'Als je ziek bent en daardoor een paar dagen niet werkt, heeft dat geen invloed op je pensioen. Zelfs als je een jaar ziek bent, betalen de meeste werkgevers in dat eerste jaar 100% van jouw brutosalaris door. Ook dan heeft jouw ziekte geen gevolgen voor je pensioen. '
Of de opbouw van uw pensioen doorloopt als u arbeidsongeschikt wordt, hangt af van de pensioenregeling. Voor het deel dat u eventueel werkt, betaalt u zelf de pensioenpremie. Voor het andere deel hoeft u geen premie te betalen. Als u werkloos wordt, stopt uw pensioenopbouw meestal.
Als u doorwerkt en ziek wordt, dan kunt u in bepaalde gevallen een Ziektewet-uitkering krijgen. Als u al ziek was en een Ziektewet-uitkering had voordat u de AOW-leeftijd bereikte, dan stopt deze altijd als u de AOW-leeftijd bereikt.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit onder bepaalde voorwaarden gratis laten meetellen voor je pensioen (gelijkstelling). Hierdoor tellen die periodes mee voor de vereiste loopbaanduur voor het vervroegd pensioen en kan je een hoger pensioen krijgen.
De niet-opgenomen dagen ziekteverlof kan je opsparen over al je werkjaren heen, en als dit ziektekapitaal uitgeput is, word je in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst. Als je afwezig bent wegens ziekte als contractueel, breng dan ook je ziekenfonds daarvan op de hoogte.
*Het gewaarborgd minimumpensioen omwille van lichamelijke ongeschiktheid wordt altijd berekend op basis van de gemiddelde wedde van de laatste 5 jaar. Voor het gezinsbedrag bedraagt dit 62,5% en voor een alleenstaande 50% van de gemiddelde wedde van de laatste 5 jaar.
Bedienden hebben recht op een maand gewaarborgd loon van hun werkgever. Daarna krijgen ze een uitkering van de ziekteverzekering. Arbeiders vallen sneller terug op een combinatie loon/ziekte-uitkering en na één maand krijgen zij ook (volledig) een uitkering van de ziekteverzekering.
Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Hij kan daarvoor een ontslagvergunning bij ons aanvragen. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat het ontslag redelijk is. U kunt ook in goed overleg uit elkaar gaan.
Uw loon, wedde of beroepsinkomen
Voor een pensioen als werknemer begrenzen we het jaarloon op 71 519,98 euro. Verdient u meer, dan zult u daar geen hoger pensioen voor krijgen. Ook voor zelfstandigen wordt het beroepsinkomen beperkt (het inkomen waarop sociale bijdragen werden betaald).
We berekenen uw pensioen op basis van het loon dat u tijdens uw loopbaan hebt verdiend en waarop sociale bijdragen werden betaald. Werkt u niet (bv. door werkloosheid of ziekte) en ontvangt u een vervangingsinkomen (gelijkgestelde periode), dan berekenen we uw pensioen op basis van een fictief loon.
De WIA-uitkering stopt als u de AOW-leeftijd bereikt
Als u de AOW-leeftijd bereikt, dan stopt uw WIA-uitkering automatisch. Voordat u die leeftijd bereikt, krijgt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
De begrippen 'ziekte' en 'arbeidsongeschiktheid' worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Een zieke werknemer hoeft echter niet arbeidsongeschikt te zijn en een arbeidsongeschikte werknemer niet ziek.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt?Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Per ziekmelding mag je maximaal twee wachtdagen rekenen. Per jaar is er wettelijk gezien geen maximum aantal. Toch kan een werknemer in de praktijk nooit meer dan 20 wachtdagen per jaar krijgen.
Uw Ziektewet-uitkering stopt 1 dag na onze beslissing hierover. U kunt u eigen werk niet meer doen. U krijgt een Ziektewet-uitkering, tot maximaal 2 jaar (104 weken). De periode van de voorgaande en de nieuwe ziekteperiode tellen wij bij elkaar op.
Een werknemer die om gezondheidsredenen niet meer in staat is om te werken, moet: zijn werkgever onmiddellijk van zijn toestand op de hoogte brengen.zijn werkgever binnen de voorziene termijn een medisch attest bezorgen.
Als u niet meer kunt werken, kunt u een WIA-uitkering krijgen. Vraag deze uitkering samen met uw werkgever aan. Misschien kunt u vrijwilligerswerk gaan doen.
Aangezien vakantierecht in het voorgaande jaar wordt opgebouwd, heeft langdurige ziekte geen invloed op je vakantiedagen in hetzelfde jaar. Wel kan het zo zijn dat je door je langdurige afwezigheid niet de kans hebt om (al) je vakantiedagen op te nemen.
Gemiddeld totaal: pensioen per maand
€2.845 netto (AOW, werknemerspensioen, spaarrekeningen en lijfrentes).
De adviserend arts kan je de toelating geven om tijdens een periode van 6 maanden deeltijds te werken. Zo krijg je de kans om geleidelijk aan terug te starten. Deze 6 maanden zijn eventueel verlengbaar tot maximaal 18 maanden. Dan geldt er geen tijdsbeperking.
Wat is medisch pensioen? Als je ziektecontingent is uitgeput, kan je lijnmanager Medex vragen om je situatie te beoordelen. Na een onderzoek van een zogenaamde 'pensioencommissie' kan Medex je definitief arbeidsongeschikt verklaren. Als dit gebeurt, kom je in 'medisch pensioen'.