Symptomen. Het belangrijkste symptoom van een subarachnoïdale bloeding is plotselinge hevige hoofdpijn die vaak wordt omschreven als 'de ergste ooit'.
Bij levensbedreigend bloedverlies spuit of stroomt bloed uit de wond.Bloed verzamelt zich in een plas op de grond en/of doordrenkt kleding of gazen.Het slachtoffer raakt snel verward of bewusteloos (shock).
Uitwendige bloedingen vormen hierbij de basis. Zie ook Borst- en buikletsel en Amputatie voor informatie over de behandeling van dit soort verwondingen. Interne bloedingen, zoals ongeziene bloedingen in de borst of buikholte, zijn ook levensbedreigend.
Er wordt wel eens beweerd dat slagaderlijke bloedingen ernstiger zijn dan aderlijke. Dit is niet waar. Het bloedverlies bepaald de ernst. Houdt rekening met de kans op shock.
Als je een slagaderlijke bloeding hebt, dan uit zich dat in een bloeding waarbij stootsgewijs bloed vrijkomt. Bij iedere hartslag zal je hart namelijk een beetje bloed je slagaders instuwen.Het bloed is helderrood van kleur.
Meestal is een slagaderlijke bloeding veel ernstiger dan een gewone bloeding, door het grotere bloedverlies en het dientengevolge snel dalen van de bloeddruk. Bloed dat door een slagaderlijke bloeding uit het lichaam vloeit, kan soms tot zes en een half meter ver van de wonde wegspuiten.
Uw pols/lies gaat erg bloeden: bel 112
Bel direct het alarmnummer 112 als de wond in uw pols/lies als een pomp gaat bloeden. Het bloed komt er in golven uit. Het kan zijn dat u een slagaderlijke bloeding heeft. Raak niet in paniek!
Anderen noemen het hevig omdat zij veel tampons of maandverband nodig hebben, doorlekken, en zich zeer vaak moeten verschonen. Een nauwkeurige definitie van hevig bloedverlies is er niet. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede beschouwt men meestal als kenmerken van hevig bloedverlies.
Bel 112 als:je een inwendige bloeding in de buik vermoedt;het slachtoffer tekenen van shock vertoont;als het slachtoffer bewustzijnsstoornissen heeft of bewusteloos is.
Als een slagader beschadigd raakt heb je een slagaderlijke bloeding. Dit kan komen door bijvoorbeeld een diepe snijwond. Bij een slagaderlijke bloeding spuit het bloed er met grote, krachtige stoten uit. Als je zo'n bloeding niet snel stopt, kan dit dodelijk zijn.
Bij een inwendige bloeding in de buik: Het slachtoffer heeft een slag of stoot gehad ter hoogte van de buik. De buik van het slachtoffer kan blauwe vlekken vertonen en kan hard en gespannen aanvoelen. Het slachtoffer heeft mogelijk veel pijn ter hoogte van de buik en kan de benen hebben opgetrokken.
Bij vermoeden van een bloeding in de schedel is het belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan, bij voorkeur per ambulance. In afwachting wordt de hals steeds geïmmobiliseerd. Draai het hoofd van het slachtoffer dus niet, behalve als het nodig is om te beademen. Controleer ademhaling en hartslag.
Bij een slagaderlijke bloeding spuit het bloed stootsgewijs uit het bloedvat. Het bloed uit slagaderen is verder te herkennen aan de helderrode kleur. Wat te doen bij een slagaderlijke bloeding? De slagaderlijke bloeding is erg gevaarlijk en moet snel gestopt worden.
Bent u geschopt, geslagen, neergestoken of heeft iemand u op een andere manier opzettelijk letsel toegebracht? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van mishandeling. Dit is een strafbaar feit. U kunt hiervan aangifte doen bij de politie.
Signalen van een inwendige bloeding kunnen zijn:
Bloed in je urine, door een bloeding in je nieren of blaas. Bloed bij je ontlasting, door een bloeding in je darmen of je maag. Grote bloeduitstortingen door bloedingen in de grote spieren in het lichaam.
Gemiddeld zijn vrouwen per menstruatiecyclus 5 dagen ongesteld. Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd. Ben je langer dan 7 dagen per cyclus ongesteld dan spreek je van langdurige menstruatie en kan er sprake zijn van menorragie.
De aderen bevatten in zijn totaliteit ongeveer vijf liter bloed.
De eerste keer dat dit gebeurt, kan even schrikken zijn, maar incidenteel bloedverlies met stolsels is in principe onschuldig. Wanneer het verlies van bloedproppen of stolsels maandelijks terugkomt en buitengewone proporties aanneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Leg een drukverband aan en druk een icepack tegen de wond om het bloeden te vertragen en zwelling te verminderen.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
De polsslagader, spaakbeenslagader of arteria radialis is een van de twee slagaders die ontspringen uit de bovenarmslagader (arteria brachialis) en loopt aan de duimzijde van de pols.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een bloeduitstorting? Neem direct contact op met uw huisarts als u petechiën heeft en koorts heeftNeem contact op met uw huisarts als: U erg vaak last heeft van blauwe plekken. Uw blauwe plekken na veertien dagen er nog steeds niet beter uit zijn gaan zien.
Slagaderen naar de armen
Ter hoogte van de elleboog splitst de slagader zich waardoor er twee slagaderen door de onderarm lopen. De slagader aan de zijde van de duim wordt gebruikt om de polsslag te kunnen voelen. Aan iedere zijde van de hals liggen twee slagaderen (de arteria carotis en de arteria vertebralis).
Door middel van doppleronderzoek kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten en evalueren hoe ernstig die is. Om verstopping of slecht functionerende kleppen in de diepe aders van de benen vast te stellen, wordt doppleronderzoek vaak uitgevoerd in combinatie met een echografie.