Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
Konijnen zijn dol op spelen. Je kunt ze al gauw blij maken met een balletje, wipwap, bruggetje, hoepel of kleine hindernisbaan. Konijnen houden er ook van om dingen om te gooien.
Waarom Speelgoed Belangrijk is
Je konijn moet dingen kunnen doen (waarbij hij zich niet kan verwonden) om lichaam en geest in vorm te houden. Hij heeft dingen nodig om op te klimmen, onder te kruipen, op en omheen te springen, in te graven, op te knagen.
Leg bijvoorbeeld een tunnel in het hok waar je konijnen doorheen kunnen rennen. Konijnen gaan graag op hun achterpoten staan. Zorg dus voor opstapjes en iets hogere plateau's waar ze op kunnen springen. Of hang eens een hangmat in de kooi, waar ze lekker in kunnen relaxen.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Een lege ren is een saaie ren, waarin je konijn zich zal vervelen. Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen.
Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.
Plaats een EZ SpeedClic-opspandoorn (SC402) in de Dremel, klik de snijschijf voor hout (SC544) op z'n plaats en schakel de Multitool in. Snijd het hout voorzichtig door op de gemarkeerde plaatsen. Het speeltje voor je konijn is nu al half klaar.
Maak de oren van je konijn nat
De oren van een konijn bevatten namelijk belangrijke bloedvaten. Deze bloedvaten worden gebruikt om warmte kwijt te raken aan de omgeving. Door de oren van je konijn met lauw water nat te maken (bijvoorbeeld met een washandje) kun je jouw konijn verkoeling bieden.
Eén van de manieren om konijnen en knaagdieren bezig te houden, is om een deel van het voer op een andere manier aan te bieden, in plaats van het gewoon in een bakje klaar te zetten. Daardoor kunt u hen uitdagen, laten nadenken en laten bewegen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
De beste oplossing tegen eenzaamheid is om een konijn een vriendje te geven. Dit hoeft niet per se een levend vriendje te zijn. Een knuffel in een konijnenhok werkt ook prima.Veel konijnen zullen de knuffel zien als surrogaatmaatje.
Konijnen zijn zeer gevoelig en omdat ze prooidieren zijn, kunnen ze signalen van stress en angst zeer goed verbergen. Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid en in sommige gevallen kan het wenselijk zijn om konijnen extra geruststelling te bieden. Dit kun je bereiken door het gebruik van feromonen.
Die knagers zijn zo dom nog niet. Je kan ze van alles aanleren en je goed met knaagdieren vermaken. Je kan met je konijn over hindernissen springen, je konijn leren luisteren naar de naam, je konijn uitlaten en een high five met je konijn maken.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Drukt jouw konijn zijn neusje of kop tegen jouw hand of lichaam aan.Dan betekent dit dat hij of zij aandacht van je wil. Geef je de aandacht, dan uit dit zich vaak in een aai sessie. Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap.
Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen.
Praat zachtjes tegen het konijn en geef hem wat lekkers. Na een paar dagen kun je de kooi van je konijn open doen en wachten tot je konijn nieuwsgierig genoeg is om naar jou toe te komen. Laat het konijn rustig snuffelen en maak geen onverwachte bewegingen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.