Niet met mes en vork, maar met eetstokjes nuttig je de heerlijke maaltijden in China. Als je op deze manier eet, komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Overigens is dit ook waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet.
En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen.
Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen.
Een Chinese maaltijd bestaat uit een serie gerechten, die zoveel mogelijk tegelijk op tafel komen. Daarbij is de afwisseling heel belangrijk, en de balans tussen 'fan', de koolhydraten in de vorm van rijst of andere granen, en 'cai', het vlees, de vis en groenten.
Uit de pan
Eeuwen geleden kookten Aziaten eten in heel grote potten. Als het etenstijd was, werd het voedsel niet op borden geschept: alle gezinsleden aten gewoon uit de pan! Door het eten tussen twee takjes te klemmen, kon iedereen zijn of haar portie naar binnen werken. Deze gewoonte is altijd blijven bestaan.
1. Leg een eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger. 2. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger (deze mag er iets overheen liggen zodat je meer kracht kan zetten) en pak de eetstok vast met je duim.
Zo is het in Japan en China erg onbeleefd om je stokjes rechtop in je bord te laten steken. Dit doet namelijk denken aan een ceremoniële maaltijd, waarbij je offers brengt aan de doden. Leg ze dus steeds mooi naast je bord. Ook wijzen of zwaaien met stokjes doe je best niet.
Als je in China een luide boer laat, kom je hier ongegeneerd mee weg. Zelfs hard smakken en met een volle mond praten, zijn een vorm van respect. Het laat namelijk zien dat je genoten hebt van je maaltijd. Wie binnenkort naar Azië reist, kan dus best eerst even de verschillende tafelmanieren overlopen.
Hoe kan het toch zo snel klaar zijn? Het meeste eten in een Chinees restaurant (maar dat geldt evengoed voor andere restaurants) wordt 's middags voorbereid: de groenten en het vlees zijn tegen het avonduur allang gesneden. Groothandels verkopen ook voorgekookte rijst en mie.
Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
Aziatisch eten is aangepast aan stokjes
Nu, bijna twee millennia verder, is dat eten met stokjes nog steeds gewoon. Niet alleen in China, maar ook in Japan, beide Korea's en Vietnam. Die landen zijn stuk voor stuk beïnvloed door de Chinese eetcultuur.
Voor het gebruik van je bestek geldt: Lepel soep altijd van je af en breng je vork of lepel altijd naar je mond toe, in plaats van je mond naar je vork of lepel. Je vork dient te allen tijde met de boog naar beneden gericht te zijn. Je gebruikt hem dus niet als lepel.
Gezondheid
Soep zoals Chinese tomatensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Chinese tomatensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Alleereerst een overzicht van wat wél mag met eetstokjes als je er in China mee eet. -Wanneer u een kommetje rijst een met eetstokjes, is het toegestaan dat u het bakje naar uw mond brent en de rijst rechtstreeks met de eetstokjes in uw mond schuift. Dit gebeurt veel in China en niemand zal hier raar van opkijken.
Nǐ hǎo (你好) is het Mandarijnse woord voor 'hallo'.
Zoals vele Aziatische volkeren kunnen de meeste Chinezen eigenlijk geen melkproducten verdragen: ze hebben een lactose-intolerantie. In de dunne darm missen ze het enzym lactase, dat ervoor zorgt dat het koolhydraat lactose in de melk afgebroken wordt en in de bloedbaan terechtkomt.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
Sojascheuten en stevige groenten zoals wortel, selder, paprika, bamboescheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten. Vetten, zowel plantaardig (sesam, pinda) als dierlijk (eend, kip, varken) worden gebruikt om de rijst meer smaak te geven. Voor de meeste Chinezen staat 'vlees' gelijk aan varkensvlees.
In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.
#1 Pekingeend
Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.