De oorzaak Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren. Ook kan RLS optreden tijdens de zwangerschap.
Door de benen te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel even. Stoppen met roken kan de klachten minder maken. Drink geen koffie voor het slapen gaan. Overdag genoeg bewegen kan ook helpen.
Het gaat echter soms gepaard met andere aandoeningen, zoals: ijzertekort, nierfalen, ruggenmergaandoeningen of perifere neuropathie. RLS-klachten worden bovendien mogelijk erger door: roken, alcohol, cafeïne, overgewicht en een gebrek aan beweging overdag.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen.
Een neurologische aandoening die ook voor de medische wereld nog de nodige geheimen kent. Maar waarvan veel ook al wel bekend is. RLS is een neurologische aandoening die in veel gevallen niet meer overgaat en mogelijk verergert met het stijgen der jaren. De symptomen zijn te bestrijden, de aandoening zelf (nog) niet.
Oplossing die echt werkt. Het slikken van vitamine B12 en foliumzuur kan dus een positief effect hebben op uw RLS klachten.
Op het moment dat men rust pakt, komen de klachten van het restless-legs-syndroom opzetten. Dit leidt tot slaapstoornissen en zorgt voor een voortdurend moe en afgepeigerd gevoel. De precieze oorzaak van het restless-legs-syndroom is onbekend, maar het kan wel met behulp van magnesium worden verminderd.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Bepaalde geneesmiddelen met een antidopaminerge werking zoals SSRI's en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren.
Bij RLS heeft u last van rusteloze benen. Dit uit zich in onrustige of jeukende benen. Een symptoom is de sterke bewegingsdrang die vaak 's avonds en 's nachts voorkomt. Tijdens uw slaap kunt u dan last hebben van beenbewegingen, ook wel periodic limb movement disorder genoemd.
RLS kan vervelend zijn, maar de aandoening is niet gevaarlijk. De belangrijkste pijlers van behandeling zijn: het aanvullen van een eventueel ijzertekort, het behandelen van (behandelbare) onderliggende aandoeningen, leefstijladviezen en soms medicijnen.
Bij lichte klachten van het rustelozebenensyndroom kunnen pijnstillers, bijvoorbeeld ibuprofen, soelaas bieden. Wanneer de aandoening verergert, bestaat er jammer genoeg geen effectieve medicatie voor rusteloze benen.
Als de klachten ernstig blijven, kan de arts een medicijn voorschrijven zoals pramipexol. Dit medicijn gaat binnen 1 tot 3 uur na inname werken. Meestal is 1 dosering voordat u gaat slapen voldoende om 's nachts rusteloze benen te voorkomen.
Oorzaken van zware benen in bed
Zware of vermoeide benen in bed zijn altijd een symptoom van een of andere aandoening. De meest voorkomende problemen die zware benen veroorzaken, zijn spier- of zenuwaandoeningen en vooral aderproblemen. Ook tijdens een zwangerschap hebben vrouwen vaak last van zware benen.
Zeep in je bed. Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren.
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen.Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
Contact. Rusteloze benen, ook wel Restless Legs (RLS) genoemd, is een aandoening van het zenuwstelsel. Patiënten kunnen hierbij heel vervelende gevoelens in de onderbenen of soms in de armen hebben. Daarom moeten ze dan bewegen.
RLS wordt vaak niet herkend, daarom weten we niet precies hoe vaak het voorkomt. We denken dat in Europa en Noord Amerika ongeveer 5 tot 13% van de mensen (5 tot 13 van de 100) de aandoening heeft.In Azië heeft ongeveer 1 tot 3% van de mensen (1 tot 3 van de 100) RLS. Vrouwen hebben vaker RLS dan mannen.
Levodopa is een medicijn dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine, waardoor het tekort wordt aangevuld. Dopamine is een stof die prikkels doorgeeft die onder andere nodig zijn om bewegingen soepel te laten verlopen. De levodopa vervangt of vult de dopamine aan die u zelf in de hersenen aanmaakt.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Rusteloze benen (syndroom) of restless legs (syndroom) is een aandoening waarbij je een zeer vervelend gevoel ervaart in je benen. Soms komt het gevoel voor in je bovenbenen of je armen. Het vervelende gevoel verdwijnt alleen maar als je je benen of armen beweegt. Ongeveer een half miljoen mensen hebben er last van.
Het rusteloze benen syndroom (RLS) kenmerkt zich door een vervelend, branderig, jeukend of krampend gevoel in de benen, meestal in de kuiten. Het gevoel neemt tijdelijk af door bewegen. De klachten ontstaan vaak in de loop van de avond en duren tot het begin van de nacht.
Als de aders in uw benen, om wat voor reden dan ook, niet optimaal werken, kunnen ze minder goed het bloed naar uw hart vervoeren. Er blijft dan (te veel) vocht in uw benen en hierdoor voelen uw benen zwaar en vermoeid aan. Daarom kunnen vermoeide benen wijzen op problemen met de bloedcirculatie in uw benen.