De slaapkamertemperatuur speelt een essentiële rol in een goede nachtrust. Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Een goede slaapkamertemperatuur is volgens verschillende onderzoeken ongeveer 18 graden, dat is het tijdens koude dagen in veel huizen niet. Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut.
Een warme slaapkamer zorgt ervoor dat je nachtrust een stuk slechter en korter wordt. Je valt moeilijker in slaap, en wordt bijgevolg vermoeid wakker. Je verwarming veroorzaakt droge lucht, waardoor je het sneller benauwd krijgt en last van hoestbuien hebt.
Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt.
De ideale slaapkamertemperatuur
Toch is het goed om de temperatuur in de slaapkamer tussen de 16ºC en 18ºC te houden omdat jouw kerntemperatuur voldoende moet kunnen afkoelen. Zet voor het slapen gaan de verwarming even aan om de kamer op te warmen, maar laat deze niet de hele nacht aan staan.
Een te koude temperatuur in huis kan ongezond zijn, vooral als het gedurende lange perioden aanhoudt. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen.
Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot. Een te koude kamer zal er voor zorgen dat u onnodig vaak wakker word 's nachts.
Koel uw slaapkamer af
Plaats hem richting de deuropening zodat warme lucht de kamer kan verlaten, of bij een open raam zodat koelere, frisse buitenlucht naar binnen geblazen wordt. Zet eventueel wat koele flessen water (uit de diepvries) voor de ventilator om een extra fris gevoel te creëren.
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.
Minder koolstofdioxide
Slapen met het raam open is óók in de winter aan te raden. Maar let op: zet je raam niet verder open dan op een kiertje, want anders bestaat de kans dat je het te koud krijgt.
In gesloten ruimtes kunnen de zuurstofniveaus op 18 % blijven, terwijl ze snel dalen tot minder dan 8 % met een open deur, wat extreem laag is. Daarnaast heeft vuur zuurstof nodig om te branden en te groeien ... U houdt de zuurstof beter voor uzelf dan voor de brand. Doe de deur dicht als u de kamer uitgaat!
Een goede slaaptemperatuur is niet té warm en niet té koud. Volgens wetenschappers is de ideale kamertemperatuur tussen de 18 en 22 graden. Anderen houden het liever iets kouder, tussen de 14 en 16 graden. Dat klinkt erg laag en sommigen denken dat ze nooit zouden kunnen slapen in zo'n koude.
De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Het verminderd de kans op stofwisselingsziekten. Door te slapen in een koude kamer kan de kans op diabetes verlagen. Daarnaast verbrand je meer calorieën in een koude ruimte en blijf je fitter.
Buiten slapen prikkelt de zintuigen en laat baby's op een waardevolle manier kennis met de natuur. Kinderen, die buiten slapen, maken meer vitamine D aan en hebben minder last van verkoudheid. Daarnaast biedt het voor 'moeilijke' slapers ook een uitkomst.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Daarnaast daalt je lichaamstemperatuur als je slaperig wordt. Dat komt door het hormoon melatonine, waar je lichaam meer van aanmaakt als het (bijna) tijd is om te slapen. Om in slaap te komen, moet je lichaam dus afkoelen. Een bloedhete verwarming is daarom geen goed plan.
Conclusie: is airco in de slaapkamer een goed idee? Het gebruik van een airco in de slaapkamer kan zeker een goed idee zijn, vooral tijdens warme zomermaanden. Een goed gereguleerde temperatuur in de slaapkamer kan zorgen voor een comfortabele en betere nachtrust.
Bij zeer warme omgevingstemperaturen kunnen zich een aantal plotse probleemsituaties voordoen. We denken aan uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het is heel normaal dat je moeilijker in slaap valt als het warm is. “Onze slaap en onze lichaamstemperatuur worden allebei geregeld door onze biologische klok.Tegen de avond koelt ons lichaam af, waardoor we slaperig worden.
Het menselijk lichaam reageert op twee belangrijke manieren op hoge temperaturen: door het verwijden van de bloedvaten in de huid en door het produceren van zweet.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
In haar richtlijnen voor huisvesting en gezondheid stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een basistemperatuur van 18°C voor gezonde en goed geklede personen voor. Voor zeer jonge kinderen, ouderen en zieke mensen bedraagt de aanbevolen kamertemperatuur echter 20°C.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.