Het beste is om het aquarium op een donkere plek neer te zetten zonder lichtinval. Hiermee behoud je namelijk controle over de mate van verlichting die je geeft. Plaats je een aquarium op een plek met veel lichtinval of zelfs direct zonlicht dan heb je minder controle over hoeveel licht er in jouw aquarium komt.
Als je wilt dat je vissen een prettig en gezond leven leiden, zorg dan voor een schone vissenkom. Door je vissenkom minimaal eens per drie weken onder handen te nemen, voorkom je vervuiling van het water door oud voer, poep en algen.
De belangrijkste reden waarom mensen een substraat gebruiken is omdat het het uiterlijk van het aquarium verbetert. Het is natuurlijk en het ziet er natuurlijk uit. Hebben vissen in het wild een habitat met een glazen bodem?
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
De vissenkom kan je best verschonen zo om de week of twee, het plantje hoef je niet te vervangen, beter is nog een flinke bos planten bij te voegen.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Gebruik voor het schoonmaken geen schoonmaakmiddel, maar enkel water. Als de vissenkom schoon is, dient u de kom nog een keer na te spoelen met water. Zo wordt het losgeraakte, achtergebleven vuil ook verwijderd. Nu kunt u de kom weer vullen.
Een goudvis mag alleen in een aquarium met een minimuminhoud van 200 l. Dit is in Duitsland bij wet geregeld. In Nederland zijn vissenkommen niet verboden. Bedenk dat veel vissenkommen een inhoud van minder dan 10 l hebben.
Een aquarium voor een gewone goudvis heeft een minimale inhoud van 120 liter nodig, en 50 liter extra voor elke volgende goudvis. Voor kleinere soorten goudvissen volstaat een aquarium van minimaal 100 liter en 40 liter voor elke extra goudvis.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Schoonmaak oplossing: ververs wekelijks 25-50% van het water. Knip de ongezonde bladeren van de waterplanten af. De vieze kiezels / steentjes kun je uit de vissenkom halen en even in kokend water leggen. Laat ze even afkoelen en leg dit daarna weer terug.
Vissen die in een kom leven worden over het algemeen niet veel ouder dan een jaar. Probleem hiermee is dat er in een vissenkom onvoldoende water zit dat snel warm wordt. Goudvissen zijn koudwaterdieren, waardoor dit voor problemen zorgt en de vissen vroegtijdig overlijden.
Guppy's kunnen in een bak zonder verwarming en filter. De mannetjes zijn erg kleurrijk en soms erg mooi. Alleen planten ze zich er slecht voort in koud water. Platy's (lijken op kleine goudvissen) zou je ook kunnen proberen in koud water, maar is niet optimaal.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
Goudvissen zijn koud watervissen, in het aquarium is geen verwarming nodig, zoals bij tropische vissen. Maar het is wel belangrijk om goed te kijken waar je het aquarium neerzet. Het moet nooit op de vensterbank staan.
Als plantaardig voedsel eten goudvissen graag waterplanten, zoals waterpest, of algen. U kunt hen ook geblancheerde blaadjes sla, spinazie of waterkers geven. Geef de vissen één keer per dag voer. Af en toe een dag overslaan is niet erg.
Conclusie. Vissen hebben meer nodig dan alleen een bak met water, zij hebben behoefte aan zuurstof, schoon water, een natuurlijke leefomgeving en een schuilplaats. Aan al deze zaken draagt een plant bij.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
De kom biedt de vis ook nauwelijks bewegingsruimte. Een vis, ook een goudvis, is er op gebouwd om flink te kunnen zwemmen! In een kom kunnen ze alleen maar kleine rondjes draaien. De goudvissenkom is naar het oordeel van deskundigen volstrekt ongeschikt om vissen in te houden.