Tuitbekers zouden een nadelige invloed hebben op de motoriek van de mond (tong en kaak). Kinderen die langdurig een tuitbeker of fles in de mond hebben kunnen last krijgen van slikken en praten/slissen. Ook is aangetoond dat langdurig sabbelen op een tuitbeker met zoete drankjes kan leiden tot gaatjes in het melkgebit.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.
Tal van babymerken hebben oefenbekers in het aanbod, denk maar aan de Difrax oefenbekers, die trouwens ook beschikbaar zijn bij Kruidvat. Andere goede opties zijn de Miracle 360 beker, de Munchkin beker voor kindjes van 6 maanden en de oefenbekers van merken als Dr. Brown en Nûby hierboven.
Open beker beste optie
Het is dus het beste om je kind uit een gewone, open beker of open oefenbeker te laten drinken. Met een open drinkbeker leert hij de vloeistof aan te zuigen en kan hij beter inschatten wanneer hij z'n mond dicht moet doen tijdens het drinken, om verslikken te voorkomen.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Van melk heeft je kind 2 bekertjes nodig.
Mepal schoolbeker - gegarandeerd lekvrij!
De beker is namelijk gegarandeerd lekvrij, is makkelijk door kinderhandjes te openen en kan tegen een stootje. De beker, voorzien van schroefdeksel, is ideaal voor zuivelproducten, zoals melk en yoghurt.
Wanneer je baby 6 maanden toe is om te leren drinken uit een drinkbeker kun je er voor kiezen om eerst met een oefenbeker te beginnen. Je baby 6 maanden is natuurlijk begonnen met een fles, daarna is de overstap naar een tuitbeker. Dit is vaak de eerste stap van je kindje om zelfstandig te leren drinken.
Een tuitbeker, rietjesbeker of zuigfles is handig, want het knoeit minder, maar de ontwikkeling kan wel minder snel gaan. Uit een gewone beker leert je kind beter slikken en zuigen, en later ook praten. Tussen de 6 en 8 maanden kun je beginnen met je kind uit een beker te leren drinken.
Zo laat je je baby kennismaken met een open beker:
Zodra hij is begonnen met vast voedsel eten, kun je eens proberen een open beker op tafel te zetten tijdens het eten. Begin met een klein laagje water in de beker (maximaal 2 cm) en laat je baby zien hoe jij uit zijn beker drinkt.
Wanneer je kindje goed zelfstandig rechtop kan zitten, kan je al starten met het drinken uit een gewone beker. Meestal is dit tussen de 6 à 9 maanden.
Een neusbeker heeft een uitsnijding die er voor zorgt dat het hoofd en de nek minder moet bewogen worden. Hierdoor is het slikken gemakkelijker en de kans op morsen minder. Deze beker is door zijn vorm en ruw oppervlak zeer gemakkelijk vast te houden. Bovendien is een handige beker om jonge kinderen te leren drinken.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Uiterlijk rond hun tweede verjaardag hebben alle peuters het wel onder de knie. Een rietjesbeker is dan – naast een gewone open beker – een goede drinkbeker voor je peuter. In tegenstelling tot een tuitbeker, is een drinkbeker met een rietje wel goed voor de ontwikkeling van de mondspieren.
De oefenbeker zorgt ervoor dat je kindje gemakkelijk leert drinken. Door de neusuitsparing wordt de juiste drinkhouding gestimuleerd zodat het hoofdje recht blijft, in plaats van achterover buigt. Slikken gaat hierdoor gemakkelijker.
Kleine kinderen vinden de eerste kennismaking met een rietje vaak niet makkelijk, het helpt om eerst eens samen te oefenen met een rietje in een glas. Zo leert je kleintje bubbels te maken door te blazen en merkt hij op hoe hard hij aan het rietje moet zuigen zodat het water naar boven komt.
De antilek-beker voorkomt geknoei en is ook beter voor de tandjes dan een tuitbeker, waar vaak op gebeten wordt. Kids kunnen langs de hele rand drinken: er zit een soort klep op die zich opent zodra je kindje gaat drinken en automatisch weer sluit zodra hij ermee stopt. Super handig!
Volgens ons onderzoek is de Dopper de beste drinkfles voor de meeste mensen. Hij heeft een slim ontwerp met een dop die je ook als beker kunt gebruiken. Door een drinkfles te gebruiken, bespaar je tot 550 flessen per jaar en dat is mooi meegenomen. Zo betaalt een goede drinkfles zichzelf al snel terug.
Hoe gebruik je de Kruidvat 6+M 360° Anti-lekbeker? Draai de gehele deksel eraf bij het handvat, dus niet bij de knop van het ventiel. Vul de beker met drinken voor je kindje en schroef de deksel er weer op. Daarna kan je kindje aan de rand van de beker drinken.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Zoete drankjes zonder suiker
In sommige pakjes drinken zit geen suiker, maar ze smaken wel zoet. Op de verpakking staan dan woorden als 'light', '0% suiker' of 'zero'. Om het zoet te maken, gebruiken fabrikanten zoetstoffen. In zoetstoffen zitten geen calorieën, maar toch is het beter om je kind gewoon water te geven.