Nederland staat op plaats 5 in 2023 in de Henley Passport Index. In 2020 had een Nederlands paspoort ranking 6, waarmee houders van een Nederlands paspoort 186 landen visumvrij konden bezoeken.
Gelukkig is ons Nederlandse paspoort een krachtige, want op de ranglijst van 'sterke' paspoorten staan we op een gedeelde derde plek. De ranglijst, gemaakt door Henley & Partners, kijkt naar hoe veel landen je zonder visum (of met visum bij aankomst) kan reizen.
Houders van een Nederlands paspoort kunnen in 2021 naar 188 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum. In 2021 staat Japan op nummer 1. Onderdanen van Japan kunnen naar 193 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum.
Nederland zit in de top 25 van meest waardevolle paspoorten, op een gedeelde vierde plek samen met het Deense, Ierse en Britse paspoort. Sowieso zijn Europese landen vrij sterk vertegenwoordigd in de top 25. Het meest waardevolle paspoort is dat van Singapore.
In het klassement doen Aziatische landen het traditioneel erg goed. Met 192 bestemmingen kan je met een Singaporees paspoort het meest reizen, zonder daarvoor een visum aan te vragen. Het land stond al eens eerder bovenaan de lijst, in 2021.
De ranglijst van het onderzoeksbureau wordt sinds 2018 (en dus ook dit jaar) aangevoerd door het Japanse paspoort. Daarmee kan je zonder dat je een visum moet aanvragen naar 193 landen reizen. Op plaats twee staat Singapore (192 landen) Ć©n Zuid-Korea (idem).
Voordelen van Nederlander worden
U bent geen vreemdeling meer. U staat als Nederlander opgenomen in de Basisregistratie Personen van Nederland (BRP). Ook kunt u een Nederlands paspoort aanvragen. U hebt geen verblijfsvergunning meer nodig.
Afghanistan blijft verankerd aan de onderkant van de Henley Passport Index, met een visumvrije toegang-score van slechts 27, gevolgd door Irak (score van 29) en SyriĆ« (score van 30) ā de drie zwakste paspoorten ter wereld.
Of zoals WSA zegt: "Het wereldpaspoort representeert het onvervreemdbare recht van de mens om vrij te kunnen reizen op planeet aarde."
Dit zijn volgens de Henley Passport Index de machtigste paspoorten ter wereld in 2023: Japan, Singapore (193 bestemmingen) Zuid-Korea (192 bestemmingen) Duitsland, Spanje (191 bestemmingen)
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft Ć©Ć©n van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Reis niet naar de rode gebieden: de grensstrook rondom Gaza, de grensgebieden tussen Israƫl en Libanon, Syriƫ en Egypte en de Golan.
U vraagt een paspoort of ID-kaart aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Als u in het buitenland woont kunt u terecht bij Nederlandse ambassades en consulaten. Of bij 1 van de grensgemeenten in Nederland.
Het paspoort en de identiteitskaart worden in Nederland gemaakt en naar de ambassade of het consulaat opgestuurd waar u het document heeft aangevraagd. Daarom kan de behandeling van uw aanvraag enkele weken duren. De Nederlandse vertegenwoordiging laat u weten wanneer u het paspoort of de identiteitskaart kunt afhalen.
Een paspoort is een officieel document dat de houder identificeert als burger van een bepaald land; in het paspoort verzoekt de regering van dat land de autoriteiten van andere landen om de houder toe te laten.
Een vluchtelingepaspoort is een paspoort speciaal voor vluchtelingen. U kunt dit paspoort aanvragen als u erkend bent als vluchteling. Met een vluchtelingenpaspoort kunt u naar alle landen buiten Nederland reizen, behalve naar het land waarvan u de nationaliteit heeft.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
2 vingerafdrukken; burgerservicenummer (BSN). Het BSN staat niet meer op de chip in identiteitskaarten uitgegeven vanaf 1 augustus 2021 en in paspoorten uitgegeven na 30 augustus 2021.
U kunt uw paspoort of identiteitskaart aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal, bij een grensgemeente of op Schiphol. Soms heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit. Let op: Na een aanvraag kan het 3 maanden duren tot u een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart heeft.