Vocht- of pusverlies: Meestal zijn er klachten van vocht of pusverlies uit een openingetje (vaak zichtbaar als een bultje) in de huid. Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een ontsteking.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn: pijn op de bil, die voelt als de pijn bij een diepe blauwe plek; een koortsig gevoel waarbij u het afwisselend warm en koud heeft. Dit komt door ontstekingen in de fistel.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk. Een fistel gaat niet vanzelf over.
Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een (nieuwe) ontsteking. De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje.
Een fistel is een soort zweertje dat vanuit een zieke darm doordringt en een weg zoekt naar nabij gelegen organen of naar de huid. Zo ontstaat een met slijmvlies bedekt tunneltje waar etter of zelfs ontlasting doorheen loopt. Helaas zijn fistels niet altijd tegen te gaan, maar meestal wel te genezen.
Effect op sociale leven en werk
Perianale fistels hebben ook een grotere negatieve impact op sport, werk, daten en seksualiteit. 37,4% van de deelnemers gaven aan dat ze vaak niet in staat zijn om te sporten, tegenover 25,7% van de deelnemers zonder perianale fistels.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze weg vocht, pus, lucht en soms zelfs ontlasting ontsnappen. Een fistel geneest helaas niet vanzelf. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft.
Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een ontsteking in de huid van de bilnaad. Hierbij ontstaat vaak een kleine holte (cyste) onder de huid met open verbinding naar buiten. Van buiten zie je dan een gaatje of intrekking in de huid. Zo'n open verbinding heet een fistel.
Een fistel bij de anus (peri-anale fistel of fistula ani) is een verbinding tussen de endeldarm en de huid, meestal als een overblijfsel van een ontsteking in een anaalkliertje. Zo'n ontsteking kan zich uitbreiden in de sluitspier van de anus en vervolgens naar de huid.
De eerste week moet het geheel strak tegen elkaar aan zitten. Binnen twee maanden groeit de doorgang in de buikwand en maag samen tot een soort gangetje. Dit wordt een fistel genoemd.
U mag na de operatie meestal de zelfde dag weer naar huis. Als vervolg op de operatie krijgt u altijd een controle afspraak mee op de polikliniek. Het anale kanaal geneest niet heel snel, vaak heeft het enige tijd nodig voordat het heelt. Over het algemeen krijgt u een controle afspraak na 6 weken.
Bij ongeveer 4 van de 10 mensen die een perianaal abces hebben, ontstaat er een fistel. Dat is een gangetje tussen de darm en de huid rond de anus. Meestal geeft een fistel hinderlijke klachten, zoals het verlies van vocht. Hiervan kunt u jeuk hebben.
Een fistel gaat bijna nooit vanzelf over. Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit.
Helaas kunt u zelf niets doen om fistels te voorkomen. Belangrijk is dat de arts altijd onderzoekt of er andere oorzaken dan een abces zijn. Er zal gevraagd worden naar uw klachten en naar ziektes in de familie. Ook het lichamelijk onderzoek hoort daarbij.
Een per ianale fistel is een verbinding (kanaaltje) tussen de huid en het anale kanaal en ontstaat meestal na een eerdere ontsteking in het anale gebied. In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Een abces veroorzaakt meestal de volgende klachten: Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek. Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur.
Afscheiding van vocht uit de anus, lekkage of soiling, zoals dit in de Angelsaksische literatuur wordt genoemd, is een hinderlijke klacht. In tegenstelling tot incontinentie van faeces, waarbij ongewild verlies van ontlasting optreedt, vindt bij soiling uitsluitend afscheiding van vocht uit de anus plaats.
Door tijdig de aambeien te behandelen kan dikwijls een cryptitis, en bij uitbreiding een abces, vermeden worden: dus beter voorkomen dan het risico te lopen op een mogelijk fistelvorming.
Tijdens en na het ontlasten geeft een anale fissuur vaak een heftige scherpe pijn. Door deze pijn wordt toiletbezoek liever uitgesteld, wat weer voor obstipatie zorgt. Dit helpt niet bij het genezen van het scheurtje. Vaak ziet u ook wat helderrood bloed op het toiletpapier.
Een abces geneest vaak niet uit zichzelf zonder behandeling. Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende behandelingen voor een abces zijn: antibiotica, een operatie of een 'drainage' procedure.
Een perianaal abces is een ontsteking bij de anus. U kunt een warme, rode zwelling naast de anus voelen, die pijnlijk is. Er kan pus of vocht uit de zwelling komen en u kunt koorts hebben.