Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
Je mag niet binnen 150 meter van een bewoond gebied kamperen. Kamperen op privéterrein, een nationaal park, gecultiveerd land of recreatiegebied is ook niet toegestaan – al staat vragen natuurlijk altijd vrij. Na maximaal 24 uur moet je de kampeerplek weer verlaten.
In Zweden mag je overal waar je wilt wildkamperen, met een paar uitzonderingen hier en daar. Door het allemansrecht heb je het recht om te genieten van ieder stuk natuur tenzij het land eigendom is van iemand. Dat betekent dat je voor maximaal 24 uur ergens mag slapen in het wild.
Als je ergens vrij in de natuur wilt kamperen, is dat vaak geen enkel probleem. Ook niet als het land aan iemand toebehoort. Maar dat is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar van het land. Dus kijk even goed om je heen of je je niet op een stuk land begeeft dat bijvoorbeeld duidelijk ingehekt is.
Of wildkamperen gevaarlijk is? Niet per se, volgens ons. Net zoals er altijd wel iemand je kamer kan binnenbreken of je spullen kan jatten uit je auto of het hotel, zal er altijd wel ergens een gek rondlopen die het op kampeerders heeft gemunt.
Een overnachting op een camping in Zweden kost gemiddeld € 25,70. Prijzen variëren afhankelijk van het seizoen en de faciliteiten en ligging van de camping.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2023 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
De veiligheidsrisico's in Zweden zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.
In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren.
Verplicht meenemen
Een gevarendriehoek is verplicht in Zweden maar we raden je ook aan om altijd een veiligheidshesje, brandblusser, reservewiel en verbanddoos mee te nemen. Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Re: Bear-spray
In Nederland hebben we niet zoveel beren op de weg! en is verboden. Heb kort onderzoek gedaan, maar bear-spray/ pepperspray lijkt ook verboden te zijn in Zweden.
Je eigen veiligheid moet altijd voorop staan tijdens wildkamperen. Neem daarom een EHBO-kit mee en zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent. Ook kunnen een kompas, kaart en eventueel een GPS-apparaat van onschatbare waarde zijn om je te helpen als je verdwaald bent.
De 500 kilometer lange circulaire route loopt van Strömsund in Noord-Jämtland via Gäddede naar Vilhelmina in Zuid-Lapland, en komt dan samen met de E45 door Dorotea.
Wildkamperen in Noorwegen wordt over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel er natuurlijk nooit een garantie is dat er niets gebeurt. Wilde dieren zijn over het algemeen geen groot probleem in Noorwegen. Er leven verschillende diersoorten zoals de bruine beer, lynx, muskusos, veelvraat en de wolf.
Het Zweedse dierenrijk is enorm rijk en gevarieerd. Naast elanden en rendieren zijn er ook bevers, beren, wolven, lynxen en veelvraten. Vanuit vele locaties kan je per busje, per bootje of per 4×4 op safari vertrekken. Een reis naar Zweden is pas compleet met een van onderstaande ervaringen.
De beren die in Zweden leven zijn erg vredige en schuwe dieren. Ze willen het liefst met rust gelaten worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. De kans dat je een beer van dichtbij tegenkomt is niet groot.
Bij het tegenkomen van een beer zal er dus waarschijnlijk van alles door je hoofd gaan. “Wat je ook doet, probeer niet in paniek te raken. Maak geen onverwachtse bewegingen, blijf rustig en loop langzaam naar achteren.Vermijd oogcontact met het dier, maar zorg dat je de beer niet uit het oog verliest.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening.
Hoe hoog is de wildplassen boete
De boete voor wildplassen ligt op 140 Euro. Naast de boete van 140 euro komen er echter nog administratiekosten bij a 9 euro. Dankzij de gulle 17.000 wildplassers in 2019 heeft dit dus toch bijna 2,4 miljoen euro opgebracht voor de staatskas.
Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur.
Waarom is wildkamperen in principe verboden? Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe.