Het gedrag van de vis komt vooral tot zijn recht in een wat grotere school van 10 tot 20 vissen. Plaats ze in ieder geval in groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
De winde wordt tussen het 3e en het 7e levensjaar geslachtsrijp bij een lengte van circa 30 cm. De maximale lengte die bereikt kan worden ligt rond de 80 cm.
Deze vissoort springt regelmatig boven het wateroppervlak uit op het moment dat ze aan het jagen zijn op insecten. Dit gebeurd dus veelal in de avond en 's-nachts. Dit is ook de reden dat er wat risico's zitten aan het houden van deze vissen in uw vijver.
Als vuistregel kun je aanhouden, dat er per kubieke meter vijverwater ( 1.000 liter) ongeveer 20 cm vis in de vijver kan. Met een goed UVC-filter, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kun je hier nog eens 25% bij optellen en kom je op 25 cm vislengte per 1.000 liter.
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de aanschaf van een goudwinde van 5-10 centimeter circa 1 tot 2 euro per stuk gaat kosten.
Tweejarige windes zijn ongeveer 16 cm groot, vijfjarige windes 34 cm en tienjarige windes kunnen de 50 cm bereiken.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert.
Hierbij dienen de gedragsregels voor het meenemen van aasvisjes te worden nageleefd. * Voor aasvis groter dan 15 cm geldt een maximum van 10 stuks.
Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. Windes zijn echte schoolvissen, die met minimaal vijf exemplaren gehouden dienen te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis is de goudwinde een echte oppervlaktevis, waardoor hij goed opvalt.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten? Vissen die in een vijver leven kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 4 weken zonder eten. Vijvervissen zijn veerkrachtiger dan aquarium vissen en hebben minder voer nodig om te overleven. Sommige vijvervissen, zoals een Koi, kunnen in de winter maanden zonder eten.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Dit onkruid kan bestreden worden door de bladeren te bespuiten (of in te smeren) met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel (zonder glyfosaat). Het middel wordt via het blad opgenomen, zodat de hele plant afsterft. Het blad dus niet verwijderen!
Gebruik een professioneel bestrijdingsmiddel om de haagwinde goed aan te pakken. Maak gebruik van Pokon Tegen Onkruid Spray. Met deze spray bestrijd je snel en effectief alle delen van de haagwinde die zich boven de grond bevinden. Gebruik deze spray tussen de bestrating, beplanting of in de moestuin.
Winde (Leuciscus idus) behoort tot de familie van de karpers (Cyprinidae) en heeft een langgerekt zijdelings afgeplat lichaam met zilveren flanken en een relatief kleine eindstandige bek. Oudere dieren krijgen vaak een donkere grijs- tot groenbruine kleur.
Als gemiddelde kun je aanhouden, dat je per kubieke meter vijverwater (1.000 liter) ongeveer 20 cm vis in de vijver kunt houden. Met een goede filterinstallatie, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kan je hier 25% bij optellen. Je komt dan dus op 25 cm vislengte per 1.000 liter vijverwater.
De blauwwinde is kweekvorm van een oorspronkelijk uit Europa afkomstige vis, de winde. De wetenschappelijke naam is Leuciscus idus melanotus. De blauwwinde wordt in de vijver tussen de veertig en zestig centimeter meter lang. Het gewicht is maximaal 4 kilogram.
Springende karpers zijn geen zeldzaamheid. Bij dit verrassende fenomeen komt de vis soms zelfs volledig uit het water. De daarop volgende plons is meestal goed hoorbaar en de deining kan tientallen meters ver uitwaaieren. Veel karpervissers speuren tijdens het vissen het wateroppervlak af naar springende karpers.
Bij droog en zonnig weer kan er heel wat water verdampen. Een centimeter waterverlies door verdamping per dag is normaal. Ook twee cm waterverlies per dag kan te wijten zijn aan verdamping, bij droog weer en oostenwind.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Zet de pomp en het filter uit en vul een maatkannetje of injectiespuit met melk en druppel deze heel voorzichtig langs de rand van de vijver, zo dicht mogelijk bij het folie. Het weglekkende water veroorzaakt een kleine stroming in het water, die je zichtbaar maakt met de melk.