Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
De namen van de maanden worden klein geschreven.
Sinds 1954: kleine letter
De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Maanden, weekdagen en feestdagen
De namen van de dagen van de week en van de maanden van het jaar worden met een hoofdletter geschreven. Dat geldt ook voor feestdagen. De namen van seizoenen worden niet met een hoofdletter geschreven.
Naast het eerste woord van de titel worden doorgaans alle zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden met een hoofdletter geschreven. In sommige systemen worden zelfs alle woorden behalve lidwoorden en voorzetsels met een hoofdletter geschreven.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Als een zin begint met een afgekort woord, krijgt het eerstvolgende woord de hoofdletter. Maar als een zin begint met een cijfer of een symbool, dan schrijf je geen hoofdletter.
Zuid-Holland, Zuid-Hollands, Zuid-Hollander. Zuid-Korea, Zuid-Koreaans, Zuid-Koreaan. Zuidoost-Finland, Zuidoost-Fins. Zuidwest-Australië, Zuidwest-Australisch.
de januari
(m.) [Let op: Spelling en uitleg uit 1890] eerste maand des jaars, naar Janus (zie aldaar), wiens tempel, eigenlijk een gewelfde doorgang op het Forum, in tijd van oorlog geop... De naam januari is afgeleid van Janus, de Romeinse God van deuren en poorten en van alle begin.
Is het 'de september' of 'het september'?
Het is 'de september', want september is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die september'.
Is het 'de februari' of 'het februari'?
Het is 'de februari', want februari is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die februari'.
Niet alle eigennamen worden met een hoofdletter geschreven: namen van (cultuur)historische perioden (middeleeuwen, barok) krijgen een kleine letter, evenals de namen van de maanden en de dagen van de week (maandag, januari). In andere talen gelden voor dergelijke eigennamen soms andere conventies.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Functies, functienamen, functiebenamingen, functieaanduidingen, titels (hoofdletter) Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we volgens de spellingregels met kleine letters.
Als we verwijzen naar de feestdag (1 januari), schrijven we Nieuwjaar met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Nieuwjaar, krijgen een hoofdletter.
De correcte spelling is Pasen, met een hoofdletter.
Officiële namen van feestdagen, zoals Pasen, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: paasfeest, paasvakantie, paasmaandag, paasbloemen.
Een windrichting heeft alleen een hoofdletter als onderdeel van een aardrijkskundige naam (Zuid-Frankrijk), of als ze zelf als een eigennaam gebruikt wordt (het arme Zuiden).
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter. Dit geldt voor steden, landen, streken, continenten, maar ook bergen, rivieren, woestijnen en hemellichamen.
Wat betreft tijden krijgen dagen en maanden een hoofdletter. Today is, for example, the first Monday of November. 5.