Het beste antwoord. Ja, uiteraard, anders waren allang geen vleeskippen meer.
De eieren worden wel steeds groter. Oudere leghennen leggen de grootste eieren. Een kip legt gemiddeld zo'n 320 eieren in haar leven! De grootte van de kip zelf zegt niks over de grootte van de eieren.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Ouderdieren. De eieren waaruit de vleeskuikentjes komen worden gelegd door vleeskuiken-ouderdieren. Daar ontstaat een gebruikskruising door de vleeskuiken-moederdieren (eigenschappen: een beetje vlezig, grote legsels), te kruisen met de vleeskuiken-vaderdieren (eigenschappen: snelle groei, veel vleesaanzet).
De vleeskip. Oftewel: het vleeskuiken, aangezien het dier slechts zes weken leeft.
Vleeskippen zijn doorgaans groter en zwaarder dan legkippen. Wil je vleeskippen kweken, dan kies je best voor zware kippenrassen met een sterke vleesaanzet zoals de Mechelse koekoek, de Belgische vechters, Jersey Giant, Orpinton, Cochin, Brahma, …
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Hennen zijn onrustig zonder een haan en kibbelen veel. Een haan helpt ze in de hiërarchie en biedt structuur. Wil je in het voorjaar kuikentjes zien opgroeien? Dan heb je natuurlijk een haan nodig.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.
In het algemeen kan men stellen dat de bedrijfs-hybride-legrassen het hele jaar door goed blijven leggen. Maar dat zijn doorgaans niet de rassen die bij hobbydierhouders worden gehouden. Leghorns staan ook bekend als zeer goed leggers.
Niet alle kippenrassen leggen het hele jaar door eieren. Dat wil zeggen: niet alle kippenrassen leggen eieren in de (koude) winter. Raskippen leggen geen eieren in de winter, legkippen doen dat wel. Om ervoor te zorgen dat legkippen ook in de winter eieren leggen, zul je gebruik moeten gaan maken van daglichtlampen.
De meeste kippen stoppen met leggen in de winter. Het heeft niets met het weer te maken. Het is minder lang licht en daardoor stoppen ze met leggen.
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders. In 2001 werd er per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. In 2013 was dat 1,65 kilo. Oftewel, een stijging van bijna 250 gram per kuiken.
Hoeveel eet een kip? Een reguliere vleeskip eet in zijn leven van ongeveer 6 weken tussen de 3.5 en 4 kg uitgebalanceerd voer.
Waar hun reguliere soortgenoten 'slachtrijp' zijn op de leeftijd van 42 dagen (zes weken), bereiken biokippen het gewenste slachtgewicht pas na 81 dagen (11,5 weken).