Wat is MCS? MCS is een vrij onbekende aandoening die ervoor zorgt dat mensen, vooral vrouwen, overgevoelig zijn voor alledaagse geuren zoals rook, parfum, verflucht, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen.
Een allergie voor parfum behoort tot de zogenaamde “type IV vertraagde type overgevoeligheidsreacties”. Ook wordt er gesproken van een contactallergie. De huidverschijnselen ontstaan doordat de parfumgrondstoffen een afweerreactie hebben veroorzaakt bij de persoon die hiervoor overgevoelig is.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
hyperosmie: overmatige waarneming van geuren; geuren ruiken veel sterker dan normaal.
Bepaalde sterke geuren kunnen misselijkheid veroorzaken: parfum, benzine, oplosmiddelen, tabak, … Elke persoon heeft zijn of haar eigen gevoeligheid voor geuren. Bij overmatig alcoholgebruik kan het geïrriteerde maagslijmvlies leiden tot maagcontracties en misselijkheid veroorzaken.
Door veel mensen wordt dit afgedaan als 'aanstelleritis', maar allergie voor geuren komt steeds vaker voor. Het heet MCS (Multiple Chemical Sensitivity) en kan leiden tot misselijkheid, huidproblemen en astma.
MCS staat voor Multiple Chemical Sensitivity, hetgeen 'meervoudige chemische overgevoeligheid' betekent. Mensen die hieraan lijden, reageren op geuren en chemische stoffen. Vaak ook op voeding, andere stoffen uit de omgeving en elektromagne- tische straling.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Fantosmie / phantosmie
Bij geurhallucinaties wordt er een geur waargenomen die in werkelijkheid niet aanwezig is. Wanneer dit vieze of onaangename geuren zijn, noemen we deze stoornis kakosmie. Geurhallucinaties ontstaan bij sommige mensen na een beschadiging aan de reukzenuw door een klap op het hoofd.
Geuren werken anders dan beelden en geluiden
Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.
Reuksmaakstoornis.nl is de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis. Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van reuk- en/of smaakstoornissen. Over de gevolgen en de impact van deze stoornissen is weinig bekend.
Als je parfum namelijk overgiet in een andere fles komt deze in aanraking met lucht, waardoor de geur negatief kan veranderen. Het is daarom ook niet slim om je parfums te bewaren in een andere fles dan de originele (omdat je dit mooier vindt staan), want dan geldt hetzelfde verhaal. Doe altijd de dop op de fles.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Mocht je erg veel last blijven houden van allergische reacties, breng dan een bezoek aan de huisarts. Hij of zij zal je dan waarschijnlijk een crème kunnen voorschrijven die de uitslag op de huid kan verminderen.
Kwalitatieve reukstoornissen
De aard van waarnemen is veranderd; geuren worden anders, intenser of als onaangenaam ervaren. Gebruikte termen zijn: kakosmie: geuren worden als vies, onaangenaam ervaren; parosmie: waarneming van geuren die er niet of in een andere vorm aanwezig zijn.
Ook je neus ligt 's nachts te slapen. Alleen als je al wakker bent kan je de brand ruiken. Doordat je tijdens je slaap dus niet ruikt dat er iets aan de hand is, is de kans groot dat je te laat wakker wordt en het huis niet meer ongedeerd kunt verlaten.
dysgeusie: verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.
Patiënten met Phantosmie ruiken geuren die er in werkelijkheid niet zijn. Dit kunnen allerlei geuren zijn, van een bedwelmend parfum tot sigarettenrook of een indringende zweetlucht. In veel gevallen zijn het onprettige geuren, die anderen niet ruiken.
Het reukepitheel wordt door de zogenaamde filia olfactoria verbonden met de bulbus olfactorius. Via de reukkernen wordt verbinding gemaakt met de reukcentra van de grote hersenen (temporale cortex), waar de reukperceptie plaatsvindt en het limbische systeem, die de geur koppelt aan een emotionele beleving.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
Een moeilijk te beschrijven geur; het is weeïg, een beetje zoetig. Het ruikt naar de dood en naar rottend vlees. De geur is heel doordringend."
Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui. Lichaamsgeur wordt dus veroorzaakt door de afscheiding van de bacteriën die zich met ons zweet voeden. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat in de pubertijd begint.