Het herstellen van zweepslag Na een dag of twee zal de ergste pijn en zwelling verdwenen zijn. Vanaf dat moment kun je langzaam beginnen met het opbouwen van belasting. Zorg ervoor dat je hierbij de tijd neemt en bij pijn direct je rust pakt. Als belasting kun je ervoor kiezen om te gaan fietsen of zwemmen.
U voelt opeens een scherpe pijn en kunt niet doorlopen. Hou het been direct hoog en koel het. Probeer elke dag iets meer te bewegen. Stop als het pijn doet en probeer het later weer.
Na een zweepslag is rust belangrijk.Probeer de eerste 24-48 uur het been zo min mogelijk te belasten, om verdere schade aan de spier te voorkomen. Leg het been zoveel mogelijk hoog. U kunt het been ontzien door voor de eerste paar dagen krukken te huren op de Spoedeisende Hulp of bij de Thuiszorg.
Probeer zoveel mogelijk te belasten binnen de pijngrens. Regelmatig in beweging blijven, stimuleert de doorbloeding van de spier en daarmee bespoedig je het herstel. Probeer wel elke dag in beweging te blijven door kleine rondjes te lopen of (op een hometrainer) te fietsen.
Een zweepslag doet veel zeer, maar is vaak niet ernstig.
Herstellen van een zweepslag
Bij te snelle hervatting van de normale activiteiten is de kans op terugval zeer groot, meestal duurt het herstel tussen de 6 en 10 weken. Wanneer het herstelproces zonder problemen wordt doorlopen, kan er na die tijd weer normaal gesport worden.
Met een zweepslag in de kuit autorijden is in geen enkel geval mogelijk. De algemene regel is dat u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht (6 tot 8 weken na een operatie).
Start dus na het herstel met een goede warming-up en begin rustig. Het kan een paar maanden duren voordat u weer volledig kan trainen, als voor de zweepslag. Bij veel pijn kunt u een pijnstiller nemen als paracetamol.
Bij een zweepslag in de kuit wordt er vaak een acute pijn ervaren met een plotselinge pijnscheut in de kuit. Men beschrijft vaak een gevoel alsof iemand een klap of trap tegen de kuit geeft. Een zweepslag ontstaat vaak tijdens het sporten, wanneer er bijvoorbeeld onvoldoende warming up wordt gedaan.
Bij een zweepslag in je kuit kun je verschillende dingen merken: Je voelt ineens een harde tik tegen je kuit, alsof er iets knapt. Soms hoor je zelfs dat er iets knapt. Je hebt een scherpe / stekende pijn in je kuit, meestal in het midden.
Wat moet je doen bij een zweepslag ? Belangrijk is om de kuit te koelen en het been omhoog houden. In de eerste 48 uur vooral geen massage en geen warmte toedienen, want je wilt de doorbloeding in deze beginfase niet activeren. Koel de pijnlijke plek een aantal keren per dag.
Blijf niet te lang rondlopen met zweepslag klachten zonder er wat aan te doen. Bij geen of onvoldoende behandeling kan littekenweefsel optreden in de gescheurde spieren waardoor zij voor altijd verzwakken. Met fysiotherapie begeleiding zorgt u ervoor dat de blessure niet terugkomt.
Oorzaak zweepslag
Een scheur in de kuitspier, ook wel zweepslag of 'coup de fouet' genoemd, ontstaat meestal tijdens het sporten, bij het plotseling krachtig aanspannen. Voorbeelden hiervan zijn sprinten en springen. Soms kan een scheur ook ontstaan tijdens het wandelen of als u in stilstand bent.
Zweepslag tapen in 3 stappen
De Y-tape afmeten met de spier in gerekte positie met de voet in dorsaalflexie. Leg de basis zonder rek onder de hiel aan. Laat de tape over de achillespees omhooglopen en breng beide tapestroken met een spiertechniek om de spierbuik van de gastrocnemius richting knieholte aan.
Loop of steun niet op het geblesseerde been.Vermijd het aanspannen en rekken van de gescheurde spier en houd het been zoveel mogelijk omhoog. Op deze manier blijft de bloeduitstorting zo klein mogelijk. Probeer in de eerste twee tot drie dagen na het optreden van de spierscheur het been zo min mogelijk te belasten.
Koel de pijnlijke plaats direct met ijs, een cold-pack of koud stromend water gedurende 10 tot 15 minuten en herhaal dit enkele malen per dag. Plaats het ijs niet op de blote huid, maar leg er een handdoek tussen. Immobilisatie. Stop met sporten en steun niet meer op de voet.
Een beperkte, gedeeltelijke spierscheur herstelt vanzelf en hierbij is een operatie dan ook niet nodig. Bij een zwaardere spierscheuring is fysiotherapie of soms een operatie noodzakelijk. Een arts kan een MRI-scan maken om te kijken of de spier volledig of gedeeltelijk is afgescheurd.
Kenmerkend voor een spierscheur is het gevoel alsof er iemand met een 'zweep' tegen de kuit aan slaat. Vandaar ook de naam 'zweepslag'. Het geeft acute hevige pijn in de kuit, ontstaan tijdens het sporten. Ook na het sporten blijven klachten aanwezig, waarbij de kuit gezwollen kan zijn.
Wanneer u een scheur in een pees en/of spier hebt, kunt u de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag.
In het geval van een gedeeltelijke spierscheuring zal het herstel 6 tot 10 weken duren. Wanneer er echter sprake is van een totale spierscheuring, zullen de twee uiteinden van de spier door middel van een operatie weer met elkaar verbonden moeten worden. De revalidatieperiode die volgt zal 8 weken tot een jaar duren.
Als de pijn veel erger wordt, moet u weer wat meer rust houden. U kunt oefeningen doen. Ga pas weer sporten als u de oefeningen makkelijk en zonder pijn kunt doen. En ook lopen geen pijn meer doet.
Na de 48 uur van acuut letsel is het verstandig om te starten met een behandeling van een fysiotherapeut. De behandeling zal bestaan uit onder andere rekken en losmaken van de spieren en het weer in bewegingen zetten van het been.