Duurzaamheid is dé megatrend voor de komende decennia. Toenemende schaarste van bijvoorbeeld grondstoffen en olie alsook de beschadiging van milieu en de gevolgen van klimaatverandering vertalen zich steeds concreter in zowel kansen als extra lasten voor uw organisatie. Consumenten gaan steeds meer voor duurzaam.
Op de lange termijn bespaart duurzaam ondernemen vaak geld. Dit kan d.m.v. de aanleg van duurzame energiebronnen, die vaak gesubsidieerd worden en daarnaast minder belasting opeisen. Daarnaast is het belangrijk vooruit te denken op gebied van regelgevingen en wetten.
Bescherming van ecosystemen: Door duurzamer te leven, kunnen we bijdragen aan het behoud van natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit. Ontbossing, overbevissing, vervuiling en andere niet-duurzame praktijken hebben een negatieve impact op de flora en fauna van onze planeet.
Door duurzaamheid te integreren, wordt de kans groter dat klanten pleitbezorgers van het merk worden, maar als duurzaam bedrijf kun je nog meer doen om echte merkbelangenbehartiging en blijvende klantenloyaliteit te bevorderen. Het komt neer op iets dat 'sociaal bewijs' wordt genoemd.
Energiebesparing draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2 in Nederland. Dit geldt ook bij gebruik van duurzame energie. Minder gebruik van gas en elektriciteit scheelt ook in uw energierekening. En energiebesparende maatregelen kunnen u ook meer comfort in huis opleveren.
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
Naast betaalbaarheid is gebrek aan kennis over duurzame alternatieven de belangrijkste belemmering voor mensen om duurzaam te leven. Wereldwijd zijn watervervuiling, kinderarbeid en arbeidsuitbuiting de grootste duurzame problemen waar bedrijven volgens consumenten aandacht aan moeten besteden.
Wat levert duurzame inzetbaarheid op? Kortgezegd: hogere productiviteit, meer innovatie, lager ziekteverzuim. Duurzame inzetbaarheid zorgt voor een hogere productiviteit onder uw werknemers. Gebruik de KOBADI-tool om uit te rekenen wat een goed duurzaamheidsbeleid voor uw bedrijf kan betekenen.
Gematigden vinden duurzaamheid belangrijk, maar nemen eenvoudige, bescheiden stappen in deze richting. Ze doen aan recycling en hergebruik en geven gestaag meer uit aan duurzame producten. Zij proberen de milieu-impact van producten te begrijpen, maar houden duurzaamheid en prijs in evenwicht.
Met een duurzame bedrijfsvoering kunt u geld besparen. Bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken in plaats van gas of olie. U helpt zo mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Een duurzaam imago kan ook bijdragen aan het succes van uw bedrijf.
Als klimaatverandering niet op tijd wordt afgeremd, krijgen we meer en meer te maken met bijvoorbeeld extreme hitte, overstromingen en een verlies aan biodiversiteit. Dat brengt ook ons voedsel, onze woningen, onze gezondheid en onze economie in gevaar.
Duurzaamheid in het algemeen | Belang
Ongeveer de helft (53%) van de 25- tot 35-jarigen vindt het (zeer) belangrijk om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken: 45% belangrijk en 8% zeer belangrijk.
Obstakels. Duurzaamheid is een populair thema: wie de kranten leest, kan zomaar het idee krijgen dat Nederlanders zich constant bezighouden met het milieu. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog veel te winnen valt als het gaat om duurzame gewoontes.
Duurzaamheid, eens een niche-onderwerp, is een belangrijk aspect van de moderne samenleving. Vooral onder de jongere generatie (18-34 jaar) is duurzaamheid een groeiend interessegebied. Dit heeft niet alleen gevolgen voor individueel consumptiegedrag, maar beïnvloedt ook hun professionele keuzes.
Wat is duurzaamheid in kindertaal? We gebruiken bij ASN Bank de definitie van duurzaamheid van de Verenigde Naties. 'Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
Nederlanders denken overwegend nog steeds duurzaam: ze maken zich zorgen over de opwarming van de aarde, zijn pessimistisch voor de toekomst en vinden dat de overheid maatregelen moet nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Hierin zien we ten opzichte van voorjaar 2019 en 2020 slechts enkele, kleine verschillen.
Ons land gebruikt veel fossiele energie voor bijvoorbeeld de kassen in de tuinbouw, vrachtwagens, de haven in Rotterdam, hoogovens en cementindustrie. De stap naar duurzame energie is voor Nederland dus heel groot, juist omdat we onze industrie en economie zo hebben gebouwd op fossiele energie.
Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn.Dat betekent dat we de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voorkomen. Ook willen we grondstoffen en materialen maximaal benutten en hergebruiken (circulaire economie). Wij helpen u duurzaam ondernemen met kennis, advies, netwerken, subsidies en financiering.
Duurzaam bouwen is niet per se duurder dan niet-duurzaam bouwen. Door andere bouwwijzen en materiaalgebruik kan duurzaam bouwen soms goedkoper zijn. Daarnaast is van belang naar welke kosten wordt gekeken.
Een gezonde planeet en sterke economie
Een circulaire economie kan een belangrijk instrument zijn om op het gebied van klimaat, biodiversiteit en vervuiling aan te pakken. Efficiënter en langer gebruik van grondstoffen vermindert uitstoot van broeikasgassen.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de waardebepaling van vastgoed. Onze taxateurs laten duurzaamheid daarom altijd meewegen als ze de waarde van een object vaststellen. En vrijwel uniek in de markt: we vertalen duurzaamheid ook naar marktwaarde.
Het doel van duurzaamheid is om in een wereld te leven waar de impact op het klimaat zo klein mogelijk is bij alles wat we doen. Duurzaam eten kan met minder vlees, duurzaam reizen kan met een elektrische auto of met het openbaar vervoer, duurzaam shoppen kan door tweedehands spullen te kopen.
Gevolgen wereldwijd
De stijging van de temperatuur op aarde heeft wereldwijd gevolgen: Meer overstromingen doordat de zeespiegel stijgt. Vooral dichtbevolkte kustgebieden en rivierdelta's in ontwikkelingslanden zullen hier mee te maken krijgen.
Meer kosten, minder inkomen
Meer kosten (78 procent), minder inkomen (68 procent) en slechtere concurrentiepositie op de wereldmarkt (61 procent) worden het vaakst als nadeel genoemd.
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).