Sommige baby's doen dat tussen de 30 en 38 weken, maar andere baby's beginnen pas met indalen tijdens de bevalling. Indalen betekent dus niet zo zeer dat de bevalling snel op gang zal komen, dat kan gerust nog een paar weken duren.
De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.
Lopen kan moeizamer gaan. Het indalen zegt niets over de start van de bevalling. Het zegt alleen iets over de ligging van de baby, dieper in je bekken, dichter bij de uitgang… Aan het einde van de zwangerschap is het fijn om speciale een oefening te doen om je baby ruimte te geven om te kunnen indalen.
Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.
Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.
Hoe herken je echte weeën? Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
Bevalling opwekken door te vrijen
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën. Maar vrijen werkt ook op een andere manier: in sperma zit ook een hormoon.
Tot ongeveer 36 weken in de zwangerschap kan uw kind nog zelf draaien. Wanneer dit niet gebeurt, kan er besloten worden om, met hulp van de gynaecoloog, het kind te draaien. Dit gebeurt meestal rond de 36 weken, soms kan dit eerder of later zijn, afhankelijk van uw situatie.
Je baby in week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren.
Verander geregeld van houding: dit bevordert de indaling van de baby en helpt bij de ontspanning van je bekkenbodem. Bij een goede houding worden de weeën en de perskrachten in de best mogelijke richting gebundeld en gaat er weinig kracht verloren. – Zijligging is een goede rusthouding tussen de contracties in.
Lopen kan lastiger worden, doordat je baby tegen de gewrichten en spieren van je bekken drukt. Je kan een onprettig of drukkend gevoel onderin je bekken of op je vagina voelen. Het indalen kan samengaan met indalingsweeën. Hierdoor kan je een stekende pijn in je vagina, liezen en/of onderbuik voelen.
Verder voelt de verloskundige dat de baby met de billetjes omhoog ligt en met het hoofdje naar beneden. Het baby'tje uit het filmpje ligt dus in de achterhoofdsligging. Je verloskundige voelt meestal ook onderin je buik om te kijken of, en zo ja, hoe ver je kindje al is ingedaald.
De buikwand kan door het duwen een paar dagen gevoelig en pijnlijk zijn. Dat is vervelend, maar kan geen kwaad. Na het draaien is de hartslag van de baby soms wat trager. De kans hierop is 5%.
Voorweeën/oefenweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. De baarmoeder is een holle spier die aan het einde van de zwangerschap door hormonen gaat samentrekken. Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig.
Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.
Het duwen kan een naar gevoel geven en zelfs pijn doen. Als het te veel pijn doet, kun je altijd aangeven dat we moeten stoppen met de behandeling. De buik kan ook na het draaien wat gekneusd voelen. Na het draaien controleren we weer de hartslag van de baby.
Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.
Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.
Misschien een beetje onhandig met je bolle buik en misschien staat je hoofd er helemaal niet naar, maar door te vrijen kunnen weeën worden opgewekt. Dit komt omdat het zaad van een man een bepaald stofje bevat dat weeën zou opwekken, het heet prostaglandine.
Wil je thuis aan de slag, of wil je je partner aan het werk zetten, dan kan je de voeten masseren aan de binnenkant, ongeveer 2 cm onder en achter je enkelknobbel. Naast dat je de drukpunten stimuleert is het natuurlijk ook heerlijk voor de ontspanning. Dus of het nou weeën op wekt of niet, dit is sowieso super.
De meest populaire methode bleek een wandeling (met 85%), dan volgde seks (45%), pikant eten was goed voor een derde plaats. Wetenschappers zijn er nog niet achter wat exact een bevalling opwekt, maar het is waarschijnlijk dat bepaalde hormonen die de ongeboren baby produceert de oorzaak zijn.
Strippen. Een andere mogelijkheid om de bevalling zonder inleiding op gang te brengen is 'strippen'. De verloskundige of gynaecoloog maakt dan met de vingers tijdens het toucher de baarmoedermond los van de vliezen. Dit kan pijnlijk zijn.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Overgangsfase: 8-10 centimeter ontsluiting
Veel vrouwen vinden deze fase het meest heftig van heel de bevalling. Met de laatste 2 centimeters (9-10) zal je persdrang krijgen, wat voelt alsof je moet poepen. Je mag echter pas actief mee gaan duwen/persen als je volledige ontsluiting hebt, dit is bij 10cm.