Dat doen ze omdat ze daarin een indringer in hun territorium denken te zien. En indringers, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Dus wordt er met veel energie geprobeerd het spiegelbeeld te verdrijven.
Maar in feiten tikken roodborstjes helemaal niet tegen het raam omdat ze honger hebben of omdat ze naar binnen willen. Ze zijn namelijk kei hard aan het knokken tegen hun eigen spiegelbeeld! Wanneer een roodborstje zichzelf in de spiegel ziet, wordt hij woest, en probeert hij de “indringer” te verjagen.
Kraaien zien hun spiegelbeeld in het glas en denken dat er een concurrent in hun territorium aanwezig is. Ze willen de concurrent wegjagen en beginnen tegen de ramen te tikken. De enige plek waar ze grip op hun 'tegenstander' kunnen krijgen is op de silicone, waarin ze in kunnen pikken en aan kunnen trekken.
Met name als de omgeving goed weerspiegelt wordt in de ruit, en diverse ramen tegenover elkaar kunnen problemen veroorzaken. Doordat de vogels zich steeds meer in de stedelijke omgeving moeten huisvesten (door bijvoorbeeld ontbossing en verstedelijking), neemt het aantal vogels dat tegen ramen vliegt toe.
Roodborsten tikken weleens tegen het raam. Niet omdat ze naar binnen willen zoals het oude kinderliedje klinkt: “Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik. Laat mij erin. Laat mij erin.” Maar ze zien in hun eigen spiegelbeeld een rivaal die ze weg willen jagen.
Snavel. Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is. Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt.
De Fitis roept in 2 lettergrepen "hu-wiet", terwijl de Tjiftjaf een stijgende "wiet" laat horen.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Een bekend gezegde vertelt hierover: "Vliegen de zwaluwen hoog dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag." Een heel betrouwbare weerspreuk.
Marieke Dijksman: " Roodborstjes eten spinnen en (grote) kevers. Ze besluipen hun prooi en pakken hem met een verrassingsaanval. Daarom kunnen ze geen andere vogels om zich heen hebben, want dan mislukt hun aanvalstaktiek." In het afbakenen van hun territorium zijn roodborstjes behoorlijk fanatiek.
De roodborst is het symbool voor hoop, zoals de duif dat is voor vrede. Hij staat in positieve zin voor verandering en groei, ontwikkeling van wilskracht, creativiteit, objectiviteit, liefde en mededogen, de kracht van de stem, passie, gids naar de magie van het leven, vertrouwen en hartstocht.
Voor veel mensen hebben roodborstjes een spirituele betekenis: zij zouden de boodschappers van overleden personen zijn. Zo'n roodborst tegenkomen wanneer je net op bezoek bent bij het graf van bijvoorbeeld je geliefde oma, zou dan zijn alsof oma naast je zit, naar je verhalen luistert en jou goede raad geeft.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Zo'n verjager zendt een heel hoog geluid uit. Dieren, waaronder vogels, hebben vaak een groter frequentiebereik dan mensen. Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed.
Ook plastic zakken helpen hierbij, omdat duiven niet graag op plastic zitten. Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek.
We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan. Veel vogels laten weinig verdriet blijken over een gestorven kuiken, ze beseffen het simpelweg niet of er is geen tijd voor; ze hebben tenslotte nog andere kuikens om op te voeden.
Wat te doen met een 'gebotste' vogel? Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten.
Vogels schrikken van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide gazon beschermen. Knoop het lint vast aan takken, schuttingen of (bamboe) paaltjes.
Appelbomen, pruimen- en kersenbomen zijn geliefd bij vogels. De bloesem trekt insecten, die een mooi maal voor ze vormen, en ze eten graag de vruchten die na de oogst aan de boom blijven hangen. Kersenbomen (Prunus avium) zijn zeer geliefd bij o.a. spreeuwen.
Vogelgeluiden 's nachts
Het geluid van krekels lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal. Veel mensen vinden het geluid zo mooi, dat ze er een gedicht of lied over hebben gemaakt.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht.
De vleugels van de torenvalk wijken af van die van andere valken, de punten zijn namelijk niet zo spits. Daarnaast herken je de torenvalk ook aan het 'bidden': de vogel hangt dan op een plek in de lucht en blijft hier hangen door snelle vleugelslagen te maken.
Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel 'dik zitten'. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem.
Een vogel valt een mens liever niet aan, maar zal soms toch tot de aanval overgaan als hij zich bedreigd voelt of als hij zijn nest wil beschermen. Hoe hoger het testosterongehalte van de vogel, hoe agressiever het dier is. Dit betekent niet dat alleen mannetjes zullen aanvallen.
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.