Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren.
Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, EIGEEL 5,5% (vrije-uitloop), azijn, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, gemodificeerd maïszetmeel, suiker, voedingszuur: melkzuur, peper, verdikkingsmiddel: xanthaagom, antioxidant E385, aroma, kleurstof: carotenen. Bevat: eieren, mosterd.
Een niet al te zure en een beetje zoete mayonaise blijkt het meest in trek. De zure mayonaises vallen totaal niet in de smaak en eindigen onderaan. Remia mayonaise is de lekkerste. 'Een mooie balans tussen zoet en zuur en een aantrekkelijke kleur', vindt een van de proevers.
Als je wilt weten welke mayo je het beste kunt kiezen, dan kun je uitgaan van de gezondste of de lekkerste. De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen.
De Vlaamse mayonaise is een begrip. Het recept is zelfs vastgesteld volgens een zestig jaar oud Koninklijk besluit: het moet een vetgehalte van 80 procent en 7,5 procent eigeel bevatten. Wat maakt deze mayonaise verder nou zo bijzonder? De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Om een “mayonaise-type” saus light in calorieën en/of vet te mogen noemen, moet deze saus ten minste 30% minder calorieën en/of vet bevatten dan mayonaise.
Is mayonaise een dikmaker? Mayonaise bevat inderdaad veel calorieën, gemiddeld zo'n 679 kcal per 100 gram, welke bijna uitsluitend uit vet komen. Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen.
Leuke bijkomstigheid: een portie van 15ml (ofwel 1el) bevat ca. 11,2g vet en slechts 0,18g kh. Hulde aan de mayo!
Ben je dol op mayonaise, dan heeft de wetenschap heel goed nieuws voor je. Mayonaise is zo ongezond nog niet. Sterker nog, mayonaise is gezonder dan boter of margarine op je brood smeren.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Zaanse Mayonaise positioneren als dé lekkerste mayonaise van en voor Nederland. Zaanse Mayonaise is nog altijd bereid volgens ambachtelijk recept en die romige, volle smaak past perfect bij het eten dat wij als Nederlanders lekker vinden.
Door een hoog olie gehalte (80%) en een uitgekiende balans van water, eigeel en kruiden ontstond een unieke en herkenbare smaak: vol en romig en met een licht aangenaam zuurtje.
Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker. Bij mayonaise is het handig om eigeel als emulgator te gebruiken.
Ze zorgen voor een laagje rondom de oliedruppels en voorkomen dat ze weer samen kunnen vloeien. Ze werken als emulgator. Stofjes met gelijke eigenschappen vind je ook in de mosterd. Daarom kun je een gebonden vinaigrette maken met een schepje mosterd erin.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.