Dat is bijvoorbeeld het geval bij kroppen ijsbergsla. Deze slasoort heeft de langste levensduur. Dat geldt ook voor een krop romainesla: die gaat ook 7 tot 10 dagen mee. Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen.
Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier.Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.
Eens de blaadjes goed droog zijn, bedek je ze met absorberend keukenpapier, stop je ze in een Tupperware en bewaar je ze in de koelkast. Met dit advies zou je je sla tot tien dagen moeten kunnen bewaren. Zet je sla onderaan in de koelkast of in de groentelade. Daar is de temperatuur niet te laag.
Kropsla bereiden & bewaren. Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
IJsbergsla bereiden & bewaren. Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C).
De meeste bacteriën zitten op buitenkant
Je kunt het beste eerst de buitenste bladeren weghalen, bijvoorbeeld bij een krop ijsbergsla of andijvie. Op de buitenkant bevinden zich namelijk de meeste bacteriën en parasieten. Ook kunnen in de supermarkt andere mensen de groente aangeraakt hebben.
Stap 1: Vul een grote kom met heel koud water. Het beste is ijswater, maar koud kraanwater werkt ook! Stap 2: Dompel je verwelkt groenten onder. Stap 3: Laat ze ongeveer 30 minuten weken, totdat ze niet meer zacht en verwelkt zijn.
Of doe de gewassen sla in een ruime kom. Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel af met huishoudfolie.Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Bewaar romaine sla in een open verpakking in de groentelade van de koelkast. Zo blijft 't 2 tot 3 dagen goed. Ook de mini romaine sla, little gem, bewaar je in de koelkast. Deze is alleen iets langer houdbaar vanwege zijn stevigere structuur.
Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren. Kortom, sla kan je niet te lang bewaren. Een tip bij het bewaren van een krop sla: Snijd een dun plakje van de onderkant af en zet de krop in een kommetje water in de koelkast.
Sla bevat veel water. Bij het invriezen wordt er ijs gevormd, wat de structuur kapot maakt. Sla invriezen is dus helaas geen goed idee. Je kunt wel slasoep maken en die invriezen.
Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Weg ermee. Voorgesneden groenten in een plastic zakje of bakje, zoals bami- en nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot'-datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking vóór die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Keukenrol is de sleutel om een zakje sla langer vers te houden. Is je sla niet gebruiksklaar, was en droog 'm dan eerst heel grondig. Stop hem daarna samen met enkele droge vellen keukenpapier terug in de plastic zak en sluit deze luchtdicht af. Het keukenpapier absorbeert het overtollige vocht.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 250 gram groente, gewogen zoals je ze eet. Je eet sla meestal rauw. Een portie sla oogt best groot, maar weegt maar ongeveer 40 gram. Je moet die dag dus nog flink wat andere groenten eten om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Wanneer je sla bevriest, verliest het veel van die knapperige textuur, hoewel het prima is om te eten. Zie je, wanneer je sla bevriest, vormt ijs waardoor de sla -cellen scheuren en beschadigd raken. Het is deze afbraak van de celwanden die voorkomt dat de bladeren net zo knapperig zijn als je ze eenmaal ontdaan.
Sla op kluit is langer houdbaar dan slakroppen waarvan de kluit verwijderd is. Door de vochtige kluit blijft de driekleuren kluitsla langer vers en kunt u meerdere keren slablaadjes van de krop verwijderen. De driekleuren kluitsla kunt u het beste bewaren in de groentela van de koelkast.
Snijd het, harde, onderste stuk van je sla af en stop dit uiteinde in een glas. Vul het glas met water zodat de onderkant een paar centimeter onder water komt te staan. Zet het glas bij het raam zodat het genoeg licht krijgt. Na een paar dagen zul je zien dat de sla begint te groeien vanuit het midden van de plant.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Sla ìs bijna alleen maar water, dus op hete dagen in de zon hangt sla er snel slap bij. Houd sla dus goed in de gaten en geef regelmatig water.
Niet geschikt om in te vriezen.