met zijn gezin in het Niederländisches Palais in Berlijn.
Anna is de schatrijke erfdochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren. Na de toestemming van keizer Karel V laat hij het huwelijk in een testament vastleggen. Het jonge stel - beide zijn achttien jaar - trouwt op 8 juli in de Sint Lambertuskerk in Buren. Het is de grootste praaldag uit Burens historie.
In 1572 betrekt Willem van Oranje het Sint-Agathaklooster, dat later wordt omgedoopt tot Prinsenhof (het huidige Museum Prinsenhof Delft). Hij kiest voor Delft omdat de stad één van de best verdedigbare steden van Holland is. In 1580 looft Filips II een beloning uit voor degene die Willem van Oranje vermoordt.
Filips Willem overleed op 20 februari 1618 op 63-jarige leeftijd in Brussel na een verkeerde klysmabehandeling. Hij ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.
Willem van Oranje trouwde in 1551 met Anna van Egmond (1533-1558), in 1561 met Anna van Saksen (1544-1577), in 1575 met Charlotte de Bourbon (1546/1547-1582) en in 1583 met Louise de Coligny (1555-1620).
Koning Willem-Alexander en zijn broers
Zijn persoonlijke titel 'Prins van Oranje-Nassau' met de aanspreektitel Koninklijke Hoogheid heeft hij behouden. Hij is ook 'Jonkheer van Amsberg' gebleven. Daarnaast heeft hij de erfelijke titel 'Graaf van Oranje-Nassau' gekregen.
1568: begin Tachtigjarige Oorlog
Toen Alva met een Spaans leger naar de Nederlanden kwam om de beeldenstormers te vervolgen en de stadhouders te straffen, vluchtte Willem van Oranje naar Duitsland.
De souverein vorst werd koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens werden zijn zoon Willem (II) en kleinzoon Willem (III) koning en daarna, bij het ontbreken van mannelijke nakomelingen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix koningin. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning.
Krom Nederlands. Ook Willem I beschouwde de taal als een machtig wapen. Door in het Zuiden het Nederlands actief te bevorderen zou de bevolking daar snel in het nieuwe koninkrijk kunnen integreren. Tegelijk werd zo een dam opgeworpen tegen de culturele en politieke invloed van Frankrijk.
Aan het hof van Maria van Hongarije werd vooral Frans gesproken en door enkelen Nederlands, talen die Willem van Oranje niet sprak. Naast die twee talen werd hij onderwezen in Latijn, Spaans en Italiaans, hoewel hij nooit zijn Duitse accent zou verliezen en nooit vloeiend Nederlands zou spreken.
De lijfspreuk van Willem van Oranje was "Je maintiendrai" "Ik zal handhaven".
Willem werd opgevoed aan het hof van koning Karel de Vijfde. De opvoeding was katholiek. Het protestantse geloof was toen verboden.
Willem II, Prins van Oranje-Nassau, is van 1840 tot 1849 Koning der Nederlanden, Groothertog van Luxemburg en Hertog van Limburg. Beeld: E. Boeijinga Koning Willem II, geschilderd door Jan Adam Kruseman, 1842, olieverf op doek. Willem wordt op 6 december 1792 geboren in 'Het Oude Hof' in Den Haag.
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.
Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Willem van Oranje staat bekend als onze Vader des Vaderlands. Niet omdat hij maar liefst 15 kinderen kreeg, maar omdat hij in de 16e eeuw zo'n belangrijke rol speelt in de opstand tegen de Spaanse koning Filips II.
Toen Willem 11 jaar oud was overleed zijn oom. Zijn oom had geen kinderen en zo erfde Willem al zijn bezittingen. Willem van Oranje is ook wel bekend als Willem van Oranje-Nassau en Willem de Zwijger.
Sinds 2006 is Prins Maurits zelfstandig ondernemer. Zo was hij mede-oprichter van groei-incubator The Source B.V. en later ook van S2NRG, dat internationaal energieprojecten ontwikkelt. Sinds eind 2017 richt hij zich met STECC partners en Sunrock actief op het verduurzamen van de Nederlandse en Europese energiemarkt.
René van Chalon (1538 -1544)
Zou verenigde het huis van Oranje zich met het huis van Nassau en werd René de eerste Nassau die zich Prins van Oranje mocht noemen. Dankzij het bezit van het prinsdom was hij een soevereine vorst en werd Diest een Oranjestad.
Een dag later is de Prins van Oranje dood. Filips Willem had bij testament vastgelegd waar hij wilde begraven worden: in de Oranjestad het dichtst bij de plaats van zijn overlijden. Dat is Diest. Zijn lichaam werd bijgezet in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest.
De Sint-Sulpitiuskerk te Diest: de laatste rustplaats van Prins Filips Willem van Oranje. Op 1 april 1618 werd Prins Filips Willem van Oranje, in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest.