Spoofing betekent fopperij. Dit is een vorm van oplichting die onder andere telefonisch, per e-mail of via sms kan plaatsvinden. Iemand doet zich daarbij voor als een voor jou bekend persoon, bedrijf of organisatie. Je krijgt bijvoorbeeld iemand aan de lijn die zich voordoet als medewerker van een bedrijf.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Spoofing is een vorm van phishing waarbij de criminelen een valse identiteit aannemen, zoals de Belastingdienst, je bank of zelfs een familielid. Dit kan via de mail, WhatsApp, Instagram, maar ook via de telefoon of de post.
We spreken van spoofing als er een trucje gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen. Een bekend voorbeeld van spoofing is bijvoorbeeld het krijgen van een (phishing)mail van jouw eigen e-mailadres of zogenaamd namens een bestaand e-mailadres van een bank. Er bestaan meerdere varianten van spoofing.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Spoofing van mobiele en vaste telefoonnummers is gevaarlijk omdat het gebruikmaakt van social engineering-technieken om slachtoffers te manipuleren om persoonlijke informatie prijs te geven of geld over te maken. Deze manier van manipulatie is een vorm van phishing die voice phishing wordt genoemd.
Twijfel je, bel dan zelf naar het officiële nummer. Zo krijg je wel altijd het echte bedrijf aan de lijn. Criminelen kunnen telefoonnummers alleen spoofen als ze zelf bellen. Weet dat sommige bedrijven geen telefonische klantenservice voor consumenten hebben.
Wanneer is phishing strafbaar? Phishing wordt meestal vervolgd als overtreding van art. 326 Sr (oplichting) en/of art. 225 Sr (valsheid in geschrifte).
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer, maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Verdachte telefoontjes melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Je kan gebeld worden door buitenlands telefoonnummer dat je niet bekend voorkomt. Ze hangen op en hopen dat jij terugbelt. Telefoonfraude kan je veel geld kosten.
Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten. Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot de online accounts die zijn gekoppeld aan je telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten.
Oplichting per telefoon bestaat in verschillende vormen. Het kan zijn dat je iemand aan de lijn krijgt die uit is op je geld. Dit kan op een directe manier gebeuren, met een boete of incasso, maar ook indirect, door je (bank)gegevens buit te maken.
Vraag om je persoonlijke gegevens
In veel nepmails staat het verzoek om op een linkje te klikken om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Ook kan je dan gevraagd worden in te loggen alsof je gaat internetbankieren.
Het was al een bekende scam, oplichterstruc, maar er is toch iets nieuws aan de hand. Tot nu toe was het verhaal: je wordt gebeld, je neemt niet op maar belt het nummer terug en dat kost heel veel geld. Nooit doen dus. Of eerst even het nummer googelen, dat het niet toevallig het nummer van je tante in Marokko is.
Dat heet phishing. Het gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, met brieven en sms'jes. De oplichters doen zich vaak voor als een bedrijf dat je vertrouwt, bijvoorbeeld je bank. Dat heet spoofing.
Bijvoorbeeld door omgekeerd te zoeken via telefoonboek.nl. Deze zoekmachine voor telefoonnummers is je beste kans om te achterhalen wie je belt. Heb je resultaat? Dan zie je welk bedrijf of persoon je probeerde te bellen.
Als je slachtoffer bent van fraude met een simwissel, dan gebruikt iemand anders een nieuwe simkaart met jouw telefoonnummer. Dat betekent dat je zelf niet meer kunt bellen. Deze persoon kan dan dus bellen vanaf jouw telefoonnummer. En deze persoon ontvangt ook telefoontjes en sms'jes, die alleen voor jou bestemd zijn.
De oplichter belt meestal anoniem of met een vals nummer. Wat de oplichters aan de telefoon zeggen wisselt. Ze bellen op, zeggen dat werken voor een bepaalde instantie, dat uw BSN-nummer wordt misbruikt, er een arrestatiebevel tegen u loopt of dat er is wat mis is met uw bankrekening.
Hacking. Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Oplichting en fraude zijn vormen van bedrog. Er bestaan veel manieren waarop je online of offline kunt worden opgelicht. Denk aan WhatsApp-fraude, spoofing of identiteitsfraude. Door de toenemende mate waarin we online transacties doen, nemen oplichting en fraude via het internet een vlucht.
Jouw nummer is gebruikt voor spoofing, dan lijkt het of er vanaf jouw nummer is gebeld maar in werkelijkheid is dat niet zo. Je kan er weinig tegen doen behalve een ander nummer nemen wat dan misschien ook wel een keer misbruikt gaat worden. Je hoeft zelf dus niets te doen.
Er gaat een nieuwe vorm van spam en oplichting rond op Facebook. Berichtjes waarin je vrienden vragen naar je telefoonnummer, kunnen vals zijn. In werkelijkheid kan het geven van je telefoonnummer veel geld kosten als je niet oppast.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.