In de winter vormen Eksters slaapgemeenschappen. Elke avond verzamelen de plaatselijke vogels zich, om gezamenlijk in bomen en/of struiken te overnachten. Tot laat in de schemering komen vogels aangevlogen, slapen onder de bescherming van het struikgewas en vliegen bij zonsopgang weer weg.
Eksternesten zijn groot en worden (meestal) in de vork van een tak van een hoge boom gebouwd. Ze zijn ook van boven overdekt tegen predatoren. Verder heeft het nest een verborgen ingang. De takken worden versterkt met aarde en klei en gevoerd met dunne wortels.
Waar leeft de ekster? Eksters houden van open landschappen met verspreide bosjes, bomenrijen of geïsoleerde, hoge bomen. Ze broeden nu vaak in parken en tuinen. Vijftig jaar geleden was dat echter ondenkbaar: doordat de soort toen overal zeer intensief werd vervolgd, hield ze zich ver weg van mensen.
Eksters zijn ontzettend slim en nieuwsgierig. Ze waarschuwen snel wanneer er gevaar dreigt met hun herkenbare 'ek-ek' roep. Ook gaan ze graag op onderzoek uit en tonen ze veel interesse in voor hen onbekende voorwerpen. Hieruit komt het beeld van de stelende ekster voort.
Vaak wordt geopperd dat Eksters geen natuurlijke vijanden zouden hebben, waardoor ze met te veel zijn. Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten.
Eksters herkennen mensen en "schelden ze uit", als het personen zijn die hun nest bedreigen. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom. Gefilmd door H.J. Brem.
Deze indrukwekkende vogel die 250 gram weegt en 12 jaar oud kan worden, verricht acrobatische toeren tijdens het vliegen, ontwijkt eventuele aanvallen vanuit de lucht en neemt bij het minste ongemak een andere afslag. De ekster houdt het land goed in de gaten vanaf zijn uitkijkpost.
In de winter vormen Eksters slaapgemeenschappen. Elke avond verzamelen de plaatselijke vogels zich, om gezamenlijk in bomen en/of struiken te overnachten. Tot laat in de schemering komen vogels aangevlogen, slapen onder de bescherming van het struikgewas en vliegen bij zonsopgang weer weg.
Een roofvogelvlieger zetten. Werken heel effectief omdat de vlieger telkens in een ander patroon vliegt. Deze dynamische bewegingen zorgen ervoor dat eksters hier niet snel aan wennen en wegblijven. Een namaakektster ondersteboven in een boom hangen.
De ekster, een schuwe en brutale vogel. maar net zoals. jonge kinderen, je kunt ze veel leren en dus ook tam. maken.
Een ekster vangt u met zaden of broodkruimels. Het aas plaatst u ofwel op het plankje/ triggermechanisme in het midden van de kooi als het een doorloopval betreft of u plaatst het aas helemaal achterin de kooi als het gaat om een inloopval. Het kan zijn dat de trigger om de kooi te sluiten wat strak staat ingesteld.
Uit de literatuur is bekend dat een ekster- territorium ongeveer vier tot vijf hectare groot is, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en nestbomen die er te vinden zijn.
De ekster is een grote zwart-witte vogel met een lange staart. De totale lengte bedraagt tot 48 cm en hij weegt rond de 200 gram (tot 250 gram). Mannetjes en vrouwtjes zijn uiterlijk volkomen gelijk maar de mannetjes zijn doorgaans iets groter en forser gebouwd.
Van vogels die hun nest na de broedtijd verlaten mag het nest gewoon verwijderd worden. Bij vogels die het hele jaar gebruik maken van het vogelnest kun je het beste bij de gemeente informeren wat te doen. Het zomaar verwijderen van nesten is volgens de Wet een strafbaar feit.
Eksters zijn omnivoren en eten alles wat ze maar kunnen vinden. Het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, torren, kevers, regenwormen, bessen, fruit, kadavers en menselijk afval. In het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, wordt dit aangevuld met eieren en jongen van andere (zang)vogels.
Duivenborst is niet alleen voor de mens een delicatesse. Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook. Ons land is buitengewoon vogelrijk.
Het eksterleven is niet altijd makkelijk. Ze vinden de dood in klauwen van haviken of bosuilen of soms door de hagel van de jager. Daarbij zijn hun grote, overkapte nesten gewild bij kraaien, torenvalken, ransuilen en zelfs eekhoorns.
Ze zijn nuttig voor de boeren omdat ze veel insecten, slaken en wormen eten, zelfs ratten en muizen. Het is zelfs een van de zeldzame kleine vogels die adders aanvalt en doodt. Maar .. ze lusten ook eieren en jonge vogeltjes, Vroeger waren eksters daarom meer geliefd dan tegenwoordig.
De ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Vervolgens zul je actie moeten nemen in de richting die je wordt aangewezen.
Roofvogels en andere wilde vogels zoals de ekster horen niet thuis in roofvogelshows of in gevangenschap.
Een kip herkent gezichten
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren.