Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor je gezondheid. Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in kaas en zuurkool. Melkzuurbacteriën zijn daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie.
Wat zijn de voordelen van melkzuur? De productie van lactaat verlaagt de zuurgraad in het bloed en spieren om zo een optimale pH waarde in de spieren te houden, en om de spieren in staat te stellen snel te kunnen blijven samentrekken.
Melkzuur ontstaat wanneer bepaalde soorten zetmeel worden omgezet in suikers. Dit gebeurt bij fermentatie. Het zit dus in gefermenteerde producten zoals zuurkool. In Alpro soja-yoghurt wordt ook melkzuur toegevoegd voor de juiste zuurtegraad en smaak van de yoghurt.
Melkzuur zit in veel persoonlijke verzorgingsproducten, zoals peelings, crèmes, lotions, maskers, zeep, shampoo, handgel en cleansers. Melkzuur wordt in persoonlijke verzorgingsproducten gebruikt als een pH-regulator en als een bevochtigingsmiddel.
Hoe worden deze gevormd? Door het toevoegen van een zuur, bijvoorbeeld azijnzuur, wordt de pH van melk verlaagd, wat de oplosbaarheid van het eiwit caseïne beïnvloed. Caseïne kan coaguleren onder zure omstandigheden, waarbij klonten ontstaan die goed zichtbaar zijn.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Er ontstaat melkzuurophoping in de spieren waardoor deze niet meer zo gaan samentrekken. Het (overtollige) melkzuur komt in de bloedbaan terecht en wordt uiteindelijk door de lever terug afgebroken. Dit kan voor een beperkte periode worden aangehouden.
Melkzuur (E270) is een stof die als voedingsadditief wordt toegevoegd aan producten. In tegenstelling tot wat de naam suggereert wordt melkzuur niet van dierlijke melk gemaakt.
Op basis van de naam lijkt lactaat/melkzuur lactose te bevatten. Dat is niet zo. Het komt niet uit melk en bevat geen lactose. Lactaat wordt gebruikt als zuurteregelaar en toegevoegd aan bijvoorbeeld brood.
De beste manier om van dat branderige gevoel af te komen is door je spieren drie tot vijf dagen rust te geven. Via de bloedcirculatie wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd uit je lichaam. Ga niet door met sporten met verzuurde spieren, anders kun je in het ergste geval blijvende spierschade oplopen!
Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd. Je spieren doen (acuut) pijn en voelen branderig aan. Ze raken vermoeid en verliezen kracht. Je kunt niet meer doorgaan met je oefening of inspanning.
Melkzuur is vegan!
Met dit proces komt er energie vrij. Deze melkzuurbacteriën worden gebruikt om bijvoorbeeld zuurkool, karnemelk (bah!) en yoghurt te maken. Bacteriën zijn geen dieren en dus vegan.
Waarom heet een ingrediënt dat ontstaat door een biologisch proces dan melkzuur, zeker als het zo misleidend is? De naam voor het stofje is ontstaan doordat het ingrediënt is gevonden in een melkproduct.
De fermentatie van yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee melkzuur-bacteriën, ook wel “ levende yoghurt-cultuur” genoemd. We onderscheiden hierin twee culturen: – De staafvormige “ Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus” Lacto staat voor melk,bacillus voor bacterie en bulgaricus voor Bulgaars.
Melkzuur ontstaat als een afvalproduct. Bij een intensievere training is het lichaam op een gegeven moment niet meer in staat om voldoende zuurstof aan te voeren en het melkzuur af te voeren. Hoe beter de spieren/sporter getraind is hoe minder snel dit optreedt. Melkzuur hoopt zich hierdoor op in de spieren.
Melkzuur is een organische verbinding met als brutoformule C3H6O3. In de scheikunde is de zuivere stof melkzuur vast, maar het racemisch mengsel van melkzuur is een olieachtige kleurloze hygroscopische vloeistof, die goed oplosbaar is in water.
“Er zijn een aantal redenen om zuivelvrij door het leven te gaan”, zegt Forsythe. “Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.”
Is lactose slecht? Lactose is niet slecht voor je. Als je geen lactose-intolerantie hebt, is het niet nodig om melksuiker te vermijden. Melk en melkproducten bevatten namelijk veel goede voedingstoffen als calcium, eiwit en vitamine B12.
Als het melkzuur in het laboratorium onder een polarisatiemicroscoop wordt onderzocht en als de lichtstraal waarin de moleculen worden bekeken naar rechts buigt, spreekt men van rechtsdraaiend melkzuur. Gaat de lichtstraal naar links, dan heeft men te maken met linksdraaiend melkzuur.
Caseïne wordt niet gewonnen uit wei, en is dus geen 'verdacht' ingrediënt voor vegetariërs. Melksuiker (lactose) kan verkregen worden uit de wei die overblijft na kaasbereiding (dan is het niet-vegetarisch tenzij het vegetarisch gestremde kaas betreft).
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
Echter is Melkzuur gewoon vegan. Melkzuur is een natuurlijke stof, die voorkomt in gefermenteerde producten. Ook kan het van nature voorkomen in gefermenteerde dierlijke producten. Echter is het melkzuur wat wordt gebruikt in de voedingsindustrie altijd van plantaardige bron.
Er wordt wel eens beweerd dat een te hoge zuurtegraad schadelijk zou zijn voor het lichaam. Als het natuurlijke evenwicht tussen zuren en basen in ons organisme te veel doorslaat naar zuur, zouden we ziek worden.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.