Je kunt gewoon zeggen een mannetjes cavia, of een cavia vrouwtje, maar er zijn speciale benamingen voor. Zo heet een mannetjes cavia een beer en een vrouwtje noem je een zeug. Een baby cavia heet gewoon jong, maar sommige mensen noemen het ook wel een biggetje.
De cavia is een knaagdier en heeft steeds doorgroeiende tanden. Door slijtage worden ze niet te lang. Soms slijten ze onvoldoende en kunnen ze gebitsproblemen geven. Een mannelijke cavia wordt een beer genoemd, een vrouwelijke cavia een zeug.
Een harem bestaat uit één castraat met meerdere zeugjes. Dit komt het meest in de buurt van de leefwijze van de wilde cavia. In deze samenstelling zullen de cavia's zich het 'beste' voelen.
Twee of meer zeugjes (vrouwtjes)
Deze combinatie kan goed gaan, maar doet het lang niet altijd. Twee zusjes bij elkaar vanaf de geboorte gaat vooral in het begin goed, maar kunnen op latere leeftijd alsnog mot krijgen. Ook volwassen zeugjes kun je ook niet zomaar bij elkaar zetten: voorzichtig (laten) koppelen!
Je weet zeker dat je cavia's wilt, maar moeten dat beertjes of zeugjes zijn? Een beertje of beer is een mannetje, en een zeug of zeugje is een vrouwtje.
Om de 14 tot 18 dagen wordt de zeug bronstig. Het bronstig zijn van de zeug houdt in dat ze bereid is te paren omdat ze vruchtbaar is, want alleen gedurende de bronstigheid is ze vruchtbaar - daarbuiten niet.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Veel cavia's likken aan de handen van hun baasje. Ze doen dit, omdat wij zout op de handen hebben. Het wil echter NIET zeggen dat ze een zouttekort hebben. Er mag geen liksteen in het hok worden geplaatst 'ter compensatie': deze kunnen blaasgruis of blaasstenen veroorzaken.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Cavia's moeten per twee of meer samen worden gehouden
Als u, bedoeld of onbedoeld, een mannetje en vrouwtje samen houdt, dan is het goed om te weten dat ze al zwanger kunnen raken vanaf een leeftijd van 3-4 weken.
De Rex, U.S.-teddy en alle langharige cavia's zijn wat karakter betreft de meest goedaardige dieren. Toch zitten hier ook nog wel pittige exemplaren tussen die bijvoorbeeld kammen en borstelen niet zien zitten. Ook in kleuren zien we in de praktijk verschillen in karakter.
Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, uit het Andes gebergte. Daar leven ze in groepjes, meestal met één mannetje (beertje) en met meerdere vrouwtjes (zeugjes). De gemiddelde leeftijd van een cavia is zo'n vijf tot zes jaar.
Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Als uw cavia rilt dan kan dit ook betekenen dat het dier het koud heeft, bijvoorbeeld nadat u de cavia heeft gewassen. De enige reden dat de vacht van uw cavia nat mag zijn is omdat hij net een bad heeft gehad.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Cavia's slapen erg veel, dag én nacht, ze maken meestal geluid als ze opgewonden zijn, dus als je met voedsel aankomt of ze horen een zakje kraken.
Hebben cavia's 's nachts een lichtje nodig? Nee, ze hebben geen nachtlampje nodig. Als ze 's nachts een intens licht hebben, kan het hun lichaamsklok verwarren dat het nog steeds dag is, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid.