Hoewel witte amandelen iets minder vitamine E bevatten dan de bruine variant, bevat ook deze noot nog veel kalium, magnesium, fosfor en calcium. Deze mineralen zorgen ervoor dat de werking van de spieren wordt ondersteund en bevordert.
Amandelen hebben één nadeel: ze bevatten het stofje fytinezuur, dat het voor je lichaam moeilijker maakt om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. In gematigde hoeveelheden is dat gelukkig geen probleem, dat kan je lichaam prima verwerken. Het is echter geen goed idee om dagelijks extreem veel amandelen te eten.
Amandelen blancheren: waarom zou je het doen? De belangrijkste reden om amandelen te blancheren is omdat dat soms nodig is voor een verdere bewerking. Amandelspijs, witte amandelpasta, amandelmeel en amandelschaafsel worden bijvoorbeeld allemaal van blanke amandelen gemaakt.
Rauw kun je ze alleen in kleine hoeveelheden eten, want ze bevatten de giftige stof cyanide, ofwel blauwzuur. Wil je ze los kopen, dan moet je naar de markt of notenspeciaalzaak. Daar zullen ze je er ook voor waarschuwen er niet te veel te eten.
Koop daarom het liefst bruine amandelen, in plaats van witte. Verder zijn amandelen een bron van magnesium, mangaan, koper, vitamine B2 en fosfor. Amandelen blijken vooral een sterk positief effect te hebben op de gezondheid van je hart.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid amandelen volgens het voedingscentrum. Het voedingscentrum raadt aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten.
Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten circa 2-3% van het giftige blauwzuurglycoside amygdaline. Zoete amandelen bevatten daarentegen vrijwel geen amygdaline. Zoete amandelen kunnen zo gegeten worden of als decoratie worden gebruikt.
Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op.
De bittere amandel is een nootsoort die meer wordt gegeten om zijn medicinale eigenschappen dan om de voedingswaarde. Je kunt niet meer dan vier of vijf bittere amandelen per dag eten. Deze noot staat het meest bekend om zijn kankerwerende eigenschappen, welke voor een deel wetenschappelijk onderbouwd worden.
Bij mannen die gedurende 12 weken walnoten aan hun dieet hadden toegevoegd was duidelijk waarneembaar dat hun sperma qua vorm, beweging en vitaliteit was verbeterd. De oorzaak van het verbeterde sperma zit hem volgens de onderzoekers in de omega-3 vetzuren die in de walnoot zitten.
Amandelen: cyanide
In sommige landen is de verkoop van bittere amandelen verboden. Afhankelijk van de grootte van de noot en het gewicht van de persoon die ze eet volstaan 8 tot 32 bittere amandelen om de dodelijke dosis cyanide binnen te krijgen.
Je vindt ze meestal geschild in de supermarkt. Zo worden ze ook gegeten en ze worden vooral gebruikt om gebak, amandelspijs, noga en marsepein te maken. De pitten zijn rauw of licht geroosterd te eten en amandelnoten worden ook ter decoratie gebruikt. De bittere variant is niet geschikt voor consumptie.
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit.
Amandelen zijn het lekkerst als je ze roostert. Roosteren versterkt namelijk de smaak. Bovendien hoef je ze maar heel kort te roosteren, in 8 minuten zijn ze al klaar!
In noten en pinda's zit veel onverzadigd vet. Dat helpt met het verlagen van cholesterol en levert onder andere vitamine B en E. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten.
Er zijn drie soorten amandelen. Keelamandelen bevinden zich achterin de mond, links en rechts van de huig. Ze zijn zichtbaar als twee knobbels, maar na de puberteit nemen ze af in grootte. Bij volwassenen zijn ze vaak nauwelijks meer te zien.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zet een pannetje op het vuur met een klein laagje water en breng dit aan de kook. Doe de amandelen in het pannetje en laat ze een half minuutje a minuutje koken. Doe ze over in een zeef en spoel ze even na met koud water. Doe ze daarna in een schone doek en je zult zien dat je de velletjes eraf kunt wrijven.
Er zitten 158 kilocalorieën in 1 handje (25 gram) amandelen, ongezouten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'amandelen, ongezouten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Linolzuur zorgt voor een goede vochtbalans van de huid en voorkomt ontstekingen van de huid. Noten die vooral worden aangeraden voor de huid zijn amandelen, walnoten en cashewnoten.
Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd. Juist die amandelen worden vaak weggehaald.