Een aanzegging is kort gezegd een aankondiging van de werkgever aan de werknemer over het verlengen of het eindigen van het lopende tijdelijke arbeidscontract. Hiervoor is in de wet een verplichting tot aanzegging opgenomen.
Sanctie bij niet of te laat aanzeggen
Heb je niet aangezegd, dan bedraagt de aanzegvergoeding één bruto maandsalaris. Heb je te laat aangezegd, dan geldt een vergoeding naar rato van het aantal dagen dat te laat is aangezegd. Als je de aanzegging vergeet, heeft dat geen gevolgen voor het aflopen van het contract.
Sluiten werkgever en werknemer een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af?Dan geldt de aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever aangeeft of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Hij moet dit schriftelijk doen.
Als de werkgever niet of niet tijdig aanzegt, is hij aan de werknemer een aanzegvergoeding verschuldigd. Als de werkgever het contract wil verlengen moet hij aangeven onder welke arbeidsvoorwaarden hij dat wil doen.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Heeft uw werknemer een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer? Dan heeft u een aanzegplicht. Dat betekent dat u uw werknemer minimaal 1 maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk moet laten weten of u de overeenkomst verlengt of niet.
Aanzegtermijn. Sluiten uw werkgever en u een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af?Dan geldt de aanzegtermijn. Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet.
Een aanzegtermijn is de periode waarbinnen u uw werknemer schriftelijk moet laten weten of u zijn tijdelijke contract wel of niet verlengt. Dat moet uiterlijk 1 maand voordat het contract afloopt.
Een contract mondeling aanzeggen is niet voldoende, zo oordeelde de Hoge Raad op 7 oktober 2022. Een aanzegging is alleen geldig als het schriftelijk wordt gedaan.
De aanzegtermijn houdt in dat een werkgever een werknemer binnen een bepaalde tijd moet laten weten of hun tijdelijke contract wordt verlengd, of niet. Het is een soort heads-up zodat ze niet voor verrassingen komen te staan aan het einde van hun de arbeidsovereenkomst.
De aanzegging houdt in dat een werkgever ten minste één maand voordat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt, aan de werknemer kenbaar maakt of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt voortgezet. Dit is enkel vereist bij bepaalde tijdscontracten met een duur van minimaal zes maanden.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Wat is een aanzegging? Een aanzegging is een bekendmaking door middel van het uitreiken van een gerechtelijk schrijven, bijvoorbeeld een dagvaarding of een kennisgeving.
Aanzegtermijn. Als u een tijdelijk contract heeft van 6 maanden of langer, heeft uw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat uw werkgever minimaal een maand voordat het tijdelijke contract afloopt schriftelijk aan u moet melden of het tijdelijke contract verlengd wordt of niet.
Een werkgever die het te laat doorgeeft voor het einde van het contract, betaalt een vergoeding over de vertraging. Is een werkgever 9 dagen te laat met aanzeggen, dan moet hij een schadevergoeding betalen gelijk aan het loon naar rato over die maand (bijvoorbeeld 9/31 x het loon).
Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen; Opzeggen is het dienstverband (indien voldaan is aan wettelijke vereisten) tussentijds beëindigen.
De basisregel uit de wet is dat een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst is. Voor een overeenkomst is een aanbod nodig en dit aanbod moet ook aanvaard worden. Dit kan schriftelijk, maar dus ook mondeling. De afspraken die u mondeling heeft gemaakt zijn dus rechtsgeldig.
Het ontslag kan zowel mondeling als schriftelijk gegeven worden. Het komt vaak voor dat het ontslag op staande voet eerst mondeling wordt gegeven met vervolgens een schriftelijke bevestiging. Verder is er geen tussenkomst van een rechter of van het UWV nodig voor een opslag op staande voet.
Een mondelinge beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden is niet rechtsgeldig. De loonvordering van de werknemer wijst de kantonrechter toe.
De wet is duidelijk. Een aanzegging door een werkgever, met daarin de mededeling of hij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wil verlengen of niet, moet schriftelijk.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Werkgevers zijn verplicht om werknemers tijdig te laten weten of hun tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja onder welke voorwaarden. Doen ze dat niet dan kan de werknemer aanspraak maken op de aanzegvergoeding. Die aanzegvergoeding is gelijk aan één maandloon.
Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.
Soms kunt u bij uw ontslag een extra vergoeding (billijke vergoeding) krijgen omdat uw werkgever iets ergs heeft gedaan. Dat is als uw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dit is iets anders dan als u zelf verwijtbaar hebt gehandeld. U krijgt deze vergoeding niet zomaar.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.