De belangrijkste mijnen liggen bij Outokumpu in het zuidoosten (vooral koper) en bij Otanmäki aan het Oulumeer in Midden Finland (ijzer). Er wordt ook nog wat nikkel, zink, zilver en goud gedolven, maar is van weinig betekenis.
Finland heeft een sterke economie en is hiermee één van de rijkste landen ter wereld. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 190.000. Vooral in het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd).
Landbouw. Landbouw speelt een belangrijke rol in de Finse economie. Ongeveer 300.000 mensen werken in de landbouw.
Finland staat bekend om o.a. zijn vele meren (in totaal circa 188.000) en het gebruik van de sauna. In Finland zijn ongeveer 3,7 miljoen sauna's te vinden. In het noorden van Finland ligt Lapland. Dit is een gebied dat een deel van het noorden van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland beslaat.
Finland is een Noord-Europees land dat behoort tot Scandinavië. Het land is bekend vanwege de vele meren (ongeveer 188 duizend), het prachtige winterse landschap van Lapland, de sauna's en de hoge levenstandaard. Het leven in Finland is vanwege de hoge levensstandaard dan ook niet goedkoop.
"Met 21.500 militairen op een bevolking van 5,5 miljoen mensen heeft het land een vrij groot leger. De dienstplicht geldt er en Finland heeft ook veel zwaar materiaal zoals 100 tanks."
Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen. Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden.
Reken op 6-7 euro per glas van 0,33 liter bier. Cider is goedkoper. Thee en koffie kosten in een restaurant 2 Euro. Frisdrank is tussen de 3-4 euro.
In de Finse keuken zijn wild, vis, bessen, bospaddestoelen en roggebrood populair. Tijdens de feestdagen worden in Finland vooral zoetwatervis, rivierkreeftjes, Oostzeeharing en verschillende soorten wilde bessen en paddestoelen geserveerd.
Leidingwater in Finland is veilig om te drinken.
Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. Strikt genomen vallen Finland en IJsland hier dus niet onder.
Finland heeft meer dan 60.000 meren en langs de kust liggen meer dan 20.000 eilandjes. Een derde van het land ligt ten noorden van de poolcirkel. De relatief open grens in het oosten met Rusland is 1313 kilometer lang. In het westen ligt Zweden (grenslijn 586 km.), in het noorden Noorwegen (729 km.
Finland heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters in het zuiden en een extreem landklimaat met koele zomers en koude winters in het noorden en een Toendraklimaat in Lapland in het uiterste noorden. Er valt het gehele jaar door neerslag, dat in de winter vaak in de vorm van sneeuw valt.
Na de inval in Oekraïne steunde een groeiende meerderheid in Finland en Zweden de toetreding tot de NAVO. Op 18 mei 2022 dienden zij samen hun toetredingsaanvragen in bij secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.
In 2022 telt de bevolking van Finland 5.543.000 inwoners. In 1960 woonden er in Finland nog 4.429.634 personen. In 2050 bestaat de bevolking van Finland naar verwachting uit 5.446.000 inwoners.
Het ontbijt in Finland lijkt op dat van Nederland. Het bestaat uit brood met boter en beleg, zoals kaas en vleeswaren. Er wordt veel roggebrood gegeten. In het binnenland van Finland, zoals bij Vuokatti, eet de lokale bevolking ook een ander soort brood: kalakukko.
Wodka, bier en likeur
Hoewel alcohol in Finland ontzettend duur is, lusten de Finnen wel een drankje. Vooral wodka wordt veel genuttigd, maar de Finnen zijn ook dol op bier en op likeur van bessen. Finnen staan er dan ook om bekend dat ze wel van een drankje houden.
Vanwege de korte dagen tijdens de lange winters en vroege werktijden om optimaal te kunnen genieten van het daglicht eten de Finnen eerder dan in Nederland. Vele Finse werknemers en kinderen eten een warme maaltijd tijdens de lunch in de kantine tussen 11.00- 13.00 uur.
Vooral dagelijkse boodschappen en uit eten gaan is in Finland flink duurder dan in Nederland. Qua maandelijkse kosten valt het eigenlijk heel erg mee. Zo is de huur in Finland in veel gevallen lager dan in Nederland en ook kosten voor gas, water en licht zijn meestal lager, net als het openbaar vervoer.
Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat je in Zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken. Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België.
In Finland is genoeg te beleven voor een fijne vakantie. Op het gebied van cultuur zit je goed in de oude stad Turku of in de studentenstad Oulu, maar waar Finland met name bekend om staat is de prachtige natuur. Ook in de winter is Finland de moeite waard.
Een glas bier kost 6 tot 7 euro. Een glas wijn kost al gauw 10 euro. Frisdrank kost 3 tot 4 euro. Koffie of thee gemiddeld 2 euro.
Bijvoorbeeld, in Helsinki moet u betalen voor: Fles of karton van melk (1 liter): 0.97 EUR. Populaire gele kaas (1 kg): 7.50 EUR. Een fles bier van een bekend merk: 3.10 EUR.