Op de achterkant van het voertuig staan de kenletters van de staat waar het is ingeschreven.
Wat moet ik doen wanneer ik het inschrijvingsbewijs van mijn wagen kwijt ben? De officiële eigenaar van het voertuig moet zo snel mogelijk aangifte komen doen bij de lokale politie. Maak hier een afspraak.
Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte. Hiermee kan je, via je verzekeringsagent, een nieuw inschrijvingsbewijs aanvragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
De DIV behandelt een aanvraag voor een inschrijvingsbewijs of nummerplaat in maximaal 8 werkdagen. Wacht dus enkele dagen af en bekijk gerust de wachttijden(dit is een externe link) op de website van de DIV.
De aanvraag van een duplicaat kost 26 euro en doet u door een aanvraagformulier voor het inschrijvingsbewijs (roze formulier) te bezorgen aan DIV: - Als het inschrijvingsformulier beschadigd is, dan moet u het beschadigde exemplaar voegen bij de aanvraag tot inschrijving.
Hoe verloopt de betaling? Voor de levering van een nummerplaat betaalt u 30 euro en voor een inschrijvingsbewijs is dat 26 euro.
Online via WebDIV
Breng dit formulier naar uw verzekeraar, makelaar of leasingbedrijf. Zij kunnen uw voertuig online inschrijven via WebDIV(opent in nieuw venster). Binnen 24 uur na de inschrijving krijgt u uw inschrijvingsbewijs en nummerplaat door bpost afgeleverd.
Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Het kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) is een roze of zandkleurig document van formaat A4 (voor de voertuigen ingeschreven na 15/01/2011). Dit document levert het bewijs dat uw voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Het kentekenbewijs sinds 1 januari 2014
De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert.
Waar kunt u uw voertuiggegevens in het kentekenregister online inzien? Op de website van de RDW. Of vraag uw eigen kentekengegevens online of schriftelijk op.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Dan kun je een nieuwe aanvragen. Dit regel je via de Rijksdienst wegverkeer (RDW). Je krijgt het nieuwe kentekenbewijs dan binnen 3 werkdagen thuisgestuurd. De kosten voor een nieuwe kentekencard zijn €37,90.
De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Op het attest dat je van de politie ontvangt, staan onder andere je naam en voornaam en enkele gegevens van je wagen, zoals de nummerplaat. Een duplicaat is niet gratis. Je betaalt er € 26 voor.
De boorddocumenten van uw auto
Om uw auto te verkopen hebt u het keuringsbewijs, het gelijkvormigheidsattest en het onderhoudsboekje nodig om aan de koper te overhandigen. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u hem laten keuren.
Wat u eerst moet weten
U verkoopt het voertuig aan iemand die in Nederland woont en bij de gemeente is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland, dan moet u samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan, waar het voertuig voor uitvoer aangemeld moet worden.
Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude. Slachtoffers van identiteitsfraude merken soms dat criminelen tientallen auto's op hun naam hebben geregistreerd.”
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar. inschrijvingsbewijs afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)
Iedere auto is voorzien van een zogenaamd kentekenbewijs. Dit is de bevestiging van de registratie bij de Rijsdienst van het Wegverkeer (RDW) en hoort bij de op het bewijs vermelde auto.
Hoeveel kost het om mijn auto in te schrijven? Na 24 uur ontvang je via bpost je inschrijvingsbewijs en kentekenplaat, daarvoor betaal je 30 euro (rechtstreeks cash te betalen aan bpost bij afgifte).
Sinds 2010 begint elke nummerplaat met het cijfer 1, maar alle toegestane combinaties zijn binnenkort opgebruikt. In 2010 werd in België een nieuw systeem ingevoerd voor nummerplaten. Sindsdien beginnen alle nummerplaten die worden uitgereikt met een "1".