Soja. In soja zit veel eiwit, ijzer en vitamine B1, dus is het een prima vleesvervanger. Soja bevat ook veel onverzadigd vet. Soja zit bijvoorbeeld in tofu en tempé.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Tempeh of tempé is een vleesvervanger die gemaakt is van gefermenteerde sojabonen. Het verschil met tofu zit in de smaak: die is veel uitgesprokener door de fermentatie. Je kan tempeh kruiden of marineren en dit ingrediënt komt vooral gebakken goed tot zijn recht.
De meeste vleesvervangers zijn een goed alternatief voor vleesproducten. Vooral de soorten die op basis van soja gemaakt zijn. Vleesvervangers bevatten vaak veel eiwitten. Ook zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen, die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt, in veel gevallen toegevoegd.
De 'Vandaag vegetarische Burger de luxe' van Albert Heijn is Beste uit de Test. Deze scoort goed op smaak en gezondheid. De Aldi 'Meat free days Burger' is de gezondste burger. De geteste burgers bevatten veel zout, gemiddeld 1,4 gram.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Er staan maar weinig kant-en-klare vleesvervangers in de Schijf van Vijf. We raden daarom aan om vooral te kiezen voor ei, peulvruchten, tofu, tempé en noten. En ook hier geldt: varieer met de verschillende opties om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat een goede vegetarische keuze een meer duurzame keuze moet zijn dan vlees. Voorbeelden zijn eieren, peulvruchten, tofu, tempé en noten. Zuivelproducten bevatten weinig ijzer. Kaas en melkproducten zijn daarom geen goede vervanger van vlees.
Gezond en duurzaam
Quorn heeft maar liefst 15 gram eiwit per 100 gram en bevat een compleet eiwitprofiel met alle negen essentiële aminozuren. Daarnaast is Quorn heel caloriearm, echt een van de magerste vleesvervangers uit het schap.
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
Gezondheidsvoordelen plantaardig/vegetarisch
Als je eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, dan heeft dat gezondheidsvoordelen. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Persoonlijk vind ik de stukjes Quorn de beste vervanger voor kip. Bak ze rondom goudbruin en ze smaken intens naar de binnenkant van een kip nugget. Smaakvol én sappig. Ja; dit is echt een geweldige vervanger voor kip.
Natuurlijke vervangers zoals eieren, bonen, peulvruchten en noten. Kunstmatige vervangers zijn de vleesvervangers die in een fabriek worden gemaakt, zoals vegaburgers, vegaballetjes en vegastukjes. Deze zijn vaak op basis van groenten, peulvruchten of soja.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Halloumi is vegetarisch, mits het is gemaakt met vegetarisch stremsel. Het is niet veganistisch, want de kaas wordt gemaakt van dierlijke zuivel.
Pinda's als vleesvervangers
Verder zijn pinda's volwaardige vleesvervangers, doordat ze eiwit, ijzer, vitamine B1 bevatten. Dus ook voor vegetariërs en sporters zijn pinda's (en dus pindakaas) goed om te gebruiken.
Avocado past goed in een gezonde voeding en bevat veel vitaminen en mineralen. Tevens bevat een avocado voornamelijk onverzadigde vetten. Als vleesvervanger is de avocado echter minder geschikt.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Champignons leveren niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Je kunt vlees daarom niet vervangen door champignons. Champignons bevatten, vergeleken met vlees, 10 keer minder eiwit. Het ijzergehalte van paddenstoelen zoals champignons is laag.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.