Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. U kunt de klachten namelijk veel erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.
Artrose is niet te genezen, maar soms kunnen uw klachten wel een tijd minder zijn. Zorg dat u uw knie niet overbelast, maar wel blijft bewegen. Als de klachten blijven aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Met de juiste adviezen en soms verwijzing naar het Anna Ziekenhuis kunt u de pijn verminderen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Kenmerkende symptomen bij artrose van de knie zijn pijn en stijfheid van de knie. De knie kan gezwollen zijn als gevolg van vochtophoping of er kan tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn. Indien er een ontsteking in uw kniegewricht aanwezig is kan uw knie warm aanvoelen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Fietsen met een versleten knie is zeker mogelijk. Sterker nog, fietsen is de sport/activiteit die je het langst kan blijven doen met een versleten knie. Het belangrijkste met knieartrose is om te blijven bewegen. Als je knieartrose hebt zorgt fietsen voor de minste gewrichtspijn.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
lopen op een harde ondergrond (asfalt, beton). lopen met schoenen die onvoldoende de schokken van de landing absorberen of qua ondersteuning niet aan de voetvorm zijn aangepast. (geringe) standafwijkingen van de knieën (bijvoorbeeld x-stand) of voeten (bijvoorbeeld knik-platvoeten). overgewicht.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Intensief bewegen leidt niet tot artrose
Ook andere studies bevestigen dat belast bewegen gewrichten in conditie houdt. Mounach e.a. hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat personen die dagelijks traplopen en daarbij meer dan 50 treden nemen, zelfs minder kans hebben op het ontstaan van artrose in knieën.
Daardoor kan er in het gewricht bot-op-bot contact ontstaan. Dit is pijnlijk. Meestal in de knie en knieholte met uitstraling naar de onderbenen. De pijnklachten kunnen toenemen na het wandelen, traplopen of knielen.
Niet verwonderlijk, juist zij moeten bewegen. Wandelen is goed voor wie chronische gewrichtspijn heeft. Aandoeningen als artrose, artritis en reuma zorgen voor chronische pijn door stramme en stijve gewrichten, ontstekingen en zwellingen. Nog veel patiënten gaan er vanuit dat rust de beste remedie is.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
In een aantal gevallen zal de orthopedisch chirurg adviseren de knie uitwendig te steunen door een brace of in een enkel geval zelfs de knieprothese definitief te verwijderen en de knie stijf te zetten (arthrodese). Knierevisieoperaties zijn grote ingrepen. Niet iedere patiënt kan zo'n zware operatie ondergaan.
De meeste knieklachten, zoals een gekneusde knie en een gescheurde knieband, gaan in een paar maanden vanzelf over. Een knieverband of oefentherapie versnellen de genezing niet. Meer adviezen vindt u op Thuisarts, ook wanneer u de huisarts moet bellen.
Vaak zijn patiënten met knieartrose angstig om te bewegen ('misschien beschadigt het gewricht nog meer'). Het gevolg van minder bewegen is dat de knie stijf wordt en dat de kracht in de bovenbeenspieren afneemt. Dit werkt juist averechts voor de knieklachten.
Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven. Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel). Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
Je kunt je knie bijvoorbeeld overbelasten door veel te wandelen, hardlopen of fietsen. In de volksmond heet dit ook wel de lopersknie. Bij deze overbelasting is de buitenkant van de knie pijnlijk, vooral tijdens inspanning. Een overbelaste knie kun je zien als een blessure, dus neem een overbelaste knie serieus.
Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen.
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.