Wanneer mag u de huurprijs indexeren? Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren.
De huurprijs mag 1 keer per jaar geïndexeerd worden, behalve wanneer in het contract staat dat er geen indexering gebeurt. De huurprijs mag elk jaar ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract geïndexeerd worden. Een indexatie gebeurt nooit automatisch.
Nieuwe prijs berekenen en bekendmaken
Verder zijn er geen regels over het indexeren van uw prijzen. Wel komt het professioneel over als u aan uw klanten kunt uitleggen wanneer en waarom u uw prijzen aanpast. En hoe u de prijzen heeft aangepast.
Heeft de woning na 1 oktober 2022 een beter EPC-label? Dan mag de verhuurder de huurprijs terug indexeren. Heeft de woning voortaan een EPC-label A+, A, B of C, dan mag de huurprijs vanaf dat ogenblik volledig worden geïndexeerd. Met een EPC-label D mag de verhuurder weer voor 50% indexeren.
Vanaf 1 oktober 2023 bedraagt de eisbare huurprijs 792,66 euro. Dit bedrag is gelijk aan de geïndexeerde huurprijs van december 2021.
In 2024 mag de huur voor een sociale huurwoning omhoog. Voor vrijesectorwoningen mag de huur vanaf 1 januari 2024 met maximaal 5,5% omhoog.
Huurders kunnen zich niet verzetten tegen een huurindexering, behalve onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld, als het EPC van het pand, afhankelijk van de regio, het niet toelaat, als de huurovereenkomst niet is geregistreerd of als de eigenaar beslist om meer dan één keer per jaar te indexeren.
De huurprijs indexeren
Bij schriftelijke huurovereenkomsten mag de huurprijs 1 keer per jaar geïndexeerd worden, behalve wanneer in het contract staat dat er geen indexering gebeurt. Een indexatie gebeurt nooit automatisch. De verhuurder moet die indexering schriftelijk vragen.
Indexering 2023
Het indexeringspercentage voor 2023 bedraagt 3,4%.
Het bedrag dat u met terugwerkende kracht aan uw huurder vraagt mag nooit voor meer dan drie maanden aan indexering zijn. Bent u zeven maanden te laat met de indexering van de huurprijs? Dan mag u enkel voor de drie afgelopen maanden een indexering berekenen.
Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.
Eind oktober 2023 is de spilindex overschreden. Hierdoor stijgen: de sociale uitkeringen (zoals pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, …) met 2% vanaf november 2023.
Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk.
De verhuurder dient daarbij wel rekening te houden met een verjaringstermijn van vijf jaar. Anders gezegd, als de verhuurder al tien jaar vergeet de huurprijs te indexeren, kan hij slechts aanspraak maken op de gemiste indexatie van de afgelopen vijf jaar.
De toegestane jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector is vanaf 1 januari 2024 maximaal 5,5%. Dat is 4,5% inflatie + 1 procentpunt. De toegestane huurverhoging geldt voor woningen in de vrije sector: zelfstandige woningen, studio's en appartementen. Het maximum geldt ook voor ligplaatsen van woonboten.
Nee, de verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. De huurprijs mag wel geïndexeerd worden: dat wil zeggen dat die wordt aangepast aan hoe duur het leven op dat moment is.
In principe mag u de huur 1 keer per jaar verhogen. In de sociale sector gebeurt dit vaak op 1 juli. Tussentijds verhogen mag in beide sectoren wanneer u de woning heeft verbeterd.
Voor huurwoningen in de vrije sector geldt dat de huur per 1 januari 2024 maximaal 5,5% omhoog mag. Voor sociale huurwoningen gaat er vanaf 1 juli pas iets veranderen wat betreft de maximale huurverhoging. Dan mag de verhuurder de huur verhogen met maximaal 5,8%, mits de kale huur € 300 of meer per maand is.
De Woningstichting moet dit jaar de huurprijs verhogen om de kwaliteit van de woningen en in de wijken te behouden en te verbeteren. De Woningstichting vindt het belangrijk te investeren in de kwaliteit van de woningen, in duurzame oplossingen en in leefbaarheid.
Indexformule. De formule voor de indexatie ligt wettelijk vast: de aangepaste huurprijs = (basishuurprijs (voorzien in het contract) × nieuw indexcijfer) / aanvangsindexcijfer.
Laatste prognose indexaanpassing
In zijn meest recente prognose voorspelt het Planbureau de eerstvolgende overschrijding van de spilindex in april 2024. Daardoor zouden de lonen in onze sector in juni 2024 met 2% stijgen.
U mag maximaal 2 maanden kale huur aan borg vragen
Die waarborgsom mag sinds 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Voor contracten afgesloten voor 1 juli 2023 mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
Mag huur met terugwerkende kracht worden geïndexeerd? Ja, de verhuurder die beseft dat hij vergeten is om tijdig te indexeren, heeft zijn kans niet helemaal verkeken. In de berekening moet hij echter terugkeren in de tijd en de maand invullen waarin hij de indexering in feite had mogen vragen.