Vriezers hebben in de regel geen grote stromen. Kan prima op een verlengsnoer.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Vervoer de vriezer rechtop
Als je de vriezer rechtop hebt vervoerd, kun je het apparaat direct aansluiten. Heb je de vriezer toch schuin of op de zijkant vervoerd? Wacht dan met aansluiten van de vriezer. Zet de vriezer eerst rechtop.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Een vriezer verplaats je altijd stand. Hiermee voorkom je dat olie van de compressor in de koelleidingen komt en schade veroorzaakt.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Koelkast vervoeren
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Voorbeelden van keukenapparaten die een aparte eindgroep nodig hebben in de groepenkast zijn o.a. een: inductiekookplaat; vaatwasser; combimagnetron; oven; quooker; close-in boiler en bij voorkeur ook de stopcontacten boven het werkblad.
Wat voor een stopcontact heeft een magnetron nodig? Een normaal stopcontact levert 3,6 kWatt aan stroom. Doorsnee magnetrons verbruiken ongeveer 2 kWatt. Je kan dus prima een normaal stopcontact gebruiken voor de magnetron en er een ander klein huishoudelijk apparaat op aansluiten.
Gebruik nooit een verlengsnoer om apparaten aan te sluiten. Dit kan een kortsluiting of brandgevaar veroorzaken.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
De meest gebruikte aardesoort in Nederland is randaarde, terwijl in België meestal penaarde wordt gebruikt. Beide soorten aarding hebben dezelfde werking en maken jouw stekkerdoos veiliger. Sluit hier wel altijd geaarde stekkers op aan, anders werkt het natuurlijk niet.
Controleer of zich een laag ijs in de vriezer heeft gevormd. Als er een ijslaag zichtbaar is op de binnenwanden, kan de vriezer de ideale temperatuur mogelijk niet bereiken. Als dit het geval is, moet je de vriezer handmatig ontdooien.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Vervoer koelkasten en vriezers altijd in een rechtopstaande positie en kantel hooguit een beetje. Maak het apparaat vast met riemen of beugels om te voorkomen dat het omvalt. Plak de deur van het apparaat dicht om te voorkomen dat deze tijdens het transport opengaat.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Een andere methode die zeer snel is en ook goed werkt is de vriezer ontdooien met warme lucht. Dit kan bijvoorbeeld met de föhn (niet op de heetste stand en let op dat je föhn nooit in contact komt met water!) of door middel van een ventilator die je voor je vriezer plaatst. Zo kun je de vriezer zeer snel ontdooien.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Tip bij een stroomstoring: houd de koelkast en vriezer dicht
Als de stroom uitvalt, is het verstandig om de koelkast en/of vriezer zo min mogelijk te openen. Een dichte deur houdt de warmte van buiten tegen. Zo blijft het eten en drinken langer koel.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.