Honden hebben van nature een grote behoefte om ergens op te kauwen. Dit doen ze omdat zij alleen op deze manier hun tanden en kiezen op een natuurlijke wijze schoon kunnen houden. In de natuur kauwen wolven en andere hond-achtigen na een maaltijd onder andere op de huid en botten van hun prooi.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Ze kauwen voor het plezier, ze kauwen voor stimulatie en ze kauwen om angst en/of stress te verlichten. Hoewel kauwgedrag normaal is, richten honden hun kauwgedrag soms op ongepaste spullen zoals die van ons.
Kauwen uit angst of verveling. Je hond heeft nou eenmaal geen handen om voorwerpen mee op te pakken, maar gebruikt hiervoor zijn bek. Ook voor het onderzoeken van spullen gebruikt hij naast zijn neus, zijn bekkie. Kauwen wordt door veel honden ook gezien en gedaan als leuke, ontspannen bezigheid.
Een hond kan zijn kop op je schoot of voeten leggen om zich veilig te voelen. Hierdoor krijgen de honden een gevoel van warmte en geborgenheid. Honden vinden het vaak fijn om geaaid te worden, en door zijn hoofd op je schoot te leggen, probeert je hond je een signaal te geven dat hij een aai wel kan waarderen.
In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie. Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen).
Je hond geniet echt van het kauwen op een bot. Bij het kauwen komt er endorfine vrij waarvan je hond een tevreden gevoel krijgt. Maar je hond voelt zich er niet alleen goed door, het is ook goed voor zijn gebit. Het kauwen op botten zorgt er namelijk voor dat het gebit gereinigd en sterker wordt.
Zoals hierboven aangegeven is het niet verstandig een hond langer dan 30 minuten op een bot te laten kluiven (meestal korter). Wie toezicht houdt, kan eventuele problemen direct ondervangen.
In principe kan een hond bot verteren, maar daar moet het spijsverteringsstelsel wel aan gewend zijn. Een hond die altijd brokken gegeten heeft, kan nog erg moeilijk botten verteren en ook moeten ze botten leren eten (ze moeten leren dat ze er op moeten kluiven).
Honden die schrokken kauwen hun voedsel onvoldoende. Hierdoor komt het in te grote stukken in de maag terecht, waardoor de spijsvertering onnodig extra wordt belast. Honden die niet of nauwelijks op hun voeding kauwen hebben vaak een slechter gebit. Door middel van goed kauwen wordt ook het gebit schoon gehouden.
Afhankelijk van de grootte van de hond, maximaal 1 konijnenoor per dag. Konijnen oren met vacht, deze oren komen van de konijnen waar we ook de karkassen met orgaan van aanbieden.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
Het Nylabone kauwbot met heerlijke kipsmaak, voor honden tot 30 kg, is vervaardigd uit duurzaam hoogwaardig nylon. Nylabones zijn goed gekeurd door dierenartsen om aan de kauwdrift van je hond te voldoen. Nylabones zijn eenvoudig te reinigen, stinken niet en geven niet af op de vacht van je hond of op je interieur.
De Nylabone kauwbotten zijn gemaakt van duurzaam plastic. Dit is dus geen snack maar wel een veiligere variant voor kauwbotten die splinteren zoals de gevaarlijke rawhide botten. Nylabone kauwbotten zijn niet schadelijk voor jouw hond. Door het kauwen zal het bot slijten en kunnen er stukjes afbreken.
Kauwen op botten is een manier voor puppy's om de pijn van het krijgen van tandjes te verlichten. Maar naarmate ze ouder worden, kan het kauwen van honden op botten juist gunstig zijn voor hun gebit. Het is voor hen een manier om tandplak van hun tanden te verwijderen.
Honden die niet genoeg worden uitgedaagd, die te weinig beweging hebben of te weinig te doen hebben, hebben de neiging om zelf „taken“ te zoeken. Ze proberen hun nieuwsgierigheid te stillen door kabels uit te trekken, de vuilnis te onderzoeken of kussens kapot te bijten. Zo kunnen ze hun energie kwijt.
Een hond die buiten is, of alleen thuis moet blijven met houten meubels, kan ook gewoon op stokken of hout kauwen omdat het het enige geschikte kauwvoorwerp is. Als honden zich vervelen, gaan ze vaak kauwen om zichzelf te kalmeren, en houten voorwerpen zijn er in overvloed.
Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt - het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op. Je hond is blij je te zien en heeft je enorm gemist!
Dominant gedrag wordt vaak bestempeld als gedrag waarbij de hond altijd probeert om de leiding (over) te nemen. Wanneer we van de nieuwe inzichten uitgaan, weten we dat gedrag dat wij als dominerend zagen niet als doel heeft de baas te worden, maar vaak ontstaat uit onzekerheid of een gevoel van onmacht.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.