Het vullen per groep gaat als volgt: sluit de verdeler aan op het cv-systeem. Draai alle groepen op de verdeler dicht. Dit geldt voor zowel de aanvoer als de retour. Sluit de vul-slang aan op de plek waar u normaal ook het cv-systeem vult of zet de vul-slang op de vul-kraan van de verdeler.
De druk in het cv-circuit dient maximaal 2 bar te zijn. Als u deze druk bereikt heeft, sluit u het cv-bijvulpunt en daarna de vulkraan.
Als je vloerverwarming goed werkt, hoef je het system niet regelmatig te ontluchten. Je doet dit dus alleen als je de druk ziet verminderen. Het is wel aan te raden om eenmaal per jaar het geheel systeem te ontluchten, liefst in de herfst, nog voor de koude maanden beginnen.
In de aanvoer van de verdeler vanuit de CV of stadsverwarming (meestal rechts) zit de thermsotaatkraan waarmee de temperatuur van het water wat in de vloerverwarming circuleeert wordt geregeld. Bij een stenen vloeren kan deze worden ingesteld op maximaal 35-45 °C (mogelijk zelfs lager).
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
Zodra de waterdruk in je vloerverwarmingssysteem afneemt, geeft het systeem niet overal evenveel warmte meer af en werkt het niet optimaal. Hét signaal dat je je vloerverwarming moet ontluchten.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Eerst wordt een vloerverwarmingsgroep aangesloten op de speciale spoel unit. Indien nodig wordt reinigingsmiddel toegevoegd. Vervolgens wordt onder hoge druk uw vloerverwarming per groep gereinigd en doorgespoeld. Na het doorspoelen zijn de slangen van de vloerverwarming weer helemaal schoon.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.
Dit systeem heeft bij een hoog-temperatuursysteem, met een delta t van 20, primair 250 liter water nodig. Bij een laag-temperatuursysteem, met een delta t van 10, wordt het vereiste aantal liters water primair bijna verdubbeld naar 450 liter. Let hier dus op als er ook gekoeld gaat worden.
In de meeste gevallen moet je hierbij denken aan 3 tot 4 uur. Dit betekent dat je ketel zeker 4 uur staat te loeien voor er überhaupt iets voelbaar wordt aan de vloer. Hierna gaat het nog vrij lang duren voor de temperatuur in de kamer omhoog gaat.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Hoe weet je dat de pomp van de vloerverwarming kapot is? Als je merkt dat de vloerverwarming jouw kamer niet meer goed verwarmd, is de kans groot dat de circulatiepomp kapot is. De leidingen zullen dan ook koud blijven terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
Je Vloerverwarming repareren is noodzakelijk. Als je vloerverwarming kapot is dan komt dat meestal door een lek. Lekkages in de vloerverwarming moet je zo snel mogelijk repareren om waterschade aan je woning te voorkomen, maar dat is niet zo eenvoudig om te doen.
Vloerverwarming daarentegen verwarmt je gehele vloer met behulp van warm water uit de CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.